Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Komfort vs. enegiahatékonyság?

Megfelelő szellőzés kialakításával mindkettő elérhető!

| |  403 |

Komfort vs. enegiahatékonyság?

Ne felejtsük el! Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez! Az ennek hiányában kialakuló rossz levegőminőség azon túl, hogy rontja a komfortunkat, a bent tartózkodók számára a pára, penész, valamint a megnövekedett szén-dioxid tartalom egészségügyi kockázatot is jelent.

Az ablaknyitás ma már nem opció. Sem energetikai, sem komfort szempontból. Az Aereco, mint a komfortszellőzés szakértője a különböző megrendelői igényekhez alkalmazkodva több hatékony műszaki megoldást kínál a legkülönbözőbb épülettípusokhoz.

Hővisszanyerő nem csak családi ház méretben

Az Aereco hővisszanyerős szellőző berendezései jó komfort érzetet biztosítanak az épület használói számára. Egy jól kiválasztott és méretezett szellőző gép az energiahatékonyságot nem rontva, folyamatosan képes a megfelelő légcserét, ezáltal jó levegőminőséget biztosítani az épületben. A megfelelő gép kiválasztását jelentős mértékben megkönnyítő kiválasztó program díjmentesen elérhető az Aereco honlapján.

Az Aereco MURAL és GLOBAL sorozatú hővisszanyerős szellőző berendezései (ld. címkép), műszaki tartalmuk tekintetében kiemelkednek társaik közül.

  • Egyrészt az alumíniumból készült kereszt-ellenáramú lemezes hőcserélőjük révén igen magas, 90% feletti hővisszanyerési hatásfok elérésére is képesek, aminek köszönhetően, még a legkeményebb hideg téli napokon is alkalmasak lehetnek, akár utófűtő kalorifer nélkül is, a beltéri levegő hőmérsékletéhez közeli hőmérsékletű friss levegő befúvására.
  • Másrészt a gép befúvó, illetve elszívó ventilátorai olyan hatékonyak, hogy akár 400 Pa feletti rendszer ellenállás leküzdését is biztosítani tudják, így nagyobb, bonyolultabb épületet is ki tudnak szolgálni. Ez különösen fontos a manapság igen elterjedt szűk keresztmetszetű légtechnikai csövekkel kiépített rendszerek hatékony működtetése miatt.

Mindehhez kiemelkedően alacsony zajszint párosul. Legtöbb esetben a 3 méterre lesugárzott zaj nem éri el a 40 dB(A) szintet sem.

Az egyre elterjedtebb felülethűtési megoldások alkalmazása esetén komoly probléma a csapadékosabb napokon a kondenzáció elkerülése. Az Aereco hővisszanyerőihez csatlakoztatható utóhűtő kalorifer révén kicsapatásra kerül a többlet nedvesség, így ilyen esetben is gond nélkül üzemeltethető a felület hűtés. A hűtő kalorifer igény szerint választható mind vizes, mind direktelpárologtatós kivitelben is. A kapcsolódó vezérlő panel segítségével egyszerű a rendszerbe integrálása, ami nagy segítség a kivitelező szakember számára.

Társasházak központi szellőzési rendszer megoldásai

Praktikus okokból a többlakásos épületek jelentős része úgy van tervezve, hogy a vizesblokkokhoz szükséges strangok minél egyszerűbben legyenek kialakíthatóak. Mivel az ablaktalan helyiségek gépi szellőztetése jogszabályban előírt kötelezettség, ezért nagyon gyakori a gyüjtőkürtős elszívás alkalmazása. Ennek mind költséghatékonyság, mind komfort szempontjából talán a legjobb műszaki megoldását a kürtő végén elhelyezett Aereco VCZ, VTZ típusú elszívó ventilátorok segítségével lehet biztosítani.

Az elszívási pontokon, azaz a fürdőszobában, illetve a konyhában, de akár a kamrában is a páratartalom alapján érdemes meghatározni az elszívni kívánt levegő mennyiségét, míg a WC-ben, a keletkező szagok hatékony eltávolításához jelenlét érzékelős szabályozás a célszerű.

Az Aereco BXC típusú légelvezető elemi pontosan ilyen érzékelőkkel rendelkeznek és szabályozzák a VTZ, VCZ ventilátorok pillanatnyi elszívási teljesítményét.

Az épület friss levegővel történő ellátását pedig a nyílászárókba, vagy akár faláttörésbe épített légbevezető elemekkel kell biztosítani.

Kivitelezői szemmel érdemes mindig olyan műszaki megoldást választani, ami egyrészt már kipróbált és bizonyított, másrészt könnyű szerelhetőséget és gyors munkavégzést biztosít. És a legfontosabb a megrendelő elégedettsége. Egyetlen szakember sem szívesen pazarolja a drága munkaidőt reklamációkezelésre, illetve garanciális javításokra. 

Az Aereco szellőző rendszerei pont ezt a nyugalmat biztosítják az Ön számára!

AerecoLégkezelésSzellőztetés

Kapcsolódó