Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hamar felfüggesztették a konvektorcsere-pályázatokat

| |  2610 |

Hamar felfüggesztették a konvektorcsere-pályázatokat

A vidéki régiókban 2 órán keresztül lehetett benyújtani a konvektorcsere támogatásra pályázatot. Budapesten és a központi régióban alighogy megnyitották, már másnapra fel is függesztették a pályázatotok beadását, de szombat délután karbantartásra hivatkozva nem lehet feltölteni a további régiókba sem. Igény lenne, de a forrás elenyészően kevés.

Sokan éltek a lehetőséggel, és már szeptember 18-án 12 órától feltöltötték, és elmentették az adatlapokat, mert a rendszer lehetőséget adott rá. Így aki későn kapott észbe, alig maradt lehetősége az űrlapok kitöltésére a rendszer leterheltsége és a rendelkezésre álló keret merülése miatt. Több, mint négyezer-háromszáz pályázat érkezett be szeptember 27-ig az Otthon Melege Program keretében meghirdetett, földgázüzemű gázkonvektorok energiamegtakarítást eredményező cseréjét támogató alprogramban. A dél-alföldi régióból a pályázatokat ma 10 óráig várták, holnap a közép-Dunántúl régiójának versengői szállhatnak ringbe a támogatásért. Ezt követően a pályázatbenyújtás lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik.

Jelenleg 3 millió konvektor van a magyar háztartásokban, ebből becslések szerint 2-2,5 milliót használ rendeltetésszerűen a lakosság. A készülékek jelentős része csereérett, azaz több mint 80 százaléka meghaladja a 30 éves életkort. Számítás szerint a pályázattal összesen 12 500 darab konvektort lehet majd lecserélni, ez a mennyiség a csereérett készülékek 1 százalékát sem éri el. A beérkezett adatokból megállapítható, hogy a háztartások többsége egy, maximum két konvektort szeretne lecserélni. Elenyésző azon háztartásik száma, amely három, vagy annál több készülék cseréjében gondolkozik.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A 2014 szeptemberében indult, jelenleg közel 30 milliárd forint keretösszeggel rendelkező programnak köszönhetően mára több mint 130 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

KonvektorPályázat

Kapcsolódó