Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Otthon melege: több pénzre lenne szükség

Százezres nagyságrendben kellene kazánt cserélni

| |  1572 |

Otthon melege: több pénzre lenne szükség

A 3,5 milliárd forintból még 1,3 milliárdra lehet pályázni. Azonban a szakma szerint legalább 50 milliárdra lenne szükség ahhoz, hogy áttörés legyen, és megállíthassuk a tüzelőberendezések átlagéletkorának növekedését.

Egyes hírforrások szerint túligénylés van,  már az indulás napján megindulhatott a roham a kazáncsere-támogatásokért, a kiadott sorszámok alapján több tízezren jelentkeztek, így lényegében az első héten elfogyhatott a programra szánt 3,5 milliárd forint. Többen arra számítottak hogy az Otthon melege programot menedzselő fejlesztési tárca - más programokhoz hasonlóan - lezárja a pályázatot, ehelyett a túligénylésről szóló híreket tagadva csak annyit közöltek, hogy 3500 kérelmet adtak be a jelentkezés elején és a pályázok kétmilliárd forint támogatást igényeltek. A kazáncsereprogramban vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni új, kondenzációs kazánok beépítésére. A tárca korábbi tájékoztatása szerint átlag félmillió forintot kérnek az emberek az 1,5-2 millió forintba kerülő fűtéskorszerűsítéshez.

Tízszer ennyi pénz is kevés lenne

Magyarországon a tüzelőberendezések átlagéletkora több mint 20 év. Nem egyszer találkozni olyan gázkészülékekkel, amelyek jóval több, mint 30 esztendeje szolgálják a családi házak, társasházak fűtési rendszereit, melegvízellátását. Százezres nagyságrendben lenne szükség cserékre, hogy az elöregedési folyamat megtorpanjon. Manapság önerőből szinte lehetetlen megoldani egy új kondenzációs kazán telepítését, nagy szükség van tehát a támogatásra. Az Otthon melege program a szakma szerint is jó, üdvözlendő dolog, azonban csepp a tengerben.

VGF konstrukció a kazáncserére

A VGF szaklap új, egycsatornás támogatási konstrukciót, illetve törvényi-szabályozási változtatásokat kezdeményez. A magyar államnak hathatósabban kellene támogatnia a kazáncserét, mert különben a lakosság nagy része, amikor a régi kazánja bemondja az unalmast, nem tudja megoldani azt, hanem gagyi, életveszélyes megoldásokhoz fordul! Nem is beszélve arról, hogy addig is a legvégsőkig „életben tartja” a régi, rossz hatásfokú, veszélyes kazánját. A VGF szaklap javaslata, hogy épüljön állandó jellegű pályázati rendszer az Első Nemzeti Közműszolgáltatóra! Amikor a gázszolgáltatóhoz beérkezik egy kazáncsere terve, és azt a tervellenőrök pozitívan elbírálják, azaz engedélyezik, automatikusan ítéljenek meg a lakástulajdonosnak 500 ezer Ft vissza nem térítendő támogatást, ami a gázmeó (üzembe helyezés) után kerülne kifizetésre. Ez kiküszöbölné a bonyolult és drága pályázati rendszert, aminek működtetése jelen pillanatban az államnak pályázatonként (több) százezer Ft költséget jelent. A közüzemi szolgáltatások egy (állami) kézbe kerülésének legnagyobb hozadéka lehetne, kellene hogy legyen ez a rendszer.

KarbantartásKazánKondenzációs kazánTámogatás