Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Otthon Melege Program: megint csak morzsák

| |  3637 |

Otthon Melege Program: megint csak morzsák

Június 6-án 8 órától lehetett pályázni a jelenleg egyetlen élő fűtésfelújítás, épületenergetika pályázaton. Nem meglepő, hogy a keretösszeget percek alatt túligényelték, így történt ez, amióta hasonló pályázatok futnak. A 3 millió potenciális igénylőből ismét ötezernek jutott.

Többször megírtuk, hogy a jelenlegi pályázati rendszer életképtelen – drága a bürokrácia, sok az adminisztráció, és a rászorulók töredéke juthat forráshoz. Most, hogy immár gyakorlatilag csak kondenzációs kazánok (és hasonlóan emelt hatásfokú gázkonvektorok) szerelhetők, a probléma még súlyosabb.

A VGF szaklap tett egy életképes javaslatot

Minden igénylő alanyi jogon kapjon 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kazán (és szerelvényei) cseréjére!

Ha egyetért, csatlakozzon a kezdeményezés Facebook-oldalához!

Van egy másik megoldás is

A francia rendszer, ahol öt évre biztosít az állam minden polgárának bizonyos keretösszeget, amelyet bármilyen épületenergetikai optimalizációra felhasználhat, legyen az szigeteléssel egybekötött nyílászárócsere vagy fűtés- és légtechnikai felújítás, egy a lényeg: regisztrált tervezővel és kivitelezővel dolgoztasson.

Az évi 1-2-pár milliárd forintos támogatási konstrukciókat bátran minősíthetjük porhintésnek – jelzik a külső szemlélőnek, hogy itt létezik támogatás, csak ne nézzen az a szemlélő a számokra...

Fűtési rendszerKazánKondenzációs kazánTámogatás