Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fókuszban a füstgázelvezetés

Sorrendben már a 13. Országos Kéménykonferencia zajlott le Kaposváron

2024. március 13. | Dr. Barna Lajos |  238 |

Fókuszban a füstgázelvezetés

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége 2024. február 28-án és 29-én Kaposváron 13. alkalommal rendezte meg az Országos Kéménykonferenciát a Somogy Vármegyei Mérnöki Kamara meghívására és támogatásával. A konferenciát kísérő kiállítást Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitotta meg. A kiállítás megnyitását követően füstérzékelőket adtak át civil szervezetek képviselőinek.

Ezt követően Netoleczky Károly, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének elnöke és Patak Norbert, a Somogy Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd a Meszléry Celesztin-díjak átadására került sor. A díjakat Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke és dr. Barna Lajos, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének alelnöke Farkas József épületgépész üzemmérnöknek, környezetvédelmi szakmérnöknek, a Magyarországi Kéményseprő Mesterek Országos Szövetsége elnökségi tagjának és Netoleczky Károlynak, a Kéményjobbítók Országos Szövetsége elnökének adta át.

A konferencia megnyitásának eseményeit Kecskemét város üdvözletének átadása zárta.

Plenáris ülés

A megnyitás után a konferencia plenáris ülése következett. Az ülés előadói a környezet védelmével kapcsolatos véleményüket és a levegőtisztaság-védelemmel kapcsolatos feladatokat elemezték. Dr. Bándi Gyula Meszléry-díjas, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes kifejtette, hogy a környezet védelme az állam és mindenki kötelezettsége, az államot viszont kiemelt felelősség terheli.

Az Energiaügyi Minisztérium munkatársai, Keszthelyi Nikoletta helyettes álamtitkár és Cseresznyák-Bognár Szilvia főosztályvezető helyettes előadásukban a levegőtisztaság-védelem aktuális feladatait és a levegőbe történő kibocsátás szabályozását vizsgálták.

A plenáris ülés következő előadója, dr. Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök a hazai energia-felhasználás jövőjéről fejtette ki véleményét és összefoglalta azokat a tennivalókat, amelyek a levegőtisztaság javítása érdekében előttünk állnak. Ezt követően Lőrincz Ferenc Lőrinc, a Somogyi Építészek Kamarájának elnöke a kaposvári modern városok beruházásokat mutatta be. A plenáris ülés lezárásaként Völgyesi Tünde tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szakcsoportvezetője a kéményseprő szakképzés helyzetéről, fejlődési irányairól tartott előadást.

Újdonság volt a konferencián, hogy a plenáris ülés előadásait, majd az ebédszünetet követő szakmai előadásokat nemcsak személyes részvétellel lehetett meghallgatni, hanem online részvétellel is.

Szakmai előadások

Az első szakmai előadás témája az égéstermék-elvezetőt építő, szerelő, karbantartó szakképzés alakulásának és tapasztalatainak bemutatása volt. Leikauf Tibor – Meszléry-díjas –, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége részéről beszélt a megváltozott környezetről, a megjelent valós és tévhitekről.

Blazsovszky László, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke a tervező felelősségéről és a kéményseprő-ipari tevékenységet végző közreműködéséről tartott előadást. Bemutatta a felhasználói berendezések tervköteles létesítésének folyamatát. Kitért a jogszabályok egymásra épülésére, különös tekintettel az EU rendeletek és irányelvek jogállására.

Ezt követően Fazakas Miklós fejlesztési igazgató (MPF-FÉG Kft.) a gázösszetétel változásainak a kéményáramkör üzemére gyakorolt hatásairól beszélt. A méretezett állapottól jelentősen eltérhet az égéstermék tömegárama, hőmérséklete és összetétele. Az előadó elemezte a gázösszetétel változásainak hatását és az ezzel kapcsolatos döntéseket.

A következő előadó, Keszthelyi István Meszléry-díjas tervező (CKP Mérnök Kft.) a szilárd tüzelés és a technológiai égéstermék-elvezetés témakörében szerzett tapasztalatait mutatta be. Többek között kifejtette, hogy szilárd tüzelésnél különleges feladat a szikrafogók megoldása, azonban sem szabvány, sem egyéb előírás nem segíti sem a tervezőt, sem a gyártót a megfelelő szikrafogó kiválasztásában. Az előadó a megfelelő megoldásokra és paraméterekre igyekezett támpontot adni.

A következő két előadás témája a kéményméretezés volt. Dr. Barna Lajos – Meszléry-díjas – a kéményáramkör megfelelő működését meghatározó tényezőkről, és ezek megjelenéséről beszélt az európai és magyar szabványokban, majd Baumann Mihály – Meszléry-díjas, PTE MIK – részletezte, hogy a nyomásfeltételek teljesülésének ellenőrzésekor mi a biztonsági tényezők szerepe. Kifejtette, hogy melyek a különböző tüzelőanyagok, tüzelőberendezések és égéstermék-elvezetők méretezési sajátosságai.

A délutáni szünet után a fa- és a biomassza-tüzelés volt a téma a MACSOI előadóinak (Nagy András elnök és Henszelmann Imre titkár), valamint Huszár Tibor – Meszléry-díjas – előadásában, majd érdekes előadást hallhattunk a tűzvédelem és az égéstermék-elvezetés kapcsolatáról Lestyán Máriától, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnökétől és Király András tűzvizsgáló szakértőtől. Az előadásokat Farkas József zárta, aki a Somogy Vármegyei kéményseprésben 2023-ban összegyűlt tapasztalatairól számolt be. Újdonság volt az a kerekasztal-beszélgetés, ahol a gázos és a kéményes szakemberek fejtették ki véleményüket.

Csütörtökön a kéményes szakemberek tapasztalatairól és korszerű megoldásokról hallhattunk előadásokat, például a lakossági szilárd tüzelésű berendezések kéményeinek részecskeszűréséről, a gyűjtőkéményekre kapcsolódó fűtőberendezések cseréjéről és az égéstermékek hulladékhőjét hasznosító megoldásról. Megismerhettük a Kaposvári Zöld Fűtőmű technológiáját és égéstermék-elvezetését.

A konferenciát Macskásy Árpád professzorra, az épületgépész megnevezés és a műegyetemi Épületgépészeti Tanszék megteremtőjére tett megemlékezéssel zártuk, aki 2024. február 29-én ünnepelte volna születésének 120. évfordulóját. Az ebédszünet után tanítványai, valamint a Magyar Mérnöki Kamara és a Somogy Vármegyei Kamara képviselői Csurgón megkoszorúzták a professzor emléktábláját.

Zárszó

Köszönjük a konferencia védnökeinek és szakmai támogatóinak a segítségét, amellyel a XIII. Országos Kéménykonferencia színvonalas programja létrejöhetett!

A Kéménykonferencia szakmai utóéletének gondozása, a felmerült szakmai kérdések, ajánlások feldolgozása jelenleg is folyik, a résztvevőktől március 10-ig várjuk az ajánlástervezeteket a konferencia@kemenyjobbitok.hu e-mail címre. A javasolt ajánlásokat szerkesztés után az utóbbi konferenciákhoz hasonlóan a résztvevőknek szavazásra küldjük, majd az elhangzott előadásokkal együtt közzétesszük honlapunkon.

 A szerző a konferencia szervezőbizottságának elnöke

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

égéstermék-elvezetőrendezvény

Kapcsolódó

Ne tégy rossz fát a tűzre!

Ne tégy rossz fát a tűzre!

Még él a kedvezményes jelentkezési lehetőség a MACSOI rendezvényére