Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Cserépkályha és gázfűtés

| |  1073 |

Cserépkályha és gázfűtés

E kettő berendezés együttes említése kapcsán a gyakorlott szerelőnek a Héra jut eszébe. Egy konvektor égősora, gázszelepe biztosítja a fűtéshez szükséges energiát.

Elsősorban a nagyvárosok bérházaiban tűnt jó megoldásnak a Héra, ahol a szén- és fatüzelés kiszorulásával valami megoldást kellett találni a kiválóan megépített cserépkályhák újrahasznosítására. A cserépkályha hőtároló képessége rendkívül jó, és a képességet kiaknázni nagy előny. Erre jöttek rá Gyarmati Ferenc és Molnár Antal osztályvezető mérnökök, amikor városi és földgázégőt terveztek a cserépkályhába. Az égőberendezés kettős biztonsággal működtethető, a maga idejében rendkívül korszerűnek mondható és higiénikus megoldásnak bizonyult.

Azonban nem minden kályhába építhető be a készülék, és az eredetileg szilárd tüzelőanyag elégetésével működő cserépkályhákat át kellett alakítani. Csak olyan leszállóág nélküli kályhában üzemeltethető Héra gázégő, melynek a fűtőfelülete nem haladja meg az 5 négyzetmétert. A vegyes tüzelésű cserépkályhák füstjáratait pedig megfelelően méretezni kell, és szűkíteni, ahol szükséges. A gázégő gyári hatásfoka eléri a 80 százalékot. Rendkívül egyszerűen beépíthető készülék volt, a tüzelő és szikrafogó ajtó eltávolítása után az ajtókeretre erősítéssel néhány perc alatt felszerelhető.

Arról még szakmai körökben is megoszlanak a vélemények, hogy a cserépkályhák gázüzemre történő átalakítása jó ötlet volt-e. Tény, hogy 2011 óta nem lehet újabb cserépkályhába Héra gázégőt hivatalosan beszerelni. Viszont a régieket karbantartani, működtetni, egyszerű szerkezetük alkatrészeit cserélni lehet, és kell is, ahol ez az egyetlen megoldás a fűtésre. Fontos, hogy kályhás szakembernek is karban kell tartania a készülékeket, és néhány évenként át is kell rakni a cserépkályhákat. A nem megfelelően, a gázüzemre méretezett cserépkályháknak horribilis fogyasztása alakulhat ki. Ráadásul a CR6-os gázszeleppel szerelt, újabb, termosztatikus Héra gázégők nagyobb teljesítményűek, ezért fogyasztásuk a kályha átalakítása nélkül jelentős mértékben megnövelte a tulajdonosok gázszámláját.

A gázkészülék karbantartása is kiemelkedően fontos. Rosszul záró gázégő, vagy hibás biztonsági berendezésekkel működő készülék robbanást okozhat. Ezen kívül a rossz légellátásnak köszönhetően a szénmonoxid visszaáramlással is számolni kell. A jól karbantartott, megfelelően méretezett készülékek azonban hosszú évig jó megoldásnak és alternatívának bizonyultak a szilárd tüzeléshez képest.

Fűtési rendszerKályha