Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szent Lukács óvjon!

2015. március 11. | Lantos Tivadar |  2238 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szent Lukács óvjon!

A Lukács gyógyfürdőről írt cikkünkre érkezett olvasói hozzáfűzés rávilágít arra az akut problémára, hogy Magyarországon előszeretettel hanyagolják vagy szúrják el a fürdők, uszodák tervezését, légellátását, páramentesítését. Mégpedig sokszor a fürdőzők egészségét veszélyeztetve!

Olvasónk levele: „A szénsavas fürdő két helyiségből áll, van egy szaturációs és egy kezelőhelyiség. Előírás lenne a tetőszinten (ablakon/befúvón keresztül beáramló levegő) és a padlószinten (elszívón keresztül távozó levegő) lévő szellőző megléte és megfelelő működtetése. Ehhez képest van egy kisebb méretű bukóablak (csak kibuktatható, nem nyitható teljesen), és a falban, egy felnőtt ember szemmagasságában egy szellőzőnyílás.

A szén-dioxid-gáz színtelen és szagtalan…
A kezelőszemélynek a szénsavas fürdőterápia során csak hallótávolságban szükséges lennie a kezelendő személytől. Esetleges szén-dioxid-szivárgás, -feldúsulás esetén meghallja-e a fürdőmester a vendég oxigénhiányos lélegzetvételét?”

És mint látható, már cikkünk megírása idején sem volt minden rendben, akkor is felemás megoldások születtek, mint oly sokszor az EU-s pénzek elköltése kapcsán:

„A Lukács fürdőben 2012-től újabb felújítási munkálatok kezdődtek, melyek az év végén fejeződtek be. Felújították a függőfolyósokat és szabadtérre nyíló kabinokat, valamint új zuhanyzókat és mellékhelyiségeket alakítottak ki. Felújították továbbá a masszázsrészleget, és az épület egyik szárnyában új fürdőegységként egy különálló szaunavilágot hoztak létre, melyben gőzfürdő, különböző szaunák (többek között nudista szauna) találhatók. A másfél milliárd forintos felújítás 70 százalékát uniós forrásból finanszírozták.

A Lukács 1998-ban kapott új szellőzőrendszert, addig csak természetes szellőzés volt – leginkább párában ültek az emberek. A helyzet a szellőzés kiépítése után sem javult sokat, mert a rendszert nem működtethették az igényeknek megfelelően a magas karbantartási költségek és tetemes áramfogyasztás miatt, melynek kiadásait nem tudta kitermelni a fürdő. Az sem segítette az eredményes működést, hogy mind a személyzet, mind a vendégek folyamatosan nyitogatták az ablakokat. A következő felújításkor a szellőzőrendszer kapott egy központi automatikát, melynek segítségével vezérelhető, monitoringozható és szabályozható a rendszer, többek között a befúvók fordulatszáma, így csökkenthető az áramfogyasztás.Mínusz egy forint, mondta riportalanyom. Ennyi van a gépészeti felújításokra. Az EU-tól kapott egymilliárd forintból nulla forintot költhettek gépészetre, és nagyban megnehezíti a zavartalan működést, hogy az utóbbi 10 évben a fürdő már nem kapott támogatást a fővárostól (előtte évi 200-300 millió forinttal támogatta az önkormányzat a működést).”

Eredeti cikkünk:
https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2013/oktober/a-lukacs-gyogyfurdo

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →