Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egy korszak lezárult

Szeptember 26-ától tilos nyílt égésterű kazánokat üzembe helyezni

2018. szeptember 26. | VGF online |  73 721 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Egy korszak lezárult

Eddig még lehetett hivatalosan felszerelni és üzembe helyezni olyan nyílt égésterű gázkazánt, melynek égéstermék-elvezetője gyűjtőkéménybe csatlakozott. Mától teljesen és végérvényesen betiltják a kéményes készülékeket Magyarországon. A kérdés azonban az, hogy mi lesz ezután?

Szigorú a szabályozás

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel, türelmi időt csak a gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak kaptak, 2018. szeptember 26-ig.

Hazánkban igen szigorú a szabályozás, ugyanis több európai uniós tagállamban megengedett, hogy az idáig legyártott, azonban üzembe nem helyezett nyílt égésterű készülékek még felszerelhetők, ezzel a régi, elavult, elromlott kéményes gázkazánok még kiválthatók. Nálunk a mai naptól, aki a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő kéményes készüléket szereltet fel, jogszabályellenesen jár el! A felelősség nemcsak a szerelőt, hanem a tulajdonost terheli. A jogszabályi előírás nem mondja ki egyértelműen, hogy nyílt égésterű, vagy turbós kazánokat nem lehet üzembe helyezni, hanem a beüzemelés feltételét a készülék megfelelő szintű NOx kibocsátásához köti. Amelyik gázkészülék NOx kibocsájtása  56 mg/kWh alatt marad, az teljesíti a jogszabályi feltételeket.  Szinte kizárható, hogy a határérték a hagyományos, atmoszferikus gázégővel rendelkező gázfogyasztó készülékkel teljesíthető. Viszont a turbó kondenzációs kazánok legújabb generációja képes lehet erre, így megoldást biztosíthat a győjtőkéménnyel rendelkező túrbós gázkaántulajdonosok számára, ha régi készüléküket cserélni kell.

 Gyűjtőkémények…

A fő problémát az okozza, hogy a gyűjtőkéményekbe csak azonos típusú készülékek köthetők az egész társasházban, így, ha egy lakásban meghibásodik a gázkazán, akkor az összes lakónak vállalnia kellene a kémény átalakítás és a kazáncserék költségét. Ha ezeket a költségeket kivetítjük egy 40 lakásos társasházra, akkor a kéményfelújítás bekerülése 150-250 ezer forintra rúg háztartásonként. Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy önálló kéményt létesít az új készülékhez, akkor 250-300 ezer forint. Ehhez jönnek hozzá az engedélyeztetés költségei, a munkadíjak, melyek 1 millió forint feletti összeget is kiadhatnak.

A VGF szaklap véleménye szerint a korszerűsítésre ösztönzés rendkívül üdvös, azonban a szigorú szabályozás aggodalomra is okot adhat.  A hazai társasházak 95 százaléka nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel, azaz 90 ezer műszakilag problémás kéményt kellene azonnal lecserélni. Ez ötszázezer háztartást érint! Ehhez a számhoz jönnek hozzá még az elavult 25-30 éves gázkészülékek, melyeknek a száma milliós nagyságrendű.  A szakemberhiány, és az életbe lépő rendelet melegágya lesz a „fekete szerelők” felvirágzásának. Elszaporodhatnak az illegális készülékcserék. Az egyik helyen leszerelt nyílt égésterű kazánok, eladhatók lesznek majd akár egy gyűjtőkéményes társasház egyik lakásában feketén, papírok nélkül. Mivel az illegális szerelőnek felelősége nincs, a kazán eredete, működési körülményei ismeretlenek, ezért az ilyen tevékenység élet- és balesetveszélyes. Ezzel párhuzamosan a régi, elavult kazánok életben tartása is felértékelődik. A szerelési, karbantartási árak elszabadulhatnak, a szerelők akár a dupláját is elkérhetik egy-egy javításért a jelenlegi összegnek.

Mától nehezebben eladhatóak a nyílt égésterű kazános lakások

 Szilágyi László, a VGF kiadóvezetője szerint azok a társasházi lakások, ahol nyílt égésterű gázkazán csatlakozik gyűjtőkéményekbe, nehezebben lesznek eladhatók. A leendő tulajdonosoknak ugyanis számolni kell a jövőben várható jelentős kiadással, amelyet az elöregedett gázkészülék cseréje jelent majd.   

A megoldás a jelentős állami segítség lehet, mert önerőből ezt a terhet nem tudja vállalni a magyar családok jelentős része.  

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiahatékonyságErPGyűjtőkéményJogszabályokKazán

Kapcsolódó

A gázkazánok múltja és jövője

A gázkazánok múltja és jövője

Sajtótájékoztató és avatóünnepség