VGF&HKL szaklap

Mit tegyünk, hogy a csőtörés ne okozzon károkat?

AQUASENSO teszt – bővített információcsomag a VGF OTTHON videóhoz

| |  9646 | |

Mit tegyünk, hogy a csőtörés ne okozzon károkat?

Ki ne szeretne olyan házban élni, ahol nincs csőtöréskár. Ahol nem kell azon aggódni, hogy a víz elönti a lakást. Ez volt a cél, amikor a KEKELIT piacra dobta az AQUASENSO-t. A csőtörés a leggyakoribb lakáskár, és könnyen leamortizálhat egy lakást. Mivel a védekezés ötlete nagyon jó, teszteltük az eszközt. Az alábbiakban felmerülő kérdéseinket és a tesztből eredő válaszainkat olvashatjátok.

Miért olyan lényeges lakásunkban a vízkár elleni védelem?
Igen, Magyarországon 3 percenként történik egy vízkár, és a biztosítók adatai alapján a nagy kárral járó lakás káresetek 68%-át csőtörés okozza.

Mi az AQUASENSO jellemzője?
Az AquaSenso alapból lezárva tartja a vízrendszert, és mozgás érzékelésére nyitja, míg a többi rendszer alapból nyitva van, és bonyolult programozással állítható, mikor mennyi víz folyik át rajta. Amikor elérik a beállított határt, azon rendszerek lezárnak, de áramszünetnél nem zárnak le például. Az AquaSenso több eszközzel (nyomásesés-érzékelő, vízérzékelő) véd minket a károktól, akár otthon vagyunk, akár nem. Az AquaSenso rendszer megoldást kínál a mosógép/mosogatógép működtetésére a lakásból való távozásunk után is, miközben a vízkár elleni védelem 100%-os marad. A védelem teljes megtartásával a távollétünkben működhet a locsolórendszer, és akár a medence is feltölthető.

Mi történik áramkimaradás esetén az AquaSenso-val?
Alapból zárva van a rendszer, így semmit nem önt el a csőrepedés miatt kiömlő víz, ha ebben az időben következik be a baj. Amennyiben otthon vagyunk és vízre van szükségünk, az állítómotort manuálisan elfordítva nyithatjuk a rendszert.

Mi van abban az esetben, ha esetleg valami miatt lezár a rendszer, amíg szerelő nem ér ki? Addig manuális nyitást egy hétköznapi ember nem fogja tudni megcsinálni?
A manuális nyitás egyszerű, csak el kell tekerni a kék állítómotort és le kell venni a golyóscsapról.

A nyomásesés-érzékelő csak zárt állapotban figyeli a rendszert vagy nyitott helyzetben kiugró, nagy nyomásesés esetén is van vészkikapcsolása? Úgy tűnik, hogy nincs, de az nem lenne rossz, ha lenne. Amennyiben egy parkettás lakás fürdőjében eldurran egy cső, 30 perc alatt medencét tud csinálni a kifolyás.
A nyomásesés-érzékelő csak a lezárt rendszerünk nyomásesését figyeli (szivárgás, csőtörés, csöpögő csapok). Hazaérkezésünk alkalmával tapasztalhatjuk, hogy mivel vészjelzést adott a rendszernek, így a mozgásjelző parancsára csak a vészjelzés a vezérlőből való törlése (reset gomb megnyomása) után indulhat meg a víz a csapokból. A vízérzékelő feladata, hogy azonnal letiltson és zárjon, ha a még nyitott rendszerünkben problémát érzékel (padlón lévő érzékelőjére víz kerül).

Mennyibe kerül az összes rendszerelemmel együtt egy átlagos háztartásban?
Természetesen a hiányából előfordulható kár biztos, hogy nagyobb. A motoros golyóscsap nyomásesés-érzékelővel, és a vezérlő biztos szükséges. A mozgásérzékelők, a mosógép/mosogatógép készülékjelzők száma, illetve a távirányító szükségessége módosítja a végösszeget.

Videó a csőtörésről

Lehet-e elemenként vásárolni?
Javaslat ere az esetre: építtesse be a szakembert igénylő speciális golyóscsapot, majd később vegye meg hozzá a rendszerelemeket, amit már maga is fel tud szerelni.

Vastagabb betonfödém akadályozhatja-e a jelek eljutását a vezérlőegységbe? A zuhanykabin már akadály? Lásd. wifi router...
2-3 födémen át is működik a jeladás, a telepítésnél a távirányító kézi jeladóval lehet kipróbálni minden jeladótól a jel terjedését a vezérlőig. Legfeljebb a mozgásérzékelőt kell egy kicsit arrébb rakni.

