Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ügyeljünk rá, hogy csak a péntek legyen fekete!

| |  570 |

Ügyeljünk rá, hogy csak a péntek legyen fekete!

Egyre több nagy értékű háztartási berendezés, például elektromos vízmelegítő, gáztűzhely vagy gázkazán kerül fel az internetes áruházak fekete pénteki akciós kínálatába. A vásárlóknak tudniuk kell, hogy a leárazott termékeknek éppúgy kell felelniük a törvényi előírásoknak, mint az akción kívül kínált berendezéseknek, és természetesen a beüzemelésükre vonatkozó szabályokat sem hagyhatják figyelmen kívül.

Bár Magyarországon nem kötődik hozzá valódi ünnep – hálaadás –, mint az Egyesült Államokban, a fekete péntek ma már idehaza is éppúgy a vásárlásról szól, mint a tengerentúlon a Black Friday. A karácsonyi szezon startjának kinevezett napon jelentős árkedvezményekkel csábítják a kereskedők a vásárlókat. Különösen nagy forgalmat bonyolítanak le ilyenkor a webáruházak. A GKI Digital felmérése szerint ezek novemberi forgalma megközelítheti a 60 milliárd forintot. Ez az összeg vélhetően magasabb lesz, mint amennyit a tényleges ajándékvásárlási szezonban, decemberben költenek majd el internetes shopokban a magyar vásárlók. 

Az akciós terméket is kötelező cserélni

Tavaly a webáruházak 62 százaléka kapcsolódott be az akcióba, idén ez az arány akár 80 százalék is lehet. A kínálati oldalon bő tehát a választék, de a vevőknek talán épp ezért még a szokásosnál is alaposabban érdemes tájékozódniuk vásárlás előtt. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) nemrégiben közleményben hívta fel a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra. A szervezet szerint előfordul például, hogy az áruházak az akció előtt felemelik az áraikat, majd abból számolják az árkedvezmény mértékét. A tájékozódást szerencsére segítik az árösszehasonlító oldalak, ezek használatával kiderül a trükközés. A FEOSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavatossági szabályok az akciós termékekre is érvényesek, így az eladó nem hivatkozhat arra, hogy a kedvezménnyel árusított terméket nem cseréli ki. Nem követelheti meg azt sem, hogy a hibás terméket a fogyasztó az eredeti, gyári csomagolásában küldje vissza, ez a feltétel jogellenes.

A szervezet külön kitér a hitelekre is, ezek is felvehetők ugyanis kedvezményesen a fekete pénteken. Mint írják, az akciós hitelnél meg kell győződni róla, hogy a kedvezmény mely termékre, kondícióra vonatkozik, melyek az igénybevétel feltételei, és milyen időszakban benyújtott hitelkérelemre vonatkozik

 Bízza szakemberre a beüzemelést

A fekete pénteki akciók keretében egyre többen vásárolnak nagy értékű háztartási berendezést, például hűtő- vagy fagyasztószekrényt, tűzhelyet, tüzelőberendezést, vízmelegítő készüléket. Mivel ezek a termékek drágák, megvásárlásukkor különösen indokolt az óvatosság. A számla és a garancialevél megléte mellett azt is ellenőrizni kell, hogy a berendezés megfelel-e a törvényi előírásoknak. Magyarországon csak olyan gázfogyasztó készülék hozható forgalomba, szerelhető fel, helyezhető üzembe, amely megfelel az Európai Unió gázfogyasztó készülékekkel kapcsolatos irányelvéneknek, és dokumentációjában a közvetlen vagy közvetett rendeltetési országként Magyarország is (HU) nevesített. Az ipari és mezőgazdasági gázfogyasztó készülékek minősítéséről és forgalomba hozatalának feltételeiről a 13/2004. (II. 13.) GKM rendelet rendelkezik. Az elektromos berendezések forgalmazása, beüzemelése ugyancsak előírásokhoz kötött. 

Ha a megvásárolt berendezés minden szempontból megfelel az előírásoknak, már a vásárló felelőssége, hogy a beüzemelése is szabályos legyen. Egy gázkazán beüzemelését vélhetően egyetlen épeszű laikus sem próbálja meg maga megoldani, ha épeszű, de mondjuk egy tűzhely hálózati csatlakoztatásakor már sokakat megkísérthet a gondolat, hogy megspórolják a szakember közreműködését, vagy szakemberrel ugyan, de „feketén” köttessék be a fekete pénteken vásárolt berendezését. Pedig gázbekötést – még ha csak egy gáztűzhelyről, vagy kombinált gáz-elektromos készülékről is van szó – csak erre vonatkozó engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhet el. Szakszerűtlen bekötéssel nem csak a készüléke jótállását veszíti el a vásárló, de akár életveszélyes helyzetbe is sodorhatja magát és a családját. Villamos készülék esetén szintén érdemes szakemberhez fordulni, különösen akkor, ha olyan elektromos tűzhelyet vásárolt valaki, amelynek vezetékéhez nem tartozik gyárilag villásdugó, tehát nem csatlakoztatható közvetlenül a konnektorhoz. A „fekete” megoldás itt is kockázatos, ráadásul egy szakembertől olykor a készülékünk megfelelő üzemeltetéséről is többet tudhatunk meg, mint a gyári prospektusból. 

ÁrakEngedélyHáztartásKazánKereskedelemSzabványok