Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gépészettel a klímacélokért

A 2023-as ISH középpontjában a környezettudatosság és fosszilis energiahordozóktól való függés csökkentése állt

2023. március 16. | VGF&HKL online |  611 |

Gépészettel a klímacélokért

A szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, a megújuló energiaforrásokra való átállás, illetve az ezekhez szükséges technológiák álltak a világ talán legnagyobb épületgépészeti (ez magában foglalta a hűtési, fűtési, légkezelési és vízellátási megoldásokat is) szakkiállítása, a frankfurti ISH középpontjában. A kiállításra 54 országból 2025 kiállító érkezett, dugig megtöltve a 12 háromszintes pavilont.

Március 13. és 17. között rendezik az idei ISH-t, amelyen A VGF&HKL munkatársainak is volt szerencséjük körbenézni. A kiállításon szinte minden az olyan megoldások körül forgott, amelyek hozzájárulnak a klímavédelmi célok eléréséhez, valamint a rendelkezésre álló erőforrások felelős és hatékony felhasználásához – alapvetően két szekcióra, az energiára és a vízre csoportosítva a bemutatott termékeket. De lett légyen szó akár fűtésről, hűtésről, légkondicionálásról, szellőztetésről, fürdőszobaberendezésekről vagy intelligens épületautomatizálásról, a vezérfonal mindvégig fenntarthatóság és a jövőbe mutató innováció maradt.

A fűtés szekcióban a kiállítók bemutatták egyebek mellett a legújabb hőszivattyús technológiákat, a pelletfűtési rendszereiket, az energiagazdálkodási és tárolási megoldásaikat. Nagy hangsúly esett a hidrogén fűtési célú felhasználására – hagyományos gázkazánnal szinte nem is találkoztunk –, valamint a korszerű, hővisszanyerési technológiákra. A víz szekció fókuszában a víz mint erőforrás gazdaságos felhasználása, a tiszta ivóvíz és a fenntartható, hosszútávon használható fürdőszobák álltak. Így találkozhattunk például újrafelhasznált anyagokból készített vécécsészével, dizájnorientált és akadálymentes fürdőszobai szerelvényekkel és berendezési tárgyakkal víztisztító és egyéb berendezésekkel.

A 2023-as ISH kiállításról részletes tudósítást olvashatnak a VGF&HKL szaklap áprilisi számában, és egy bő fotóriportban bemutatunk egy csokorral a kiállítás Dizájn Plusz nagydíjas termékeiből is.

A nyitókép forrása:  Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Jochen Günther

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ISH

Kapcsolódó