Milyen távolságban működőképes a rendszer? Pl. vízakna vízórával a kertben, hová kerülnek az egyes alkatrészek? (Vezérlőegység, golyóscsap kint-érzékelők a házban.)
Vízaknába nem szerelhető, nem bírja a külső körülményeket, fagyot, és áramforrás sincs ott, amihez csatlakoztatni kell. Golyóscsap, állítómotor, vezérlőegység egy helyre kell kerüljenek, az épületbe belépő főnyomócsőre. Fejjel lefelé tilos beszerelni az állítómotort.

Mennyire bírja a túlzott hideget, vagy meleget a vezérlő és az egyes egységek?
Külső helyre ne kerüljön (fagy stb.). Belső térben nincs gondja, pincében sem.

A rendszer hang- és rádiójelei hogyan szinkronizáltak a házak riasztóival? Milyen sugárzás éri a felhasználókat?
A jelei – mint a bébiőrző jelei – nem zavarják a riasztót. 868 MHz-en működik, egy sávon van a riasztóval, de annyi esély van, hogy ez pont azonos, mint a kapunyitónak, hogy másik garázsajtót is működtet.

Motoros golyóscsapegység függőleges helyzetben beépíthető-e?
Igen, csak fejjel lefelé nem lehet beépíteni.

Mivel a golyóscsapegység 1"-os csatlakozású, ami családi házas nagyságig megfelelő, lehet-e alkalmazni ezt a megoldást nagyobb épületek, pl. panziók esetén?
Nem ajánljuk oda, csak kifejezetten családi házakba, lakásokba.

Van-e minősítés az ivóvíz-hálózatokba történő beépíthetőségről?
Csak a golyóscsap érinkezik az ivóvízzel, ennek DVGW engedélye van.

Mozgásérzékelő:

Hányszor nyit-zár a mozgásérzékelő jelzésére a rendszer egy nap?
Egy normál 4 tagú családnál egy átlagos napon 5–10 alkalommal. A nyaralónál csak hétvégi terhelést kap általában a rendszer.

Hová kell telepíteni a mozgásérzékelőket?
A konyha, fürdő, vizes helységek plafonjára, falára ahol mindenképpen érzékel minket, ha vízre van szükségünk.

Mi van akkor, ha az elemek kimerülnek a mozgásérézékelőben?
A mozgásérzékelő jelzőlámpája zölden villog – elem jó, nem villog – elem rossz, vagy nincs mozgás. A mozgásnál nem nyit ki a rendszer, rögtön az elemet kell ellenőrizni.

A mozgásérzékelőknek milyen távolságban kell lenni max. a vezérlőegységtől?
6 falnyi, 2-3 szint, esetleg a mozgásérzékelő pozícióját módosítani, ha így nem érzékeli.

A mozgásérzékelő elemit nem lehet-e kiváltani hálózati csatlakozásra új építésű házakban ahol a villanyszereléskor előre megoldható? Az elemek cserégetése nyűg lehet.
Nem, ezzel lehet szakember nélkül, vésés és villanyszerelés elkerülésével egyszerűen bárhová telepíteni.

Vízálló-e a mozgásérzékelő?
Páraálló, ez elegendő, a plafonon ritkán van folyó víz.

A mozgásérzékelő milyen távolságból jelez, mi a helyzet az otthon hagyott háziállatokkal?
Két és fél méteres hatótávolságban jelez a mozgásérzékelő, de van rajta egy látószög korlátozó, amivel elérhetjük az állandó ki-bekapcsolás elkerülését háziállataink mozgása miatt. Amennyiben mégis nyit az állat mozgása miatt rendszerünk, ha baj van, a vízjelző lezárja azt.

A mozgásérzékelőt lehet-e más külső burkolattal kérni, esetleg átfesteni-letapétázni?
Más burkolattal nem, mint ahogy a füstjelzőknél sem, de lehet festeni, tapétázni, csak az érzékelő lencse maradjon szabadon.

VÍZÉRZÉKELŐ-JELZŐ:

A vízjelző érzékelőjének van-e gyors, egyszerű és rövid kiiktatási módja, gondolok itt a takarításkor a nőkre, akiknek ezt egyszerűen meg kellene tudni oldani.
Oda kell figyelni, hogy nedvességet ne kapjon, esetleg letakarható ideiglenesen, csak el ne felejtse ezt követően. Amennyiben vizet kapott az érzékelő, szárazra kell törölni a villás részt. Kiiktatni nem lehet, de a tiltás miatti jelet pillanatok alatt lehet törölni a vezérlő memóriájából a reset gomb megnyomásával.

