Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ingyen látogathatók a jövő házai

| |  1930 | |

Ingyen látogathatók a jövő házai

Tíz mintaházat épített közel 400 fiatal egyetemista, a Solar Decathlon 19 nemzetközi építészeti verseny alkalmával, Szentendrén. Tíz versenyszámban mérik össze tudásukat a csapatok, de ami a legérdekesebb, hogy bárki megtekintheti a kész mintaházakat. Július 13-tól hivatalosan is látogatható az ÉMI ipari parkjában, ahol a semmiből húzták fel ezeket a modern, építészeti és épületgépészeti szempontból is egyedülálló házakat.

Aki érdeklődik az építőipar iránt, esetleg most építkezik, építész vagy az építőiparban dolgozik, bátran mondhatom, hogy kötelező program! Ráadásul ingyenes (Parkolás 1500 Ft/nap). Néhány óra alatt körbesétálható és rengeteg új ötletet meríthetünk belőle.

A meghosszabbított kiállítás nyitva tartása július 29. – augusztus 31. között:

 • hétfő: zárva
 • keddtől péntekig: 15:00-19:00 (kivétel augusztus 20., amikor zárva tart a kiállítás)
 • szombattól vasárnapig: 10:00-17:00

Cím: ÉMI Szentendre Tudományos és Technológiai Park, 2000 Szentendre, Dózsa György út 26.

Ráadásul van két házikó, amit többek között magyar egyetemisták terveztek és építettek, kifejezetten hazai újításokkal és megoldásokkal. Az egyik ház a Kádár-kockaként ismert házak hozzáépítésére ad ötletet a háztulajdonosoknak, de a másik hazai érdekeltségű ház is tartalmaz egyedülálló, például természetes szellőzési és legtechnikai megoldásokat.

A teljesség igénye nélkül néhány apró érdekesség képekben, de nem akarjuk lelőni a poént, érdemes inkább személyesen megnézi!

Balra: vertikális kazánház, jobbra: szolárkémény prototípus: hőcserélős vízmelegítő és legfűtő, áramtermelő.

Természetes szellőző a tetőn

Hozzáépítés acélszerkezettel

Mobil fürdőszoba

Balra: panelrekonstrukció fával, jobbra: hozzápített acélszerkezetes helyiség.

Balra: újrahasznosított homlokzat, jobbra: anemosztát gipszkartonfalból.

A magyar versenyrendezésű verseny fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó építészeti megoldásokat emeli ki, és számos tudományos és innovatív kihívás elé állítja majd a versenyző egyetemistákat: több más mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, napelemes és napkollektoros rendszerek magas szintű integrálása, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése és megoldása, a bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások, vagy a magas teljesítményű kompozit anyagok használata terén. A verseny egy hosszútávon fenntartható mintaházpark kialakítását alapozza meg. Ennek nyomán, a verseny eredményeképpen egy „Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont” jön létre, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.

A házak négy kategóriában, tíz versenyszámban versenyeznek egymással:

 1. Építészet
 2. Mérnöki tervezés és kivitelezés
 3. Energiahatékonyság
 4. Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás
 5. Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték
 6. Innováció es életképesség
 7. Cirkularitás és fenntarthatóság
 8. Komfort feltételek
 9. Lakóház funkcionalitás
 10. Energiamérleg

Ismerje meg a csapatokat! →

EnergiahatékonyságÉpületgépészetEseményKiállításPasszív házVideó