VGF&HKL szaklap

Cannes-ban is bemutatkozik az új Néprajzi

A világ legjobb középületének választott múzeum gépészeti terve is rangos elismerést kapott

| |  973 | |

Cannes-ban is bemutatkozik az új Néprajzi

Rekordértékű, 4 milliárd eurót meghaladó magyarországi fejlesztés mutatkozik be március 12-től 15-ig a MIPIM-en, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán a franciaországi Cannes-ban. A rendezvényen más épületek mellett bemutatják a Városligetben épülő Néprajzi Múzeum terveit is. A fejlesztés gépészeti megoldásaiért tavaly rangos elismerést vehetett át a tervező, Lucz Attila.

Nemzetközi viszonylatban is meghatározó, Budapest és több vidéki város arculatát is meghatározó magyar ingatlanfejlesztésekkel ismerkedhet meg a szakmai közönség a Cannes-i MIPIM ingatlanszakmai kiállításon – adta hírül az MTI Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közös közleménye nyomán. A nagy ingatlanfejlesztők közül az Atenor, a Futureal-csoport, a Gránit Pólus Csoport, a GTC Magyarország, a HB Reavis, a Horizon Development, a WING 2020-ig átadandó projektjei láthatóak majd a kiállításon.

A magyar stand – mint írták – kiemelt érdeklődésre számíthat a Liget Budapest Projekt kapcsán is, miután az Európa legnagyobb kulturális beruházása keretében épülő Néprajzi Múzeum nemcsak a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson, hanem a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. Emellett – ahogyan arról lapunk is beszámolt – az Országos Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt tervezői pályázaton tavaly az Év Épületgépész Tervezője elismerést vehetett át a Néprajzi Múzeum és Látogató Központ épületgépész tervezője, Lucz Attila. A méltatás szerint a tervezett épület funkcionális bonyolultságából adódóan az épületgépész rendszerek kialakításának szinte egyik része sem mondható megszokottnak, hagyományosnak. „A pályázati anyag korszerű és új megoldásokat tartalmaz. Az épület gépészeti rendszerei megújuló energiaforrásokat használnak. Szinte minden tervezett egységnél egyedi és átgondolt tervezői gondolat fedezhető fel. A rendszerek úgy lettek kialakítva, hogy azok az épületben jelentkező tényleges igényeknek, ill. a bent tartózkodók számának megfelelően energiatudatos, valamint biztonságos üzemet biztosítsanak.” – áll a zsűri indoklásában.

A fővárosi beruházások mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg kiemelt fejlesztései is bemutatkoznak. A közlemény szerint a projektekben nagy hangsúlyt kap az innováció, a digitális megoldások alkalmazása, a magas hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások, a K+F+I arányának növelése, ami a magyar gazdaság versenyképességét erősít. A magyar kiállítóteret a Budapest Főváros Önkormányzata, a HIPA és az IFK közösen alakította ki.

DíjakÉpületgépészet

Kapcsolódó