Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mivel fogunk fűteni?

...ha 2016-ban betiltják a hagyományos kazánok beüzemelését

| |  11 616 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mivel fogunk fűteni?

2016-ban életbe lép az ErP direktíva. A rendeletről már beszéltünk, most az alapvető kérdést próbáljuk megválaszolni.

Az EU 2020-ra 3 dolgot szeretne elérni:

 • 20%-al csökkenteni a káros anyag kibocsájtást (üvegházhatást keltő gázok),
 • 20%-al növelni a megújuló energiaforrások arányát, és
 • 20%-al visszaszorítani az energiafogyasztást.

Ennek lépcsőfokaként 2017-re a konvektorokat, a kályhákat, a kandallókat fogják szabályozni, (mindet át kell alakítani energiatakarékossá), 2016-ban a hagyományos kazánokat beüzemelését tiltják be.

A korlátozás (hazánkban) 2,5 millió háztatást érint és a tiltás után három elképzelhető alternatíva marad:

 1. vagy engedély nélkül kötjük be a gázkészülékeket,
 2. vagy régi technológiát,
 3. vagy modern fűtési rendszert alkalmazunk.

Engedély nélküli bekötés

Az engedély nélküli bekötés nem nevezhető a legjobb iránynak. Pozitívuma az ár. Negatívum, hogy a készülékek nem energiatakarékosak, nem környezetbarátok, elvész a garancia és ha nyílt égésterű készülékeket kötünk be ki vagyunk téve a szén-monoxid mérgezés veszélyeinek is.

Régi fűtési technológia alkalmazása

Ennek a választásnak a legnagyobb előnye az, hogy a kezdeti költségek alacsonyabbak a modern technikánál és az, hogy már ismerjük ezeket a technikákat, hisz évtizedekkel ezelőtt sokat használtuk őket. (szenes kályha, vegyestüzelésű kazán, olajkályha stb.) Hátránya viszont hogy nem környezetbarát, nem kimondottan energiatakarékos, és nem felel meg a mai komfortigényeknek. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy 2017-től az EU ugyancsak szabályozni fogja a kályhákat, a kandallókat, konvektorokat és így ezek jövője kissé kétséges.

Elektromos kazán

Az elektromos kazán nagy előnye, hogy nem kell engedélyeztetnünk, kicsi a beruházási költség, feltéve, ha elbírja a hálózatunk és nem kell újrakábeleztetni a házat. Hátránya viszont, hogy nagyon sokat fogyaszt, így a későbbi kiadásaink lehetnek túl magasak. 

Klímával való fűtés

Klímával való fűtés előnye, hogy rendkívül könnyen telepíthető és gazdaságossága egy kis lakásban elérheti a modernebb technikák színvonalát. Hátránya viszont, hogy a kültéri egység zajos, és hogy szervízigényes (pl. oda kell figyelni a tisztántartásra, ha tiszta levegőt szeretnénk beszívni). Inkább ideiglenes megoldásnak javasolt, minthogy valaki egész télen ezzel fűtsön otthonában.

Modern fűtési technológia alkalmazása

 • Napenergia
  Ez a technika ahol a legtöbb az elvárás és a félreértés, reményeink pedig óriásiak. A technológiára mindenki kíváncsi, de nem terjed el, mert pénztárcánkhoz képest nagy a beruházási költség, drága a telepítése, és nem térül meg.  Rásegítésnek jó, de otthonokban önálló fűtéstechnikaként nem állja meg a helyét. Viszont előnye, hogy környezetbarát.
   
 • Kondenzációs kazán
  A kondenzációs kazán hasonlít a mostani kazánmegoldásokhoz. Előnye az energiatakarékosság (a hagyományos technikákhoz képest). Lakástól függően kb. 15-30%-os gázszámlacsökkenést is előidézhet, és nem utolsó sorban biztonságos is. A hátrányával a kéménykivezetéseknél találkozunk. Hosszabb kéménykivezetés esetén a beüzemelési költség magas lehet.
   
 • Hőszivattyú
  A legnagyobb előnye, hogy akár lecsatlakozhatunk a gázellátásról, így minimalizálhatjuk a költségeinket főleg akkor, ha napelemmel oldjuk meg az energiaellátását, mert így a fűtésszámlánk akár meg is szűnhet. Típustól fűgg, de általában hátránya a hatalmas beruházási költség, és hogy 0 fok alatt a legtöbb rendszer nem igazán hatásos (főleg az olcsóbbak). 
   
 • Hibrid kazán
  A hibrid kazán a kondenzációs kazán és a hőszivattyú "keresztezése". Ez a rendszer minden olyan előnyt magában hordoz, ami a hőszivattyúnál és a kondenzációs kazánoknál felsoroltam. Hátrány, hogy itt is nagy a beruházási költség.

Összegzés

A megtérülés természetesen lakásunk adottságaitól függ, és az sem mindegy, hogy radiátort vagy valamilyen felületfűtést (pl. padlófűtést) használunk.

Aki ki akarja számolni, hogy mennyi a megtérülés, annak itt egy kalkulátor

A modern technológiáknál jellemző a magas beruházási költség. Ami elsőre igen szokatlan és ijesztő. Tényleg az. Pedig ezt a technológiai ugrást már megértük az autóknál. Ha ma már valaki autót vesz, trabant helyett olyan autót vásárol ami ugyan jóval drágább, de szebb, jobb és a következő 10 évben kisebb az üzemanyagköltsége is. Ez a váltás köszön vissza a fűtési rendszereknél is. A modern készülékek drágábbak, de olcsóbb az üzemeltetésük.

A választás pénztárcánk, és lakásunk függvénye. Az viszont biztos, hogy a családi költségvetés egyik legnagyobb kiadása a fűtésszámla, fűtésrendszert pedig legalább egy évtizedre választunk. Érdemes utánajárni, melyik olyan mint a devizahitel (könnyű beszállni, de a gatyád is rámegy), és melyik térül meg hosszútávon.

Hőtermelő berendezésKazánKondenzációs kazán