Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rengeteg földgázt fogyasztottunk tavaly

2022. szeptember 27. | VGF&HKL online |  235 |

Rengeteg földgázt fogyasztottunk tavaly

A lakossági fogyasztók 12, az ipari és a szabadpiacon vásárló egyéb felhasználók pedig 4 százalékkal több földgázt fogyasztottak 2021-ben, mint egy évvel korábban. Közben az importunk és a saját kitermelésünk is visszaesett, így a többletfogyasztásunkat a korábban csurig töltött gáztárolók fedezték.

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Földgázszállító Zrt. összefoglalója a magyar földgázrendszer 2021. évi működési adatairól. Mint írják, földgázipari szemszögből a 2021. év mozgalmas volt, ugyanakkor a földgázszállító- és elosztórendszer zavartalan működésének, valamint a földgáztárolók töltöttségi szintjének köszönhetően az ország ellátásbiztonsága továbbra is folyamatosan biztosított volt.

Az év során több jelentős változás is megfigyelhető volt a hazai földgázrendszer működésében. 2021 áprilisával megszűnt a szerbiai irányú tranzitforgalom, valamint a regionális energiapiaci változások miatt jelentősen, mintegy 80%-kal csökkent az importált és exportált gáz mennyisége.

2021-ben a sok évtizedes szállítási irányok is megváltoztak. A korábban jellemző Ukrajna–Magyarország beszállítási útvonalat felváltotta a Szerbia felől történő beszállítás. Az ukrán határponton október 1-jén már nem érkezett szerződött orosz forrás, jelentősen nőtt viszont a Romániából érkező import, továbbá december vége óta Horvátországból is kapunk földgázt.

Az összefoglaló adatai szerint 2021-ben a hazai felhasználók által elfogyasztott földgáz mennyisége elérte a 11,06 Mrd m3-t. A hazai lakossági fogyasztók 12%-kal több földgázt használtak fel, mint 2020-ban, a nem lakossági felhasználás pedig 4%-kal nőtt az egyetemes szolgáltatók és kereskedők adatai alapján.

A Magyarországon kitermelt földgáz mennyisége 1,348 milliárd köbméter volt tavaly, s bő 200 millió köbméterrel maradt el a 2020-as szinttől. Közben az importunk is visszaesett, méghozzá a 2020-as 8,16 milliárd köbméteres értékről 7,964 milliárd köbméteresre. Az import, a behozatal és a fogyasztás közötti rést a 2019-ben csurig töltött gáztárolók biztosították. Emlékezetes, már a fűtési szezon kezdetén megindult a szokásosnál jóval nagyobb ütemű kitárolás, idén tavaszra pedig a kereskedelmi tárolók töltöttsége 7 százalék alá csökkent. A teljes magyar tárolói kapacitás jelenleg 72 százalékon áll.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz

Kapcsolódó