VGF&HKL szaklap

Megéri a napelem és hőszivattyú kombó?

| |  668 | |

Megéri a napelem és hőszivattyú kombó?

Két évvel ezelőtt foglalkoztunk már a kérdéssel, hogy vajon egy társasház esetében megéri-e napelemeket telepíteni a tetőre, és arról hőszivattyúkat üzemeltetni. Akkor az az eredmény látott napvilágot, hogy nem. Mára viszont a napelemek árának csökkenése, a kapacitásnövekedés, valamint a levegő-víz hőszivattyúk helyett a talajszondás hőszivattyú választása, az esetleges pályázatok más megvilágításba helyezték a megtérülést.

Egy óbudai, 76 lakásos társasház tervezett épületgépészeti korszerűsítését vettük górcső alá. Az óbudai társasház épülete korábban már átesett egy korszerűsítésen, szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat fokozott légzárásúakra, így jó feltételekkel néz az épületgépészeti korszerűsítések elé. Az épület passzív energetikai felújítása után az éves hőenergia szükségletük 2600 GJ/év, melyből 1500 GJ/év a fűtés és 1100 GJ/év a használati meleg víz hőigénye.

Az épület aktív energetikai felújításának tanulmánytervét az alábbiak szerint vizsgáltuk:

  • a társasház fűtésének megvalósíthatósága talajszondás víz/víz hőszivattyú beépítése esetén,
  • a hőszivattyú energiafelhasználásának fedezése a lakóház tetejére épített napelemekkel,
  • a lakások hűtésének lehetősége a hőszivattyús rendszerről.

A távfűtési rendszerről nem lehet leválni, tekintettel arra, hogy a hőszivattyú max. 60 °C-ot képes előállítani, és a társasház fűtési rendszere úgy lett kialakítva (csőhálózat, radiátorok stb.), hogy télen a nagy hidegben akár 76 °C-os fűtési előremenő vízhőmérsékletre is szükség lehet. Az épület mértékadó hőszükséglete 220 kW. Látható, hogy a hőszivattyú által előállítható maximális 60 °C-hoz 150 kW fűtési teljesítményigény tartozik.

A hőszivattyú –4 °C alatti külső hőmérséklet esetén továbbra is üzemel, de a 60 °C fűtési vízhőmérséklet feletti igény miatt a Főtáv által biztosított távhő rásegítése szükséges. A feladatok vizsgálatával meghatároztuk a beépítendő hőszivattyúk éves energiaigényét, és összevetettük a tetőn maximálisan elhelyezhető napelemek éves villamos áramtermelésével.

Az épület hőszükséglet-számítását elvégeztük, és ellenőriztük a kapott éves hőenergia-fogyasztási adatokkal. Megállapítottuk, hogy a maximális fűtési hőigény 220 kW. Ehhez jön még hozzá a 35 kW-os használati melegvíz-hőigény. Télen a használati melegvíz-hőigény a transzmissziós hőigényhez nem adódik hozzá, mert a HMV előnykapcsolásban részesül.

Hőfokhíddal ellenőriztük, hogy a kapott éves hőenergia-fogyasztási értékek miképp alakultak.

A teljes cikk a VGF&HKL júniusi számában olvasható, adatokkal és részletes elemzéssel.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

HőszivattyúNapelem

Kapcsolódó