Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csúszik az új házfelújítási program kiírása

2024. május 30. | VGF&HKL online |  642 |

Csúszik az új házfelújítási program kiírása

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását – tudatta közös közleményében az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A 108 milliárd forintos keretösszegű pályázatra tehát várni kell még.

Eredetileg arról volt szó, hogy az új otthonfelújítási program (RRF-REP-10.13.1-24) honlapja május végén már elérhető lesz, és június harmadikán a végleges kiírás is megjelenik. Ehhez képest honlapnak egyelőre nyoma sincs, és az is bizonyossá vált, hogy a pályázat sem válik elérhetővé a beígért időpontban.

Először a Portfolio.hu írta meg információi alapján, hogy a program csúszni fog, mégpedig azért, mert a „programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem készült el az új otthonfelújítási hitelprogram elindításához szükséges technikai részletekkel, így az induláshoz szükséges nyomtatványok, informatikai rendszerelemek, részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre a programot koordináló MFB ügynökeként eljáró, az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit).” Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy közös sajtóközleményt, amelyben elismerték a késlekedést, de azt elsősorban a társadalmi egyeztetésre beadott észrevételek magas számával magyarázták. Közlésük szerint az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőséget. A végleges feltételrendszerről és a program indulásáról a következő kormányülésen születik döntés. Hogy ez mikor lesz, arra a közlemény nem tér ki, mindenesetre a Portfolio.hu szerint július 1. lehet az új céldátum.

Időközben az Indexnek sikerült megszólaltatnia az ügyben az MFB-t, és Demkó-Szekeres Zsolt, a pénzintézet vezérigazgatója azt nyilatkozta nekik, hogy a bank „minden feladatot feladatot elvégzett, ami a program eredetileg tervezett, június 3-i indulásához szükséges volt. A kölcsönigénylés dokumentációja elkészült, és a teljes MFB Pont Plusz fiókhálózat is felkészült az ügyfelek fogadására.”

Mint arról korábban már beszámoltunk, az uniós társfinanszírozással (Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezete terhére) tervezett program keretében a kormány kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással ösztönzi az otthonok energetikai korszerűsítését. A 108 milliárd forintos keretösszegből több tízezer lakóépületben valósulhatnak meg fejlesztések. A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 millió forintos beruházással járul hozzá az 1990 vége előtt épült családi házak felújításához. A program forrásaiból az épület külső határoló elemeinek hőszigeteléséhez, nyílászárócseréhez, a használati melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítéséhez nyerhető el akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás. A klímavállalások teljesítése és a hazai energiafelhasználás csökkentése érdekében a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

A korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik majd a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybevételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.

Az érdeklődőknek addig sem kell tétlenül várakozniuk, amíg a kiírás végre megjelenik, mert érdemes előkészíteniük néhány olyan dokumentumot, amelyekre biztosan szükség lesz. Így például érdemes bekészíteni

  • munkáltatói jövedelemigazolást;
  • az ingatlan tulajdoni lapját (ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.);
  • nemleges igazolást adótartozásról (érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben);
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulást.
 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

pályázattámogatás

Kapcsolódó

Bejelentették az új házfelújítási programot

Bejelentették az új házfelújítási programot

Utólagos szigetelésre, nyílászáró- és gázkazáncserére, kéménybélelésre, illetve a melegvízellátó rendszerek modernizálására lehet pályázni

Felújítanánk?

Felújítanánk?

Új támogatási formára várnak a magyarok – a lakosság több mint fele felújítana, ha lenne több állami segítség