A vízérzékelő akkor is bekapcsolva van, ha mozgás volt a helyiségben?
Igen, letilt, felülír mindent. Mikor otthon vagyunk és túlengedtük a kádat, vagy a nappaliban vagyunk és eltörik a mosógép vízbekötő csonkja, ez az eszköz óvja meg lakásunkat.

Videó a csőtörésőr telepítéséről

A vízjelzőnek mi a szerepe ha már vizet érzékel akkor a rendszer nem zárt le tehát nem működik?
Felülírja a mozgásérzékelőt és minden más jeladót, rögtön lezár,ha vizet érez. A biztonság 100%-os.

Mi látszik a vízjelző-érzékelőből? Pl. vezetékek futnak a falon? Hogyan építsék be, hogy minimálisan látszodjon?
Mosógép, mosogatógép mögé a padlósíkhoz. Pont annyi látszik, mint a mosógép tápkábeléből.

A padlótól 1-1,5 mm-re szerelt vízérzékelő zuhanyzásnál (amikor üzemszerűen kerülv íz a padlóra), felmosásnál nem riasztbe?
De igen, viszont egyszerűen törölhető a riasztás és zárás a rendszerből (vezérlőn a reset gomb megnyomása).

Hogyan veszem észre a vízjelző riasztását, ha hazaérek?
A mozgásérzékelő jeladására nem folyik a víz a csapból, mert a vízjelző vészjelzést adott le és letiltotta a többi érzékelő-jeladót. A vészjelet adó vízérzékelő hang és optikai jelzést ad.

Távvezérlő, kézi jeladó:

Távvezérlővel lehet, zárni is kézi módban? Gondolok itt üzemzavar esetében legyen egy gyors zárási lehetőség. Tudom ott a kézi lehetőség is, de egy műszakilag gyenge ember azt nem hiszem, hogy meg tudja oldani.
Távvezérlővel csak a zárást lehet késleltetni. Műszaki gond esetén (vizet érzékel a vízjelző, nyomásesést a nyomásesés jelző) a rendszer automatikusan lezár. A manuális nyitás/zárás is rendkívül egyszerű a motor felhúzásával és elforgatásával.

A távirányítóval meghosszabbított rendszernyitvatartás esetén a kerti csapok, medencék vezetéke, vagy az egész rendszer kap nyomást? Ha csak az előbbi, akkor azt hogyan biztosítja a rendszer?
Minden kap nyomást. Amennyiben ettől eltérőt szeretnének, az AquaSenso golyóscsapja előtt egy leágazást érdemes csinálni a főnyomócsőre (plusz egy másik vízórát, mert locsolásnál nincs csatornadíj).

MOSOGÉP, MOSOGATÓGÉP KÉSZÜLÉKÉRZÉKELŐ:

A mosógép/mosogatógép készülékjelző nekem nem világos! Van egy mágnesszelep és van egy érzékelő a készüléken, indul a mosógépgép, nyit a szelep, de hol? Elvileg a rendszert is nyitni kell? Csak az a gép kap nyomást, amelyik működésbe lép? A többi előtt a szelepek zárva maradnak?
A mágnesszelep a vízigénynél mágneses teret hoz létre, amit a rászerelt készülékérzékelő szenzor jelez a vezérlőnek, ami megnyitja a főnyomócső golyóscsapját. Mindenhol nyitva lesz a rendszer. Ha vízérzékelő közben vizet jelez a padlón, az felülír mindent, és le is zár. Nincs kockázat.

Mosógép-mosogatógép hogyan működik, ha nem vagyunk otthon? Milyen technikát, hová kell beépíteni ezeknél?
Az új mosogató gépeknéla mágnesszelep a készüléken kívül található, a mágneses mezőre reagáló speciális jeladó indítja a víz nyitását. A jeladó érzékelőjét kell a mágnesszelephez rögzíteni a hozzá kapott tépőzáras szalaggal. A mosógépek nagy részénél a mágnesszelep a készüléken belül van, itt átfolyási turbinát telepítünk a vezetékére, ami a jelet adja, ha gép vizet kér, nem kell belenyúlni a készülékbe a jeladó beszerelése miatt (a garancia elvesztése nem jelent problémát).

Kapcsolódó anyagok

  1. Használati útmutató
  2. Az Aquasenso hivatalos honlapja
  3. Ti mondtátok: Mit tennél csőtörés esetén?

Horganyzott acélcsőSzerelvényekVízkezelés