Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nők az épületgépészetben

2018. június 20. | VGF online |  2315 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Nők az épületgépészetben

Tanulni, a szakmát megismerni sohasem késő. Szalai Zsófia egy harmincas éveiben járó ifjú hölgy, aki Győrben él, és dolgozik, munkája kapcsán szerette meg az épületgépész szakmát. Ebben az évben szerzett technikusi oklevelet, jelenleg is műszaki előkészítőként dolgozik, segíti elő az építkezéseken lévő szakemberek munkáját. Hogy mit is jelent nőként ebben a szakmában tevékenykedni, erről kérdeztük meg Szalai Zsófiát.

Három éve került jelenlegi cégéhez, ahol a Németországban folyó projekt lebonyolításához kerestek németül jól beszélő kollégát. A kivitelezés sikeresen lezárult, de ő közben nagyon megszerettem a szakmát és eldöntötte, hogy továbbképzi magát, melyhez sok támogatást kapott munkaadójától is. – Egy bevásárlóközpontot építettek, és ennek kapcsán volt módom közelebb kerülni az épületgépész szakmához. Azonnal beleszerettem, és elhatároztam, hogy én is épületgépész leszek. Ahogy egyre több időt töltöttem a cégnél, úgy folytam bele egyre jobban az előkészítő munkák lebonyolításába. Győrben indult egy épületgépész technikus tanfolyam, megbeszéltem a főnökömmel, hogy elkezdem a képzést, amit aztán sikeresen be is fejeztem – mondja el Szalai Zsófia.

Az épületgépész szakma férfias világ, itt be kell piszkolni a kezet, olykor porolni kell, terheket kell emelni, cipelni, hegeszteni, vágni stb. – Nem volt egyszerű a kezdés, csak egy jó hónapos csúszással tudtam bekapcsolódni. Az első óra éppen a hegesztés volt, így rögtön a „mélyvízbe” kerültem. Nem volt különösebb probléma, mert a szaktársaim, a tanárok, a főnökeim, a kollégáim mind segítettek. Volt alkalmam akár a cégnél is gyakorolni a hegesztést, mielőtt a vizsgára került volna a sor. Kicsit tartottam tőle, de mint egy szem nő, nagyon sok segítséget kaptam – teszi hozzá Szalai Zsófia.

Nyilvánvaló, hogy minden ember más motiváció miatt választja ezt a szakmát. Másképp látják a hölgyek is az épületgépészetben rejlő szépségeket. – A különböző ágazatok egymással összefüggenek, és ezért folyamatosan rendszerekben kell gondolkozni, mi, hogyan épül fel. Számomra ez az egyik legszebb dolog ebben a szakmában. Jó problémamegoldó képesség szükségeltetik hozzá, kreatívnak kell lenni. Azért szeretem az épületgépészetet, mert sokoldalú embereket kívánó szakma. Azt még nem tudom, hogyan tudnám kamatoztatni e téren azt, hogy nő vagyok. Jelenleg még csak tanulom a szakmát, egy folyamat elején vagyok. Ha megkapja valaki a kellő alapokat, akkor szerintem teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi az illető abban a munkakörben, melyben jelenleg dolgozom. Nyílván, ha terepen kellene teljesítenem – voltam kint a fiúkkal többször is -, nem bírnám annyira. A fizikális különbségeket nem lehet semmibe venni. A műszaki előkészítés irodai munka, itt nagy különbség nincs férfi és nő között – mondja el Szalai Zsófia.

Szalai Zsófia elmondása szerint tisztában van a saját képességeivel, és úgy érzi, a távolabbi jövőben nem szeretne mérnöki tanulmányokat folytatni. Ettől függetlenül a folyamatos képzés a szakmán belül elengedhetetlenül fontos a jó szakember számára. – A szakma rendkívül gyorsan fejlődik. Az ismereteket folyamatosan bővíteni kell, nemcsak az alapanyagok, technológiák tekintetében, hanem a jogszabályi háttér kapcsán is. De egy jó szakember ismérve a precizitás, az igényes, szép kivitelezés is. Fontos tehát a továbbképzés, az utánajárás, az olvasás – teszi hozzá Szalai Zsófia.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Nők a szakmában

Kapcsolódó