Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A KAN-therm ultraPRESS rendszer összeszerelése

2023. október 13. | támogatott cikk, szponzor: KAN-Therm |

A KAN-therm ultraPRESS rendszer összeszerelése

A KAN-therm ultraPRESS egy korszerű, átfogó rendszer, amely polietiléncsövekből, alumíniumbevonatos PETRA csövekből, valamint 16-63 mm átmérőjű PPSU vagy sárgaréz anyagú idomokból áll.

A KANtherm ultraPRESS rendszer új szemléletmódot hoz a szaniterrendszerek alkalmazásába. Azért született, hogy megkönnyítse a telepítők munkáját, valamint üzembiztos és hatékony megoldást kínáljon a telepítéshez.

A KAN-therm ultraPRESS előnyei

 • A szakma úgy tartja, a KAN-therm ultraPRESS rendszer annyi, mint:
 • kényelem – biztonságos és könnyű összeszerelés, mivel a csöveket már nem kell kalibrálni és leélezni (a 16-32 mm átmérő-tartományban)
 • biztonság – az acélbilincs speciális kialakítása kikényszeríti a szorítópofa automatikus és helyes illeszkedését. Az ilyen konstrukciós megoldás kiküszöböli a szorítópofák helytelen beállításából eredő szerelési hibákat.
 • univerzális – a szorítópofák kétféle profillal alkalmazhatók: 16-40 mm (U vagy TH), 50-63 mm (TH).

Legfontosabb előnyei közé tartozik még:

 • kompatibilitás – az idomok együttműködnek az alumíniumréteggel bevont PERTAL csövekkel. Ezen felül beköthetők még rá a PERT, a PEXT és az EVOH réteggel bevont bluePERT csövek is.
 • könnyű beazonosítás – a műanyagból készült, 16-40 mm átmérőjű színes gyűrűknek köszönhetően az idom átmérőjének beazonosítása még sosem volt ilyen egyszerű!
 • LPB (Leak Before Press) – a préseletlen csatlakozásokat jelző funkció (16-32 mm-es tartományban) lehetővé teszi a szivárgó csatlakozás megtalálását már a vízzel történő feltöltés során a DVGW előírásainak megfelelően.

 

Telepítés = gyorsaság, kényelem és biztonság

A KAN-therm ultraPRESS rendszerben a hézagmentes és biztos csatlakozást a csövet és az idomot szorító acélbilincs biztosítja. A csatlakozás összeszerelését könnyen használható és univerzális eszközök segítik. A csatlakozás nem igényel további szigetelést, pl. szalag, kender alkalmazását. A KAN-therm ultraPRESS rendszer tervezésekor a következő elvet követtük: „gyors összeszerelés – tartós hatás”. Ezzel mérhetően gyorsulnak az építési és beltéri munkálatok.

A KAN-therm ultraPRESS rendszer összeszerelés a 16, 20, 25, 26, 32 és 40 mm-es átmérőjű idomok esetében némileg másképp történik, mint az 50 és 63 mm-es átmérőjű idomok esetében. A csatlakozóelemek méretétől függetlenül a „press” típusú csatlakozásokat ajánlott  0°C feletti hőmérsékleten elvégezni.

