Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Polifoszfát patronok a vízkő ellen

2023. január 19. | VGF&HKL online |  1984 |

Polifoszfát patronok a vízkő ellen

A kisméretű foszfátadagolók jó megoldások lehetnek olyan háztartási készülékek elvízkövesedésének megakadályozására, melyek a hálózati vizet használják. A villanybojlerek, az átfolyós vízmelegítők, de akár a mosógép főtőszálainak, hőcserélőinek is legnagyobb ellensége a vízkő.

A közvetlen hálózati vizet használó berendezéseket védeni kell (kellene) a vízkő ellen. Az általános gázkészülék-karbantartás nem terjed ki a hőcserélők hálózati vízoldali tisztítására, míg a villanybojlerek éves karbantartásakor „vödörnyi” mennyiségű vízkövet kell eltávolítanunk, amely lerakódás már a fűtőszálat, a magnéziumrudat is megrongálta. De a mosógépek fűtőszálait is gyakrabban kell cserélni, ha kemény a víz. Hogy példát is mondjunk, Herceghalmon (Budapesthez közel), az új építésű lakások esetén a kezeletlen víz néhány hónap alatt tömíti el a HMV-hőcserélőt az új kondenzációs kazánok üzembe helyezése után. Először csak kevésbé folyik a csapokból a meleg víz, mint a hideg, majd végül a gázkazán a HMV készítésekor folyamatosan ki-be kapcsol, másodpercenként tűzforró és jéghideg vizet produkálva a kifolyón. Lehet savazni, cserélni a hőcserélőt, de az eredmény ugyanaz lesz, néhány hónap után újra eldugul. Mi lehet a megoldás?

Szinte kötelező lenne

Azokon a vidékeken, ahol a víz keménysége magas – azaz 18 nk˚ feletti –, már érdemes komolyabb vízkezelő, vízlágyító berendezésekre beruházni. A magas vízkeménységű vidékeken is érdemes megpróbálni, ahol viszont a német keménységi fok alacsonyabb, ott a lokális vízkezelés eredményes lehet, például a hálózati vízvezetékre, a készülékek elé szerelhető foszfátadagolóval. Ezek az eszközök az emberi fogyasztásrahasznált vizet nem kezelik, csak és kizárólag a háztartási berendezések ellátására, illetve a HMV ellátására szolgáló vizeket vízkőmentesítik. A beáramló víz egy kis csapon keresztül részáramlásos, vagy teljes áramlásos módszerrel áthalad egy polifoszfátot tartalmazó edényen, amely a használati víz jelentős részét kezeli, illetve a hőcserélőbe, tárolótartályba juttatja.

A polifoszfát adagolók a víz lágyítására alkalmas, egyszerű, vegyszeres megoldások. A vízhez adagolt foszfát kémiai kötésbe hozza a lerakódást okozó kalciumot és magnéziumot, így jelentősen csökken a lerakódások mértéke. A foszfátadagolás központi alkalmazása nem javasolt, mert az ivóvízbe kerülve egészségkárosító hatása van. Foszfát tartalmú vízkőmentesítő szerek a mosógépekbe, mosogatógépekbe tehető tablettás megoldások helyettesítésének és a bojlerek védelmének költséghatékony eszközei is lehetnek.

Olcsóbb és utántölthető

A berendezés plusz előnye, hogy a tartálya szétcsavarható, ezáltal az elhasználódott polifoszfát kristály újratölthető. Használat közben a polifoszfát feloldódik, így a töltet kifogyása vagy elszíneződése esetén újra fel kell tölteni a tartályt. Normál méretű háztartás esetén kb. 6 hónapra, 1 évre elegendő egy töltet. Az ára sem túl magas, kb. 10-15 ezer forintért megvehető a szűrőberendezés töltettel, és a cseretöltet is pár ezer forint. Egy gázkészülék hőcserélőjének savazása kb. 35-40 ezer forint, egy új alkatrész beszereléssel együtt kb. 60-70 ezer. Látható tehát, hogy a foszfátos lokális vízkezelők beépítése a magas keménységi értékekkel rendelkező területeken nagyon is megéri.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KarbantartásVízkezelés

Kapcsolódó

„Salakszörny” a gázkazánban

„Salakszörny” a gázkazánban

A karbantartás sokéves elmaradása miatt ökölnyi törmelékkupaccá mállott a szigetelés