Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Törődj a szerszámod akkujával!

| |  849 |

Törődj a szerszámod akkujával!

Az épületgépész gyakorlat során egyre gyakrabban használnunk akkus kéziszerszámokat. Az ilyen szerszámok gyenge pontja maga az akkumulátor. Kimerül, nem lehet tölteni, bizony néha sok bosszúságot okoz. Nem beszélve arról, ha tönkremegy az akku, sokszor a készülék is a kukában végzi, pedig nem kellene!

Milyen akkumulátor?

Fontos tudnunk, hogy készülékünk milyen akkumulátort használ, mert más-más akksi különböző „törődést” igényel, valamint lényegesen eltérnek az energiaforrás paraméterei is. A legrégebbi akkumulátorok a nikkel-kadmium (NiCd) akkuk voltak, még most is fellelhető pár darab egyik-másik szerszámgépben, de egyre inkább mennek ki a divatból, jó öt esztendeje már a gyártásukkal is leálltak. A piacon később megjelentek a nikkel-metálhidrid (NiMH) akkumulátorok, melyek kevésbé kényesebbek, mint elődeik. A jelenleg forgalomban lévő szerszámgépeknek 70 százalékában van ilyen típusú energiaforrás. A többi 30 százalékon osztoznak a lítium-ion (Li-Ion) és a lítium-polimer (Li-polimer) akkumulátorok. De, hogy tovább ragozzuk a típusok sokszínűségét, Lítium-ion akksiból is kétfélét szerelnek szerszámgépekbe, az egyik a klasszikus ionos, a másik a vasfoszfát ionos. Működésében, tárolásban nincs nagy különbség az ionok között, teljesítményükben, feszültségszintjükben azonban igen.

A tárolás kulcsfontosságú

A különböző akkumulátortípusoknál felhasználói szinten legjobban a tárolásra és a töltésre kell odafigyelni, mert ez külön-külön más és más az egyes típusok esetében. Ami egységes minden akkumulátornál, elemnél, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem kell őket a hűtőbe rakni! A szakirodalom szerint az akkumulátorokat 18 °C hőmérsékleten kell tárolni, és a típusának megfelelő feszültségszinten és kapacitáson. Az NiMH cellák esetén 30-40 százalékos töltöttségi szinten, a NiCd akksikat kisütve, 0 százalékon kellett tárolni, a Li-Ion cellákat szigorúan 30 százalékon kell eltenni, illetve a nagyáramú Li-polimer cellák közül némelyiket 0 százalékon kell tárolni. Ha a tárolás nem ilyen kapacitásszinteken történik, akkor megnövekszik a belső ellenállás és idő előtt tönkremegy az akkumulátor. Nagyon sok Li akkumulátor komoly kiegészítő elektronikát tartalmaz, amely, ha nem működik a gép, akkor is meríteni fogja az akksit. Ez azt jelenti, ha nem használjuk a gépet huzamosabb ideig, akkor is célszerű két-háromhavonta tölteni az akkumulátorát.

Használd minden nap!

Az akkuknak legjobb a használat, azaz ha heti szinten töltve-merítve vannak, sokáig fognak működni, és képesek lesznek tartani a gyárilag megadott ciklusszámot. Ez a NiMH akksiknál 600-1000 ciklus közötti, a Li akkumulátoroknál nagyon változó, 200-2000 ciklus. A két szám között teljes mértékben a felhasználón múlik, hogy mennyi ideig lesz működőképes a szerszámgép akksija. Sokan nem tudják, hogy a Li akkumulátorok töltése hőmérsékletfüggő. Való igaz, hogy a legtöbb esetben a szerszámgép rendelkezik védőelektronikával, ami nem engedi meg, hogy 5 °C alatt és 45 °C fölött tölteni lehessen a Li akkumulátorokat. A villanyszerelőknél is előfordul, hogy kint az autóban tárolják a szerszámokat. Télen a fagyból vagy nyáron a nagy melegből bevisszük tölteni a szerszámok akkumulátorát, és ha abban nincs védőelektronika, biztosan tönkremegy.

Mire elég egy töltés?

A szerszámok típusa és fajtája szerint változó, hogy mennyit képes egy szerszám egy töltéssel üzemelni. De a felhasználás milyensége, időtartama is befolyásolja ezt az időt. Ha például egy akkus fúróval 6-os furatokat kell a falba fúrni, egy jó minőségű géppel egy napot könnyedén át lehet dolgozni. De ha fába kell készítenünk ugyanazt a furatot – mivel a fa jobban megfogja a fúrót –, nagyobb teljesítményre lesz szükségünk és jóval kevesebb időt dolgozhatunk. Előre pontosan nem lehet megmondani, hogy a géppel mennyit lehet dolgozni egy töltéssel, de a gépkönyv általában tartalmaz erre vonatkozó, tájékoztató információkat. Mindenképp célszerű tartalék akkumulátorokról gondoskodni, mindegyiket 100 százalékos töltöttségi szinten feltöltve.

A gyártók előszeretettel változtatják a gépek formáját, alakját, és nemegyszer a régi gépekhez már nem lehet belevaló akkumulátorokat kapni, pedig a készülék hibátlanul működik. Dobjam ki azért, mert nincs hozzá energiaforrás? Vétek lenne. Ha régi és márkás, jó minőségű a szerszám, akkor érdemes felújíttatni az akkumulátorát. A régi NiCd-t ki lehet cserélni NiMH-ra és akkor bizonyos, hogy jobb lesz az akku, mint újkorában. Árban mindenképpen olcsóbb a felújított akkumulátor, mint az utángyártott, vagy az eredeti pótalkatrész.

Szerszámok