Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Átmeneti adómentesség: nem, nem hajtják be utólag

A kedvezményezett katásoknak legközelebb augusztusban kell fizetniük a rendelet értelmében

| |  1556 |

Átmeneti adómentesség: nem, nem hajtják be utólag

Hétfőn jelentette be a miniszterelnök, hogy 2020. március elseje és június 30-a között egy sor kisadózó vállalkozó – köztük minden katás víz-, gáz-, fűtés- és légkondicionáló-szerelő – mentesül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) megfizetési kötelezettsége alól. Több olvasónkban is felmerült, hogy a terhet majd utólag hajtják be, de az időközben megjelent rendelet szerint erről nincs szó. A március elsejéig felgyűlt esetleges adótartozásokat ugyanakkor meg kell fizetni, de csak a veszélyhelyzet lezárulta után, akár részletekben is.

Tegnap éjfél előtt néhány perccel tették közzé a Magyar Közlönyben a koronavírus ellenei küzdelem jegyében hozott újabb rendeleteket, köztük azt is, amely 2020. március elseje és június 30-a között mentesíti a kisadózó vállalkozásokat a kata, vagyis a kiasdózó vállalkozások tételes átalányadója megfizetésének kötelezettsége alól. Szó szerint idézzük most az azóta már életbe is lépett rendelet ide vonatkozó részét:

„A Katv. szerinti kisadózó vállalkozás, amely

 1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932)
 2. fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602)
 3. festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334)
 4. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690)
 5. villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321)
 6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604)
 7. előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001)
 8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322)
 9. szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622)
 10. épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332)
 11. sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551)
 12. tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391)
 13. általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621)
 14. padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333)
 15. fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623)
 16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002)
 17. egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319)
 18. fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610)
 19. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230)
 20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520)
 21. testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313)
 22. egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629)
 23. egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590)
 24. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200)
 25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810)
 26. szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510)

tevékenységet folytat (a továbbiakban: mentesített tevékenységet folytató) 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesül a kisadózó után a Katv. szerinti tételes adó megfizetése alól. Az e bekezdés szerinti adófizetési kötelezettség alóli mentesülés nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét. E rendelkezést az a Katv. hatálya alá tartozó mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozás alkalmazhatja, amely e tevékenysége tekintetében 2020. február hónapjában már a Katv. hatálya alá tartozott.”

Több hozzászólóban felmerült, hogy nem érdemes élni az átmeneti mentességgel, mert majd utólag, egy összegben szedik be a pénzt ezektől a vállalkozóktól, de a rendelet szövege szerint erről szó sincs. A mentesített vállalkozóknak a fentiek értelmében legközelebb majd 2020. augusztusában, legkésőbb augusztus 12-éig kell átalányadót fizetniük – alapesetben 50 ezer, azoknak pedig, akik a kisvállalkozásuk mellett valahol még alkalmazásban is állnak, 25 ezer forintot – a júliusi tevékenységük után. A mentesített vállalkozók TB-jogosultsága folyamatos marad, igénybe vehetik az egészségügyi ellátórendszert. Átjelentkezéssel, TEÁOR-modósítással viszont nem érdemes trükközni, hiszen csak azoknak jár az átmeneti adómentesség, akik már februárban is katások voltak.

Mindazok a kisadózók, akik 2020. március elsejéig adóhátralékot halmoztak fel, a rendelet értelmében lehetőséget kapnak rá, hogy azt később, a veszélyhelyzet elmúltát követő negyedik hónapig fizessék meg. Arra is lehetőség nyílt, hogy ezt 10 hónapos részletekben törlesszék, kamatmentesen. Aki viszont elmulasztja a március elseje előtt keletkezett hátralék megfizetését, attól az összeget behajtják, a kamatokkal és a pótlékokkal együtt.

A meghirdetett rendeletek emellett egy sor egyéb gazdasági, adózási jellegű részletet tartalmaznak, ezeket most csak vázlatosan ismertetjük:

 • 15 ezer forintig nem kér kódot a terminál pay pass-os kártyás vásárlásnál. Ezt a rendelkezést legkésőbb április 15-től kell alkalmazni
 • Felfüggesztik a bírósági végrehajtásokat és a kilakoltatásokat
 • Akiknek most járna le a gyedre, gyetre, gyesre fennálló jogosultsága, a veszélyhelyzet végéig továbbra is kapni fogja az ellátást
 • Tovább jár a gyerekek gondozására, nevelésére nyújtott egészségbiztosítási és családtámogatási ellátás

JogszabályokKoronavírus

Kapcsolódó