A 16, 20, 25, 26, 32 és 40 mm-es átmérőjű KAN-therm ultraPRESS szerelése 

 1. A KAN- therm ultraPRESS csatlakozások szerelését kezdje a cső csőtengelyre merőleges irányú levágásával a kívánt méretre. Ne feledje, a munkához használt vágószerszám (olló a PETRAL cső esetében, vagy a görgős csővágó) legyen éles! Miért olyan fontos ez? A 16-32 mm átmérőjű KAN-therm ultraPRESS kötőidomok esetében a csőszélek leélezése nem kötelező, feltéve, hogy éles vágószerszámot használunk, valamint az összeszerelendő kötőidom és a cső tengelye egybe esik. A nagyobb (25 mm és nagyobb) átmérők esetében, a cső és a kötőidom könnyebb illesztése érdekében javasolt csőkalibrálót használni. 40 mm-es csőátmérő esetén a cső kalibrációja már feltétlenül szükséges.
 2. Alakítsa a csövet a kívánt alakra betartva a görbületi sugár minimális méretét R > 5 Dz. Mechanikus hajlítógép használatakor 16-20 mm-es átmérőnél a minimális görbületi sugár értéke R > 3,5 Dz. A hajlítást a csatlakozástól 10× Dz távolságra végezze.
 3. Csúsztassa be a csövet a kötőidomba ütközésig úgy, hogy közben az idomon megtartja a tengelyes csatlakozást.
 4. Ellenőrizze, milyen mélyen van a cső betolva. Ha az acélbilincs ellenőrzőnyílásait a kötőidomba süllyesztett cső teljesen eltakarja, megkezdhető a préselés a csőpréssel. Ha „U” típusú pofákkal rendelkező csőprést használ, helyezze a préspofát pontosan az acélbilincsre, a műanyag távtartó gyűrű és az acélgyűrű pereme  között, merőlegesen a kötőidom csonkjára. Ha a szerszám profilja „TH”, a préspofát a műanyag távtartó gyűrűre kell helyezni (a gyűrűt fogja be a préspofa külső barázdája). A kötőidom felépítése mindkét esetben lehetetlenné teszi, hogy a préselés során a csőprés pofái véletlenül félrecsússzanak.
 5. Indítsa el a présgépet és végezze el a bekötést. A préselés folyamata a szerszám pofáinak teljes összezárásáig tart. A bilincs préselését a csövön csak egyszer lehet végrehajtani.
 6. Oldja fel a csőprés pofáit és vegye le a szerszámot az összeszorított bilincsről. A csatlakozás készen áll a nyomáspróbára.

Az 50 és 63 mm-es átmérőjű KAN-therm ultraPRESS szerelése

 1. Vágja el a csövet a görgős csővágóval a tengelyre merőleges irányban.
 2. Kalibrálja a csövet és élezze le a belső széleit, legfeljebb az alumíniumrétegig.
 3. A helyesen kalibrált véget helyezze a kötőidomba.
 4. Ellenőrizze, milyen mélyen van a cső betolva. Az idomba helyezett csőnek teljesen el kell takarnia az acélbilincs ellenőrzőnyílásait.
 5. Helyezze a szorítópofákat az acélbilincsre az idom tengelyére merőlegesen.
 6. A csőprés szorítópofáját úgy helyezze a bilincsre, hogy az hozzáérjen a kötőidom pereméhez. A szorítópofa külső peremét az idom pereméhez kell tolni, de ne fogja be azt. Indítsa el a présgépet és végezze el a bekötést.
 7. Vegye le a szorítópofákat a létrehozott csatlakozásról.
 8. Egyedi kialakításuknak köszönhetően a KAN-therm ultraPRESS rendszer elemeinek összeszerelése rendkívül egyszerű, gyors, és mindenekelőtt biztonságos.

Hogyan kell a KAN-therm ultraPRESS rendszert összeszerelni?

Nagyon egyszerűen!

A KAN-therm ultraPRESS rendszer összeállításának útmutatója belefér egyetlen mondatba: „Vágja el a csövet a tengelyére merőlegesen, csúsztassa be, hogy az ellenőrzőnyílásokban látszódjon, majd végezze el a préselést.” A bekötés gyorsabban elvégezhető, mint a hagyományos préselés esetén, mivel 32 mm-es átmérőig kihagyható a cső belső élének leélezése.

A KAN-therm ultraPRESS az egyik legnépszerűbb csőrendszer. Nem kevesebb, mint 6 innovatív funkciója van, melyeknek köszönhetően a rendszer telepítése egyszerű, gyors és biztonságos! Tekintse meg erről szóló oktatófilmünket!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KAN-therm

Kapcsolódó