Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Próbavásárlás: célkeresztben a tűzcsapszekrény

2015. május 15. | Lantos Tivadar |  798 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Próbavásárlás: célkeresztben a tűzcsapszekrény

Szerkesztőségünk március 11-én számolt be először arról az OKF határozatról, amelynek utóélete nagy port kavart a tűzvédelmi szakmában. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti hatáskörben eljárva határozatban tiltotta meg az RTP Technic Kft – nek néhány tűzcsap forgalmazását. Véletlenszerű próbavásárlást tartottunk az egyik nagy épületgépész kereskedő cégnél, majd szakemberek bevonásával megvizsgáltunk egy tűzcsapot, amelyet az RTP forgalmaz.

Mint ismeretes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a 609-3/2014/TÜZV határozatában megtiltotta a PETRICOM A25-20 megjelölésű fali tűzcsap, a PETRICOM A25-30 megjelölésű fali tűzcsap, a P&H (Pavlis&Hartmann) D25-2 megjelölésű tömlődob alaktartó tömlővel, a P&H C52 megjelölésű fali tűzcsap lapos tömlővel forgalmazását az RTP Technic Kft-nek. A határozat kapcsán felmerült bennünk a gyanú, ha nincsenek rendben a papírok, nem lesz rendben a termék sem. Ennek hatására szúrópróba szerű vásárlást tartottunk március 13-án, az egyik nagy épületgépészeti szaküzletben, annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, mi a helyzet most az RTP által forgalmazott tűzcsapokkal. A próbavásárlás során egy fali tűzcsapot vásároltunk, amely tartalmazta a tömlődobot, valamint az alaktartó tömlőt. Az áru megérkezése után bekértük az eszköz teljesítmény nyilatkozatát valamint CE tanúsítványát, hogy az abban foglaltakat hozzáértő szakemberek bevonásával összehasonlítsuk a vásárolt termék összetevőivel. Ebből egyértelműen megállapítható, hogy az általunk vásárolt termék a tanúsítványban leírtaknak megfelelnek.

A cikk napvilágra kerülése után az RTP Technic Kft. ügyvezetője is megkereste szerkesztőségünket. Audiatur et altera pars, azaz hallgattassék meg a másik fél is. A cég képviselői szerint nem más, mint saját maguk jelezték azonnal levélben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányába az általuk forgalmazott PETRICOM termékek kétséges eredetének tényét, ahogy annak gyanúja bennük felmerült. E levél értelmében az RTP Technic Kft-nél történt belső ellenőrzés során kiderült, hogy a tűzcsapszekrények tömlőtartó dob rendszere, amit az egyik beszállítójuktól szereztek be, nem megfelelő engedéllyel rendelkezik. A termékek CE minősítését az első szállításnál kapták meg, és mint importőr Magyarországi áruforgalomba helyezték az eszközt. Ezek a termékek különböző építkezéseken be lettek építve. A levélben szó van arról, hogy szeretnék elkerülni a negatív benyomást, és a konfliktust üzleti partnereikkel szemben, ezért engedélyt kérnek az OKF-től saját költségükön történő cserékre, ha azt a végfelhasználók jelzik.

Az OKF határozatban szó volt még a Pavlis&Hartmann termékek tiltásáról is. Ez az RTP szerint tévesen került be a tiltó határozatba, mivel egyes kivitelezők a Petricom termékek mellé tévesen a Pavlis&Hartmann termék engedélyét csatolták. Az OKF kérése az volt, hogy igazolják ezek eredetét, amit a cég állítása szerint meg is tett, minden beszerzési számlát, tanúsítványt és forgalmazási engedélyt az OKF rendelkezésére bocsátott. Az RTP ígéretet kapott arra, hogy napokon belül a Pavlis&Hartmann termékek tiltása is feloldásra kerül. Amennyiben ez megtörténik, olvasóinkat tájékoztatjuk a fejleményekről.

Március 15-én az RTP Technic Kft újabb levelet írt az OKF-nek, melyben kérdésként merült fel, hogy a benyújtott iratok alapján a cég jogszerűen forgalmazza-e az ArtMover Kft. által gyártott PAD típusú alaktartó tömlővel szerelt fali tűzcsapokat, valamint a PLC típusú lapos tömlővel szerelt fali tűzcsapokat. Az OKF megállapította, hogy a szóban forgó fali tűzcsapok a jogszerű forgalmazáshoz, beépítéshez szükséges iratokkal rendelkeznek, azok szerint a vonatkozó szabványoknak megfelelnek.

Azonban, egyenlőre érvényben van a 609-3/2014/TÜZV határozat, így a piac minden szereplőjének ennek megfelelően kell eljárnia. A határozat kézhezvételétől számított 540 nap 2016. április 8-án jár le, amely után be tudunk számolni a fejleményekről. Az RTP Technic minden tekintetben együttműködőnek mutatkozik a probléma megoldásában.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →