Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Jönnek a jó hírek

| |  4093 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Jönnek a jó hírek

A gyártók, forgalmazók is felismerték a tavaly életbe lépett ErP rendelet hatására kialakult kazáncsere-hisztériából fakadó tennivalókat és lehetőségeket.

Hisztéria?

Részben igen. Rengeteg tévhit övezi a kondenzációs kazánokat, és ezek egy részét ráadásul „szakemberek” terjesztik. Kezdve attól, hogy „radiátoros rendszerhez nem érdemes kondenzációs kazánt beépíteni, mert nem hoz megtakarítást”, egészen a kondenzációs kazánok rövid élettartamáig.

Az ErP rendelet hazai bevezetése a turbós gyűjtőkéményre csatlakoztatott kazánok cseréjét lényegében ellehetetlenítette. A kéményátalakítások, terveztetések magas költsége okkal okoz riadalmat, tanácstalanságot pl. a társasházak üzemeltetőinél. Nem véletlen, hogy sokan alternatív fűtési megoldások után kutatnak.

Van megoldás

Felröppentek a hírek: „Magyarországon is forgalomba kerültek a hagyományos cirko-kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető kondenzációs készülékek.” Valóban, a gyártók léptek, a kereskedelem mozdult. Tavaly decemberi lapszámunkban részletesen körüljártuk a témát, a nemrég megjelent január-februári lapszámunkban már új, konkrét kazántípusokat is bemutattunk.

Pánik helyett

Érdemes alaposan tájékozódni, egészséges kritikával fogadni a botcsinálta „szakemberek” felületes, sommás véleményeit. A téma kitárgyalása és az ismeretterjesztés mellett gyakorlati segítséget is igyekszünk nyújtani. Ezért szerveztük – szakemberek, gyártók bevonásával – a Társasházak fűtési megoldásai szakmai napunkat. Azt nem ígérhetjük, hogy minden egyedi problémát egycsapásra megoldanak a konferencián megszerezhető információk. De azt igen, hogy aki érintett eljön, az konkrét, naprakész, kivitelezhető gyakorlati ismereteket kap.

EnergiahatékonyságErPKazánKondenzációs kazánRendezvény