Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

NGM: pályázat épületenergetikai fejlesztések támogatására

| |  1042 |

NGM: pályázat épületenergetikai fejlesztések támogatására

A GINOP keretében (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) jelent meg a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatására kiírt pályázati felhívás, melyre a mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be igényeiket 52,5 milliárd forintos összegig.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) származik a hír, miszerint az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás 1,5-100 millió forint közti összeg lehet. A GINOP legújabb pályázati felhívása egyszerre segíti elő a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, valamint a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését. Ennek keretében az energiahatékonyságot javító és a megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek támogathatóak, és lehetőség nyílik az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, a hőveszteség minimalizálására, az épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére, sőt, még a már meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására is.
Szintén támogatható lesz a napkollektoros rendszer telepítése, brikett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, és a hőszivattyús rendszerek alkalmazása is többféle célra.

A támogatási kérelmeket március 14-től lehet majd beadni. 

EnergiahatékonyságEnergiamegtakarításHőszivattyúNapenergiaNapkollektor