VGF&HKL szaklap

Napelempiaci robbanás

2,5 milliárd Ft támogatást kapnak évente a naperőmű-beruházók

| |  740 | |

Napelempiaci robbanás

A X. Szolár Konferencia résztvevőinek üzente dr. Áder János köztársasági elnök: „Remélem felkészült a szakma a megújulók rohamos hazai fejlődésére!”. Dr. Kaderják Péter államtitkár közel 10-szeres növekedést prognosztizált a következő 10 évben a naperőmű beruházások területén, amit évi 2,5 milliárdos tenderrel, pályázati rendszerben elnyerhető támogatás bevezetésével segítenek. A jövő hazai energiamixe jelentősen átalakul és a szén, gáz és fatüzelés csökkentése mellett az elektromos áramtermelés megújuló energiaforrásokkal egészítik ki az alap nukleáris energiaellátást.

2018 év végéig közel 750MW naperőmű üzemelt már hazánkban, idén már 1300-1500 MW az előrejelzés és 2030-ig 4500-7000 MW között várható, ami hatalmas fejlődést jelent az üzletágban.

A fejlődést eddig is segítette a támogatási rendszer, de tavaly óta ugrásszerűen megnőtt a beruházások szám, a beáramló tőke. A napelem konjunktúra eredménye a valós rezsicsökkentés, az energiaimport csökkentése, gazdaság kifehérítése, új munkahelyek teremtése.

„Az új szolárpiaci tenderben 15 évre lehet támogatott átvételi árral csökkenteni a beruházói kockázatot. A biztosított átvételi ár 26,08 Ft/kWh. Szabadpiacon értékesített ár és a tender ár közötti különbséget lehet megkapni támogatásként, de ha magasabb a piaci ár, vissza kell fizetni a különbséget.” – hívja fel a figyelmet az új támogatási rendszerre Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke.

Bifaciális napelemekkel, „okos” panelekkel, digitális vezérléssel és irányítással, energiatárolással még nagyobb teljesítményt lehet elérni egy-egy rendszerrel és ezeknek a technológiáknak az elterjedésével a bekerülési költségük magas árszintje is mérséklődik, ami jó alternatívát jelenthet a kínálatban. 

A napelem erőművek ilyen robbanásszerű növekedése kihatással lesz az elektromosáram hálózatra, így a MAVIR fejlesztései és a megújulók termelésének tervezett bevonása a rendszerbe elengedhetetlen. Az iparág bővül energiatárolókkal, szoftverfejlesztésekkel és olyan kiegészítő termékekkel, rendszerekkel, amik a hatékonyságot hivatottak szolgáltatni.

A várható fejlődés mértéke nem példátlan, Nyugat-Európában már több országban is lezajlott, illetve jelenleg is dübörög a napelempiac, így az európai gyártók és üzemeltetők nagy tapasztalattal rendelkeznek. A magyar piac nagyon vonzó a gyártóknak, kereskedőknek és nagy üzleti lehetőséget biztosít a szektor hazai képviselőinek.

A napelempiac fejlődése kihat a fogyasztókra, hiszen átalakul az energiabeszerzés, már háztartási szinten is. A fűtési energia átalakul, egyre nagyobb szerepet kapnak az elektromos épületgépészeti termékek és a megújuló energiaforrás hasznosítók. Átalakul ez által az épületgépészet is, hiszen új termékek, új technológiák fognak előtérbe kerülni, mint a hőszivattyúk, elektromos fűtések és ezek intelligens szabályzása, vezérlése. 

NapelemNapenergiaRendezvény