Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szénmonoxid-mérgezés Érden

| |  1209 |

Szénmonoxid-mérgezés Érden

Nyílt égésterű fűtőkészülékek használata mellett szó szerint élet-halál kérdése a CO-riasztó készülék használata vagy mellőzése. Ezúttal egy érdi családi házban történt mérgezés, hat személyt kellett ellátni.

Hat személyt szállítottak a mentők kórházba egy érdi családi házból szén-monoxid-mérgezés miatt szerda hajnalban – közölte az MTI-vel Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A tűzoltók kimutatták a gáz jelenlétét az ingatlanban. A többgenerációs házból két gyermeket, két idős személyt és két középkorút kellett kórházba vinni. A szén-monoxid színtelen-szagtalan gáz, ezért alattomosan támad.

Mint arról korábban már többször is beszámoltunk, egy kis odafigyeléssel a szén-monoxid-mérgezéses tragédiák megelőzhetőek. A legjobb megoldás a gázkészülékek, cserépkályhák cseréje, korszerűsítése lenne, de erre az esetek többségében nincs mód. A szén-monoxid-riasztó nyílt égésterű kazánoknál ma már elengedhetetlen. Egy ilyen berendezés alig 10 ezer forintba kerül. A fokozott légzárású ablakokkal ellátott helyiségekben, a rosszul szellőző fürdőszobákban életeket mentet a használata. A mérgezés tünetei a fejfájás, a hányinger, a szédülés, a zavartság, a kábultság.

COCO-érzékelőÉgéstermék-elvezetőFűtési rendszerKályhaKémény