Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mi lesz veled, konvektor-nagyhatalom?

| |  6831 |

Mi lesz veled, konvektor-nagyhatalom?

Magyarországon az európai átlagnál tízszer gyakoribbak a gázkonvektorok, 3,3 millió készülékkel konvektor-nagyhatalomnak számítunk az EU-n belül. A működő konvektorok átlagéletkora 20 év fölötti, többségük régi, elavult, energiapazarló és környezetszennyező.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának tájékoztatójáról tudósított a sajtó: a kormány dolgozik az otthon melege program kiterjesztésén, amely tavasszal folytatódhat. Vizsgálják a vissza nem térítendő támogatás lehetőségét, a háztartási eszközcsere kiterjesztését más termékekre, és felmérik a fűtési eszközök korszerűsítési igényét.

Kapcsolódó: tavaly nyáron indított kezdeményezésünket: Állami támogatás kell a kazáncserére! eljuttattuk az országgyűlési képviselőknek, a sajtónak. Van is némi mozgás.

Némi ellentmondás körvonalazódik azonban, mert míg a sajtóban egyre-másra azt olvashatjuk, hogy „a gázkonvektorok felett eljárt az idő, nem hatékonyak, műszaki megbízhatóságuk egyre rosszabb”, a készülékgyártók kínálnak korszerű, új fejlesztésű készülékeket. (Tavaly novemberi számunkban bővebben írtunk a konvektorkínálatról és a szigorodó ErP előírásokról – előfizetőink számára elérhető tartalom).

Nem világos még, mi lesz a konvektorokkal a támogatási rendszerben, annyi bíztató, hogy vizsgálják „a háztartási eszközcsere kiterjesztését”.

Kérjük olvasóinkat, véleményüket, tapasztalataikat osszák meg velünk és így a nyilvánossággal! Akár hozzászólásban, akár Facebook-oldalunkon. Ha már nagyhatalom vagyunk...

Szóljon hozzá Ön is!

EnergiahatékonyságErPKonvektorTámogatás