Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A hőmérséklet számít!

Ez a mottója a hűtés idei világnapjának, ami egybeesik Lord Kelvin 200. születésnapjával

2024. június 26. | VGF&HKL online |  377 |

A hőmérséklet számít!

A hűtés világnapja egy idehaza kevéssé ismert kampányesemény, amely a hűtési, légkondicionálási és hőszivattyú-technológiák jelentőségére hívja fel a figyelmet minden év június 26-án, Lord Kelvin születésnapján. Az első világnapot 2019-ben tartották Stephen Gill brit hűtéstechnikai szakember kezdeményezésére. Gill célja, hogy a közvélemény alaposabban megismerje, milyen szerepet játszanak a hűtési technológiák modern világunkban.

A hűtési technológiák a mindennapi életünk számos területén nélkülözhetetlenek. A hűtés nemcsak az élelmiszerek tárolásában és szállításában játszik kulcsszerepet, hanem a kényelmes, ezáltal biztonságosabb utazásban és a komfortos, tehát egészségesebb beltéri környezet biztosításában is. Az éghajlatváltozás és az energiaigények növekedése miatt ugyanakkor a hűtési technológiák hatékonyságának és fenntarthatóságának növelése is sürgető feladattá vált. A hűtés világnapja célja, hogy különböző programokkal, ismeretterjesztő előadásokkal növelje az emberek tudatosságát a hűtési technológiák használatában, és felhívja a figyelmet az ezen a területen dolgozó szakemberek elismerésére.

A kezdetek

A hűtés világnapját 2019-től ünneplik, mindig június 26-án. Az időzítés nem véletlen, ezen a napon született ugyanis Lord Kelvin (eredeti nevén William Thomson) úttörő skót matematikus-fizikus. Kelvin, azon túl, hogy megalkotta a később róla elnevezett hőmérsékleti skálát, kiemelkedő eredményeket ért el a termodinamika, a hidrodinamika, az elektromágnesesség, a rugalmasság és a hőtan területén, de eredményei a matematikában és a technikában is említésre méltók. 1851-ben Clausiustól függetlenül fogalmazta meg a termodinamika második főtételét, 1853-ban pedig Joule-lal együtt az addiginál pontosabb mérési módszert dolgozott ki a gázok hőtágulásakor bekövetkező hőmérsékletváltozás vizsgálatára. Felfedezéseit ma egyebek mellett a hűtéstechnikában, hőszivattyúzásban használják a gyakorlatban. Az idei hűtés világnapjának plusz jelentést ad, hogy Lord Kelvin kereken kétszáz éve született.

A hőmérséklet számít

Az idei világnap a „hőmérséklet számít” (temperature matters) mottó köré szerveződik. Az eseménysorozathoz csatlakozó cégek és szervezetek célja, hogy bemutassa a hőmérséklet szabályozásának jelentőségét olyan területeken is, amelyeket kevésbé ismertek a közvélemény előtt.

Az idei kampány különös figyelmet fordít a hőszivattyú-technológiákra, amelyek kulcsfontosságúak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerekben. A hőmérséklet számít kampány célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet az ágazatban rejlő karrierlehetőségekre is.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

hőszivattyúhűtés

Kapcsolódó