Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Két év múlva újabb szigorítás jön

Állandó változás a hűtőközegek piacán

| |  2597 |

Két év múlva újabb szigorítás jön

A jövő vonatkozásában két fontos számot kell megjegyeznie a hűtőgépeseknek. Az egyik szám a 2500: ugyanis idén már betiltották az olyan anyagokat, amelyek GWP-je meghaladja a 2500-as értéket. A másik szám pedig a 150: ez az üvegházhatási tényező, ami fölött 2022-től már nem lehet új berendezést a piacra vinni. Ami biztos, hogy a magas GWP-jű anyagok ára villám gyorsan növekedni fog.

Aki még nem tette meg, annak gőzerővel dolgoznia kell, hogy azokban a berendezésekben, amelyekben nagy globális felmelegedési potenciálú anyagok vannak, le kell cserélni a hűtőközeget. Az eddigi anyagokhoz képest elsősorban a gyúlékonyság és a hőmérsékletcsúszás fog jelentős mértékben változni a hagyományos, R-404A-hoz képest. Jelenleg az R-404A (GWP=3922) helyett több alternatív megoldás is kínálkozott. Az egyik ilyen az R-407F (GWP=1825), valamint az R-407A (GWP=2107) hűtőközeg alkalmazása, melyek GWP-je bőven 2500 alatti, valamint ár/érték arányban ezek kínálkoznak a legmegfelelőbb helyettesítő közegnek. Való igaz, hogy minden szempontból jobb az R448A (GWP=1380), azonban ez a megoldás annyira drága, hogy Magyarországon egyelőre nem éri meg az R404A hűtőközeget R448A-ra cserélni. Elsősorban olyan országokban van ma az R-448A-nak létjogosultsága, ahol az állam az üvegházhatás alapján igen magas termékdíjat vezetett be. Megemlítendő Spanyolország, ahol néhány éve az R404A-ra a termékdíj 50 euró volt kilónként, a következő évben már 100 euró, a rákövetkezőben pedig 150 euró.

Nézzük akkor meg pontosan, miben is különbözik az R-407F valamint az R-404A. Két fontos kritérium van, ha hűtőközegek helyettesítéséről beszélünk. Az első feltétel, hogy az új hűtőközeggel legalább 95%-ban vissza tudjuk kapni azt a teljesítményt, amit a régi hűtőközeg biztosított. A másik fontos kritérium, hogy az új anyag GWP-je 2500 alatt maradjon, hogy megfeleljünk az F-Gáz szabályozásnak. A termodinamikai közelítéssel készült felmérések alapján az R-407F mindkét kritériumnak egyidejűleg képes megfelelni, sőt akár a COP 10%-os javulása is elérhető ezzel a hűtőközeggel. Mélyhűtésben kevesebb a nyereség, de még ott is elérhető az 5-6 százalékos javulás. Hogy a hűtőközeg cseréje után mekkora lesz a COP, az több tényezőtől is függ, egyrészt, hogy hol, milyen éghajlati területen helyezték el a hűtőberendezést, mennyire jól méretezték a rendszert, valamint a kivitelezés minősége is meghatározó szempont lehet, különös tekintettel a hőmérsékletcsúszás kezelésére. Ár tekintetében elmondható, hogy jelenleg az R-404A ára alacsonyabb, mint az R-407F-é, viszont ez egészen biztosan változni fog. Feltehetően a jövő év elejére már megfordul a helyzet, és az R-404A lesz a drágább. Éppen ezért az R-404A mellett dönteni már a közeljövőben is nagy kockázatot jelent a végfelhasználók számára.

Mindkét R-404A-t helyettesítő hűtőközegnek, az R407F-nek, valamint az R448A-nak is a hőmérséklet csúszása 4°C. A hőcserélők tekintetében az átlagos hőmérséklettel kell számolni, és nem a harmatpontival. A túlhevítést meg kell változtatni. Kicsit más beállításokkal dolgozik a gép, de semmilyen alkatrészt, olajat nem kell cserélni. Ha nem szabályozzuk a hűtőközeg cseréje után a gépeket, akkor gyakorlatilag ugyanazokat az eredményeket kapjuk az R407F használata esetén, mint az R404A használatával. Ha azonban egy kis beszabályozást végzünk, akkor 10-15%-os COP javulást érhetünk el. A kulcsa ennek a folyamatnak, hogy figyelembe vegyük, és kihasználjuk a hőmérsékletcsúszást. Jó és szakszerű retrofit esetén minden lehetőséget ki kell használni.

HűtésHűtőközeg

Kapcsolódó