Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hátramenetbe kapcsol a német energiapolitika?

2022. március 1. | VGF&HKL online |  898 |

Hátramenetbe kapcsol a német energiapolitika?

Az orosz-ukrán háború miatt fellépő ellátási aggodalmak miatt radikális fordulat állhat be a zöld irányba fordított német energiapolitikában. A Vattenfall energiavállalat például egyelőre leállította egy Hamburghoz közeli széntüzelésű erőművének leszerelési előkészületeit.

A Vattenfall március közepéig felfüggesztette az erőmű leszerelésének előkészítését célzó intézkedéseket, „hogy felmérje a helyzetet, és reagálni tudjon arra a forgatókönyvre, amelyben leáll az Oroszországból Németországba irányuló gázszállítás – idézte a dpa hírügynökség a társaság szóvivőjét. Ezzel párhuzamosan kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy „ha nem érkezik megkeresés a szövetségi kormánytól vagy a rendszerirányítótól, a Vattenfall a tervek szerint folytatja a leszerelés előkészületeit."

A zöldek hamburgi környezetvédelmi tanácsosa aggodalmát fejezte ki a Vattenfall tervei miatt. – Ez nem lehet a megfelelő stratégia,  hiszen a kőszén tekintetében éppúgy függünk Oroszországtól, mint a földgáz esetében – jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte inkább a megújuló energiák térnyerését kell masszívan előmozdítani.

A mindig vitatott moorburgi erőművet a német energiafordulat jegyében tavaly állították le, alig több mint hat évvel az üzembe helyezés után. Németország egyik legmodernebb és leghatékonyabb széntüzelésű erőművének eredetileg 2038-ig kellett volna termelni. A két, egyenként 827 megawatt teljesítményű blokk annyi áramot termel, amely nagyjából megfelel Hamburg áramigényének a kielégítésével.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiahatékonyságEurópa

Kapcsolódó