Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kéményátvétel egy nap alatt

| |  948 |

Kéményátvétel egy nap alatt

A kivitelezést követően akár aznap is át tudják műszakilag venni a kéményellenőrök a kéményeket, ennek köszönhetően a gázkészülékcsere folyamata jelentős mértékben rövidült.

Az egyszerűsített gázkészülékcserék adminisztrációs nehézségeiről az elmúlt években sokat cikkeztünk. Nehézkes volt a gázmeó, lassú átfutási idővel dolgoztak a kéményseprők. Ma a rendszer átalakításának, egyszerűsítésével köszönhetően felgyorsúlt a folyamat, a hónapokig tartó várakozás, hosszan elnyúló ügyintézés helyett egy-két héten belül lezárható a teljes folyamat.

Amit az elején tisztázni kell, hogy az adott készüléket lehet-e cserélni egyszerűsített készülékcsere keretében. Ismételjük át, mikor is lehet ez az opció alternatíva.

  • Ha az új gázfogyasztó készülék hőterhelése nem nagyobb a régi készülék hőterhelésénél.
  • Ha a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, nyomvonalváltozásával, a gázkészülék bekötésére szolgáló flexibilis cső cserélhető a műszaki-biztonsági előírásoknak megfelelő minőségűre.
  • Ha az új gázfogyasztó készülék megegyezik a régi készülék típusával, kivéve ha az új gázfogyasztó készüléket kizárólag a vele együtt tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő- hozzávezető rendszer elemeivel szerelik, és a helyiség levegőjétől független üzemben (C típús) helyezik üzembe a készülék gyártójának vonatkozó útmutatása alapján.
  • Ha új gázfogyasztó készülék égéstermék-elvezető rendszere, a szolgáltató részére átadásra kerül, a szerelési szabályoknak megfelel.

Az új gázkészülék csak egyedi önálló égéstermék-elvezető berendezésbe csatlakoztatható, de minden esetben érdemes előzetes kéményseprő szakvéleményt igényelni. Viszont a kéményseprő szakvélemény, valamint EPH-bekötés megléte az üzembe helyezés előtt minden esetben kötelező!

Az egyszerűsített gázkészülékcsere lehetősége miatt a teljes folyamat lerövidül. A megrendelő akár még aznap élvezheti az új kazánja, cirkója előnyeit, nem marad szolgáltatás nélkül. A gázszerelő felel a szabályos munkavégzésért, illetve a műszaki biztonsági előírások betartásáért. A gázszolgáltató jogosult az elvégzett munkák felülvizsgálatára. Ha a cserével együtt a gázvezetéket is át kell alakítani, akkor a tervező ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelően kivitelezték-e a munkát.

A korábbi gyakorlat szerint ilyen esetekben az elosztói engedélyes jóváhagyása nélkül nem lehetett használni a készüléket. A szolgáltató lassú munkája miatt pedig hosszú várakozásra kényszerültek az érintett családok és cégek, akár hónapokat is várni kellett az új készülék üzembe helyezésére. Mivel a folyamatból kivettek egy „plusz lépcsőfokot”, egyszerűsödött az eljárás.

Mára a kéményellenőrzés folyamata is egyszerűsödött. A régi gyakorlat szerint, miután elkészült a kéménykivitelezés egy arra megfelelő jogosultsággal rendelkező kéményépitő kiállított egy szerelői nyilatkozatot. Ezzel a papírral kellett az illetékes kéményellenőrző szervhez fordulni, majd hetek, vagy akár hónapok múlva kiküldtek egy ellenőrt a kémények tömörségének vizsgálatára. Emellett ellenőrizték a tetőkibúvó meglétét, a kéményjárdát, a kémény megközelíthetőségét. Amennyiben mindent rendben találtak, még pár hét, és kiállítottak a végleges papírokat. Hivatalosan ekkor került pont a folyamat végére. Jelenleg nincs szükség hosszas várakozásra, a kéményépítő akár aznap kihívhatja a kéményellenőröket a kivitelezéshez, akik kiállítják a szükséges papírokat, jelentős időt, fáradtságot takarítva meg a beruházás szereplőinek.

Fűtési rendszerKémény