Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Újra lehet „klímázni”

| |  691 |

Újra lehet „klímázni”

A veszélyhelyzet elmúltával ismét be lehet kapcsolni a magyar vendéglátóhelyeken az oldalfali split klímákat. Ezt május közepétől egészen a múlt hét csütörtökéig – néhány kivételétől eltekintve – kormányrendelet tiltotta meg.

Mivel a magyar kormány a 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet június 17-ei hatállyal megszüntette, egyúttal hatályát veszítette egy sor ehhez kapcsolódó szigorító intézkedés. Ilyen például az egyszerű oldalfali split klímák, fan-coilok és ventilátorok használatát tiltó rendelet, amely május közepétől, vagyis alig több mint egy hónapig volt érvényben, és a vendéglátóhelyekre vonatkozott.

Magát a tiltó kormányrendeletet egyébként némi tanácstalansággal fogadta az épületgépész szakma, mert többféle értelmezésre is teret adott. A jogalkotó nyilvánvaló szándéka ugyanakkor világos volt, azt akarták elkerülni,hogy egy vendéglátóhelyen a klímaberendezések, illetve a ventilátorok többször is megforgassák a belső levegőt, növelve a vírusok terjedésének a kockázatát. Ugyanis korábban megjelent a világsajtóban egy modell, amelyben egy kínai fertőzési láncot visszafejtve arra jutottak, hogy a megbetegedések mind egy étteremhez, sőt, annak egyik beltéri légkondicionáló egységéhez köthetőek. A szóban forgó berendezés légáramában ült egy személy, aki már az étteremben tett látogatását követő napon betegség tüneteit mutatta, azok közül pedig, akik a hozzá közel eső berendezés légáramlatában ültek, szintén számosan megbetegedtek. Úgy tűnik, ennek nálunk már alacsony a kockázata, így nem kell nélkülöznünk a légkondicionálást a vendéglátóhelyeken sem.

KlímaKoronavírus

Kapcsolódó

Betiltották a klímák használatát?

Betiltották a klímák használatát?

A vendéglátó üzletekben nem lehet május 17-től „klímákat” üzemeltetni