Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kötelező elem a hőszigetelés és ablakcsere mellett

Hővisszanyerős szellőztetés

2023. március 1. | támogatott cikk, szponzor: Helios |

Kötelező elem a hőszigetelés és ablakcsere mellett

Széles körben ismert, hogy egy háznál/lakásnál az alacsony fűtési (és hűtési) költségek eléréséhez megfelelő épületszerkezeti hőszigeteléseket kell alkalmazni és többrétegű, jól záró ablakokat, ajtókat kell beépíteni. Kevésbé ismert azonban, hogy ennek milyen következménye van a lakás belső klímájára nézve.

A kiváló zárás miatt a lakásban keletkező pára és egyéb szennyező anyagok nem tudnak távozni, hiszen minden épületszerkezet gyakorlatilag légzáró. A hangzatos kijelentések, hogy majd páradiffúzióval a falon távozik a felesleges nedvesség, illetve lélegzik a fal, mindössze a felszabaduló páramennyiség 2-3 %-át képes kezelni, azaz gyakorlatilag semmit sem érnek!

A nem megfelelő szellőztetés általi penészkár

Vissza kell állítanunk a lakás levegőjének cseréjét, aktív módon – azaz szellőztetéssel. Az ablakok nyitogatása ugyan segíthet, de valójában ezzel sehogy sem tudjuk az éppen szükséges mértékben és gyakorisággal a megfelelő légcserét biztosítani. Amellett, hogy nem komfortos, még energiapazarló is, pont ami ellen tenni szeretnénk. A jó megoldást a ventilátoros, kontrollált szellőztetés biztosítja. Többféle megoldás létezik, de az energiatakarékosság és komfort maximumát a központi hővisszanyerős lakásszellőztető rendszerek nyújtják.

A rendszer lényege, hogy egy központi szellőztető berendezés mindent elvégez: elszív, befúj, szűri a levegőt, visszanyeri a hőenergiát, és rejtett csőrendszeren keresztül észrevétlenül biztosítja az egyes helyiségekben a légcserét.

Helios KWL® hővisszanyerős szellőztető rendszer

A Helios KWL® hővisszanyerős lakásszellőztető rendszere az utolsó elemig átgondolt, magas műszaki szinten biztosítja a komfortot, energiatakarékosságot és a higiénikus működést. A Helios szellőztető gépek szériakivitelben rendelkeznek beépített webszerveres kezelőfelülettel, miáltal a felhasználó a megszokott eszközein (laptop, PC, okostelefon) tudja kontrollálni a rendszert. A rendszer kiegészíthető levegő minőség érzékelőkkel, amelyek precíz, mindig az igények szerinti szabályozást tesznek lehetővé. Ezzel elérhető a maximális energiamegtakarítás és teljesen automatikus üzem.

A jó lakás egyik fő ismérve, hogy jó benne élni, ehhez pedig a megfelelő hőszigetelés és nyílászárók mellett, az egészséges belső levegő – azaz a gépi szellőztetés – is elengedhetetlen, kötelező elem.

Kovács István
műszaki vezető
okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete
www.helios.hu
+36 (1) 425 3288

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Helioslégkezelésszellőztetés

Kapcsolódó