Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

2024. március 28. | VGF&HKL online |  525 |

Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Bár az eternitet nevezték el az örökkévalóságról, az eternitcsövek valószínűleg sehol nincsenek élettartam szempontjából az öntöttvas csövektől. Ezt látszik bizonyítani legalábbis, hogy Budapesten épp most cseréltek ki egy olyan öntöttvascső-szakaszt, ami 1869 óta üzemelt hibátlanul, törésmentesen. Kérdés, hogy ami a helyére került, meddig húzza majd.

Érdekesmunkálatokról számolt be Facebook-posztban a Fővárosi Vízművek. Mint írják, a VIII. kerületi Krúdy Gyula utca felújítása során kicseréltek egy olyan, 108 méter hosszúságú csőszakaszt, amely öntöttvasból készült, és 1869-ben, vagyis 155 évvel ezelőtt fektették le. Posztjukban kiemelik, hogy amikor ez a 100 mm-es névleges átmérőjű vezeték a földbe került, Buda, Pest és Óbuda még különálló városok voltak, a Nagykörút építése el sem kezdődött, sőt, az utca mai névadója, Krúdy Gyula sem élt még.

A rekonstrukciót végző szakemberek január 22-én vették át a munkaterületet. Az öntöttvas csövet a Mária és a Rökk Szilárd utca közé eső szakaszon cserélték ki. A helyét egy új, gömbgrafitos öntöttvas cső vette át. Az új vezetéket nyomáspróba, fertőtlenítés, öblítés, majd a víz minőségének mintavételes ellenőrzése után kötötték rá a hálózatra. A terület műszaki átadása pedig február 17-én történt meg. „A tekintélyes kort megélt, ám mindezidáig csőtörésmentesen szolgáló vezeték fennmaradó szakasza továbbra is a hálózat részeként üzemel. Akármilyen szép és történelmileg lenyűgöző is egy ilyen, 1869 óta szolgáló cső, egyúttal a főváros ivóvízhálózatának elöregedésére is emlékeztet.” – áll a bejegyzésben.

A bejegyzés kitár rá, hogy a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területét behálózó csaknem 5500 kilométernyi vízvezeték tervszerű felújítására az üzleti és lakossági díjakból befolyt bevételek sokáig egyáltalán nem biztosítottak fedezetet. „Az idén januártól a kizárólag az üzleti fogyasztók számára megemelt díjaknak köszönhetően már felcsillant ugyan egy kis remény, de attól még nagyon távol vagyunk, hogy évente kicseréljenek legalább 70 kilométernyi csövet, amivel megelőzhetőek lennének a mind gyakoribbá váló meghibásodások.”

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

vízellátás

Kapcsolódó

Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), mi erről a véleményük

Bermudai háztetők

Bermudai háztetők

Az előremutató hagyomány