Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Budapesten is pocsék a levegő minősége

A főváros arra kéri a lakosokat, hogy aki teheti, a saját autója helyett inkább a tömegközlekedést válassza

| |  717 |

Budapesten is pocsék a levegő minősége

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje december 18-án nyolc, 19-én hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket - közölte a Főpolgármesteri Hivatal a távirati irodával.

Csütörtök éjjel döntött úgy Budapest főpolgármestere, hogy elrendeli a szmogiradó tájékoztatási fokozatát. Erre azért volt szükség, mert a levegőben szálló por aránya meghaladja a 75 mikrogrammot köbméterenként. Ez már olyan szennyezettségi szint, amely veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Nekik nem javasolt a szabadban való tartózkodás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kis mértékben ugyan, de javulás várható a légszennyezettségben. Pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül – idézi a közleményt az MTI. A fővárosi önkormányzat a további romlás elkerülése érdekében azt kérte, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

 Kérték továbbá, hogy az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb – a 0-4, és a 7-8 környezetvédelmi osztályba sorolt – gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok üzembentartói kerüljék.

 A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a módosult szmogriadó rendelet szerint súlyosabb esetben, ha a riasztási fokozatot is el kellene rendelni, akkor a korábbi forgalomkorlátozási szabályok (a 0-4 környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalma) kiegészültek a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok tilalmával. Továbbá az „élelmiszer-áruszállító gépjárművek célforgalma” csak 6 órától 10 óráig lesz megengedett, tehát a forgalomkorlátozott napokon délelőtt 10 óra után ez a tevékenység már nem lesz végezhető. A szigorítás október 1-jei hatályba lépéstől már a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalmára is fel kell készülni.

Szmog

Kapcsolódó