Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Radiátorcsere: Nincs új pályázat, de még nyitott a tavalyi!

2020. január 28. | VGF&HKL online |  2776 |

Radiátorcsere: Nincs új pályázat, de még nyitott a tavalyi!

Valamiért a napokban felbukkant a sajtóban, hogy az Otthon melege program keretében a távfűtéses társasházak pályázhatnak radiátorcserére. A hír igaz, de nem új programról van szó. A kiírás még tavaly szeptemberi, a legvégső benyújtási határidő pedig március 31-e, szóval még valóban van idő arra, hogy az érintett lakásszövetkezetek és társasházak – magánszemélyek számára ez a lehetőség nem adott – induljanak.

„Tisztelt Érdeklődők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Otthon Melege Programra hivatkozva, az internetes portálokon és közösségi oldalakon megjelenő 2020. évi lakásfelújítás, utólagos hőszigetelés, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, TV-csere tárgyú pályázatokkal kapcsolatos hírek valótlanok. Jelenleg az Otthon Melege Programon (OMP) belül kizárólag az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram (ZFR-TÁV/2019) keretében lehetséges pályázatot benyújtani. Társaságunk nem rendelkezik információval a 2020. évben megjelenő OMP pályázati konstrukciókról. Javasoljuk, hogy az elérhető, aktuális pályázatokról minden esetben a hivatalos forrásból, a www.kormany.hu internetes oldal figyelemmel kísérésével szíveskedjenek informálódni, ahol a tényleges támogatási lehetőségekről hitelt érdemlően tájékozódhat.​​​​” ​ ​A fenti sorokat a pályázatok lebonyolításáért felelős NFSI Nonprofit Kft. tette közzé az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján, reagálva a sajtóban felbukkanó hírekre, amelyek azt a látszatot keltik, mintha új pályázati lehetőségek nyíltak volna meg, például radiátorok cseréjére, holott nem.

A távfűtéses lakóépületek radiátorainak cseréjét célzó, kizárólag társasházak és lakásszövetkezetek számára kiírt pályázat még tavaly szeptemberben nyílt meg, a részleteiről ebben a cikkünkben írtunk. Nem tudjuk, pontosan hányan jelentkeztek, egy elbírálási kör ugyanakkor már biztosan lezajlott. Eszerint 2019. december 4-ig 49 pályázatot bíráltak el pozitívan, de mivel a megítélt támogatások összege nem merítette ki a kétmilliárd forintos keretet, a végső, március 31-i határidőig még mindenki pályázhat, aki megfelel a feltételeknek, és persze számára is megfelelőek a feltételek.

Korábban a hasonló, energetikai célú felújítást segítő pályázati pénzeket hamar elkapkodták, de az egyre kedvezőtlenebb feltételek miatt a kiírások veszítettek a népszerűségükből. Így a parapetes konvektorok cseréjére tavaly kiírt pályázat sem volt éppen sikertörténet, hiszen nem tudták kiosztani a rendelkezésre álló teljes összeget. Hogy mik lehettek a relatív kudarc okai, azzal nyomtatott lapszámunkban foglalkoztunk korábban. Feltehető, hogy a radiátorcserére kiírt pályázat sem volt kecsegtető, másképpen a nem túl bő keretet már régen lekötötték volna.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

PályázatRadiátor

Kapcsolódó