VGF&HKL szaklap

A nyári szabadság alatt sem állnak le a hazai épületgépész vállalatok

| |  1026 | |

A nyári szabadság alatt sem állnak le a hazai épületgépész vállalatok

Magyarországon már másfél hónapja tart az iskolai nyári szünet, ami kihat az épületgépészeti piacra is, hiszen az egész országra jellemző munkaerőhiányt tovább nehezíti az alacsony létszámmal üzemelő vállaltok munkavállalóinak szabadság alatti helyettesítése.

Az építőiparban az alacsony munkaerőlétszámot tovább nehezíti a megnövekedett építőipari beruházások száma, így ma már nem az a kérdés, hogy kit bízzak meg egy kivitelezéssel vagy akár tervezéssel, hanem, hogy kinek van szabad kapacitása? A munkákat elnyerő generálkivitelezők küzdenek az alvállalkozókkal, mert mindenki túl van terhelve és már sokan csak télre vagy jövő évre vállalnak új megbízást.

Ez a munkaerőhiány és megnövekedett piaci igény nem csak a kivitelezőkre és tervezőkre, de a kereskedőkre és a gyártókra is hatással van. Több neves hazai gyártó küzd hasonló problémákkal és nem képesek a megnövekedett rendeléseket a megszokott határidőkön belül szállítani. Több gyártó is nyílt levelet fogalmazott meg a gyártási kapacitásuk optimalizálásáról és türelmet és együttműködést kértek az ellátásban segítő kereskedő partnereiktől.

Az áru ellátást a kereskedőknek is optimalizálni kell és pufferként a gyártókkal közösen kell a munkánkhoz szükséges alapanyagokat biztosítaniuk. Ez nagyobb raktárkészletet, pontosabb tervezést és precízebb készletgazdálkodást kíván az értékesítési lánc minden tagjától. Óhatatlan, hogy ilyen kínálati piac esetén az alapanyag árak és a kész termékek árai is emelkednek, ezért várhatóan minden épületgépész termékkörben lehet számítani áremelkedésre.

A megnövekedett igények ellenére sem mondanak le az emberek a nyári szabadságaikról és jól megérdemelt pihenést minden munkavállaló igyekszik a nyári szünetben kihasználni. Míg itthon a szabadságok végig kísérik az egész nyarat és a hazánkban igen hosszú iskolai szünettel párhuzamosan zajlanak a szabadságok, a munka sehol nem áll le, még ha kicsit lassabban is haladnak a dolgok.

Augusztus a vakáció ideje?

Más a helyzet néhány nagy ipari termelő országban, ahol a helyi kultúra, vallás, szokások kihatnak az export piacaikra, így bizony hazánkra is. Június végén, július elején a török piacon teljes leállás volt vallási ünnepük a ramadán miatt. Az acéllemez radiátor importőrök ezzel jól tudtak tervezni és lehetőségeikhez képest feltöltötték raktáraikat még a nyár előtt. Azóta a török gyárak már újra beindultak és újra elkezdett áramlani az egyébként már magasabb alapanyagárral pozícionált radiátor az országba.

A legdrasztikusabb és koncentrált leállás az olasz iparban tapasztalható. Az olaszok hagyományosan augusztusban járnak vakációzni. Ehhez alkalmazkodtak a vállalatok, így a legtöbb gyárban teljesen leállnak 2-3 hétig, még a telefont is automata válaszolja meg. Mivel hazánkban jellemző az olasz gyártmányú gépészeti termékek kínálata, így komoly tervezést és készletgazdálkodást jelent ez a hazai nagykereknek és kiskereknek egyaránt. Az egyedi rendelésű termékek szállítási ideje akár kétszeresére is nőhet, de nem ritka, hogy a járatos termékek beszerzése is átcsúszik szeptemberre. Ezzel érdemes számolnia a kivitelezőknek és javaslom az ajánlatuk elkészítésénél érdeklődjenek kereskedő partnereiknél az olasz gyártmányú termékek elérhetőségéről, mielőtt határidős munkát vállalnak.