Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tendenciák az épületgépészetben

Fenntartható, gyors és sikeres megoldások az Uponortól

2022. július 18. | támogatott cikk, szponzor: Uponor |

Tendenciák az épületgépészetben

Az építőipar és az épületgépészeti ágazat hatalmas átalakuláson megy keresztül. Aki ehhez az iparághoz tartozik, az pontosan tudja, milyen nehéz megbirkózni a számos környezeti, szociológiai és technológiai változással, melyek száma és összetettsége folyamatosan növekszik. Ezeket a kihívásokat négy fő tendencia köré lehet csoportosítani: megváltozott vevői igények, a megfelelő berendezések kiválasztása és a technológiával való lépéstartás, a szakképzett munkaerő hiánya és az éghajlati változások.

Megváltozott vevői igények

Az építőipar és az épületgépészeti alágazat az elmúlt években észrevette, hogy ügyfeleik több funkcionalitást szeretnének kisebb költségvetésből. A rohanó világ, amelyben élünk, és a piacon megjelenő egyre növekvő kínálat türelmetlenebb és igényesebb ügyfeleket hoz létre. Emellett egyre többen ismerik fel a fenntarthatóság és az energiahatékonyság fontosságát, amit szintén a követelményeik közé sorolnak.

Ma az ügyfelek elvárják, hogy az épületgépészeti termékek és szolgáltatások:

 • Tisztességes árúak
 • Kiváló minőségűek
 • Modernek
 • Hatékonyak
 • Fenntarthatóak legyenek

Mindezen igényeknek egyetlen termékkel vagy szolgáltatással való megfelelés nem egyszerű. Mégis van egy út, amely az innováción és a kapcsolatépítésen keresztül vezet.

A megfelelő berendezések kiválasztása a modern épületekhez

A fűtés és hűtés tervezésekor a telepítés tervezőinek számos részletet kell figyelembe venniük: a készülékek elhelyezését, méretét, helyét, az építőanyagokat, a tűzvédelmi rendszereket és még sok mást. Az irányítás és a koordináció gyakran nehézségekbe ütközik a folyamat során, mivel az építkezés során számos változó módosulhat – az építészeti elemektől kezdve az egyes mérnöki, vízvezeték- vagy elektromos elemekig.

Manapság azonban az épületgépészeti szakembereknek egy újabb követelményt kell hozzáadjanak ehhez a listához – olyan technológiai integrációkat, amelyek megfelelnek az intelligens otthonok és az „összekapcsolt tárgyak internete” (IoT) technológiáinak követelményeinek. Az intelligens házaknak például olyan fűtési- és hűtési megoldásokra van szükségük, amelyek szoftverhez csatlakoztathatóak és mobilalkalmazáson keresztül vezérelhetők, ami kétségtelenül meghatározó az épületgépészeti berendezések kiválasztási folyamatában.

Ennek eredményeképpen a modern épületeknek és otthonoknak nagymértékben alkalmazkodó, rugalmas berendezésekre van szükségük, amelyek támogatják az új technológiákat, és integrálhatóak alkalmazásokkal és más szoftverekkel.

Szakképzett munkaerő hiánya a vízvezeték-, fűtés- és hűtési területen

Nem titok, hogy az egész építőipar jelentős problémája a szakképzett munkavállalók hiánya. Ezt a tendenciát több tényező generálja.

Az egyik megtalálható az oktatási rendszerben, amely nem ösztönzi eléggé a fiatalokat az épületgépészeti karrier folytatására. Több ok is kapcsolódik a gyors tempójú technológiai fejlődéshez, amellyel nehéz lépést tartani sok építőipari és épületgépészeti dolgozó számára, még fiatalabb generációk számára is. Végezetül, az építőipari szektor gyakran nem nyújt elegendő oktatási és képzési támogatást a piacon lévő összes új megoldáshoz és termékhez.

Éghajlatváltozás

Az ingatlanipar hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkezik, és az épületeket tekintik az éghajlat legnagyobb károsítóinak. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szerint Európa üvegházhatású gázok kibocsátásának 25%-a az épületekből származik. A rendeletek ezért megpróbálnak olyan szabványokat felállítani, amelyek „közel nulla energiaigényű épületekhez” vezetnek, amelyek célja az épületekben lakók kényelmének biztosításához használt energiafogyasztás csökkentése. Ennek eredményeként az energiahatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású berendezések egyre fontosabbak.

A globális fenntarthatósági kezdeményezések egy szén-dioxid-mentes világot képzelnek el a következő évtizedben, amely olyan szabályozásokat és szabványokat ír elő, amelyeket végre kell hajtani az épületgépészeti szektorban – a gyártástól a felhasználásig és a karbantartásig.

Befektetés a jövőbe

Az ágazatban az új technológiáival való lépéstartás tekintetében Uponor az élvonalban van. Már kifejtettük, hogyan fejlesztjük megoldásainkat és termékeinket ügyfeleink igényei alapján. Azonban a mi mozgatórugóink közé tartozik az innováció és a technológiai fejlődés, amelynek középpontjában a fenntarthatóság áll.

Az Uponor termékeit a legmagasabb minőségi és higiéniai szabványok szerint gyártjuk, hogy modern, fenntartható, energiahatékony és rugalmas választási lehetőségeket kínáljunk:

 • vízellátás
 • padló alatti, fali vagy mennyezeti fűtés és hűtés
 • fűtés- és hűtésszabályozó rendszerek
 • Vario osztó – gyűjtőlk
 • rugalmas, előszigetelt csövek
 • előre gyártott megoldások
 • radiátorcsatlakozók

Legújabb innovációink közül néhány:

 • Uponor Ecoflex VIP
  Forradalmi, új generációs előszigetelt csővezeték helyi és távhőhálózatokhoz kültéri csőszigeteléssel, amely 60%-kal képes csökkenteni a hőveszteséget.
 • Uponor Inox
  Rozsdamentes acél cső a többszintes épületek megbízható, higiénikus ivóvízellátásához, maximális biztonsággal és minimális szerelési ráfordítással.
 • Uponor Smatrix Pulse
  Modern szobahőmérséklet-szabályozó rendszer teljes okosotthon és felhőkapcsolattal. Időt, energiát és költségeket takarít meg.
 • Uponor PEX Pipe Blue
  A világ első bioalapú PEX csövei akár 90%-kal csökkentik a szénlábnyomot a fosszilis alapú PEX csövekhez képest.

S hogy az Uponor milyen választ ad – vállalásokat tesz a fenntarthatóság tekintetében, és mit gondol Pölcz Csaba (Uponor SEE- régió vezető) arról, miért jó azt Uponorral dolgozni, megtudhatja teljes cikkünkből.

Építsük együtt a fenntartható jövőt!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Uponor

Kapcsolódó