Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Átmeneti adómentesség a katás kollégáknak

| |  2884 |

Átmeneti adómentesség a katás kollégáknak

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. A távirati iroda tudósítása szerint közéjük tartoznak a kisadózó víz-, gáz- és fűtésszerelők is.

Hétfőn a miniszterelnök is megjelent az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor újabb, a gazdasági élet szereplőit érintő lépéseket jelentett be. Az MTI tudósítása szerint közéjük tartozik, hogy újabb katás kisvállalkozók kapnak átmeneti, június 30-ig élő mentesülést az átalányadó-befizetése alól. Ennek összege havi 50 000 forint azok számára, akik kizárólag vállalkozóként tevékenykednek, akik mellette alkalmazásban is állnak, havi 25 ezer forint.

A kormányfő a kata mentességi körébe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, az üvegezést, a villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és a fogyatékossággal élők ellátását. A pontos felsorolást egy hétfő esti rendelet tartalmazza majd. Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1. előtt keletkezett katatartozásokra haladékot adnak, azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Az intézkedések része az is, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.

Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni.

A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják a veszélyhelyzet idejére.

JogszabályokKoronavírus

Kapcsolódó

Elmaradt kézfogások

Elmaradt kézfogások

Víruspánikban az építőipar – frissítve 2020. március 12.