VGF szaklap

Nemzeti Cégtár: eső előtt köpönyeg

| |  750 | |

Nemzeti Cégtár: eső előtt köpönyeg

Egy üzlet megnyugtató és sikeres létrejöttéhez ma már elengedhetetlen, hogy a szerződő feleknek előzetesen minél több információjuk legyen egymásról. Ehhez segít hozzá a nemzeticegtar.hu ingyenesen elérhető, webes céginformációs szolgáltatás.

Az információ fontos

Manapság a körbetartozások, a feketegazdaság előretörése, és a pénzekkel lelépő vállalkozók világában nemcsak a referencia, de a leinformálhatóság, átláthatóság is rendkívül fontos. Több kell, mint egy szóbeli megállapodás, vagy egy kézfogás, sőt sok esetben az írott szerződés sem elég, ezért is hozta létre a Budapesti Corvinus Egyetem az Opten Informatikai Kft-vel karöltve ingyenes, mindenki számára elérhető céginformációs szolgáltatását. A rendszerre azért is van nagy szükség, mert a rendkívüli módon szétaprózódott magyar cégvilágban nagy kockázatot jelent a kis és közepes vállalkozások likviditási helyzete. Akár egyetlen ki nem fizetett számla is lavinaszerűen zúdulhat rá az alvállalkozókra, így könnyen kialakítva a lánctartozás áldatlan állapotát.

A Nemzeti Cégtár átfogó képet ad a keresett cégekhez kötődő pozitív és negatív információkról egyaránt. Ennek keretében leinformálható az, ha a cég valamilyen közbeszerzést vagy EU-s pályázatot nyert. Manapság sok vállalkozás szűnik meg úgy, hogy hatalmas adóságot hagy maga után. Ügyvezetői mindeközben új céget alapítanak, és tevékenységüket ott folytatják, ahol abbahagyták. A nemzeti cégtár azzal, hogy a keresett cég neve mellett feltünteti, hogy a cég tulajdonosainak és vezetőinek milyen arányban vannak kiemelten magas rizikójú kapcsolt vállalkozásaik, az érdeklődőt nagymértékben tájékoztatja az esetleges kockázatokról.

Csak tiszta forrásból

Pertics Richárd az Opten céginformációs vezetője lapunknak elmondta, a „fő” szolgáltatás egy összefoglaló cégelemzés, amiben a KKV szektor számár összeállított díjmentes céginformációs riport érhető el az összes hazánkban működő cégéről. Az alap cégadatok mellett két kiegészítő szolgáltatás is díjmentes, az Optijus Light jogszabály adatbázis, illetve a kutatásokat és elemzéseket támogató interaktív grafikon, amelyben átfogó ágazati és régiós elemzések készítésére nyílik lehetőség.

A Nemzeti Cégtár létrehozásának legfontosabb célja az üzleti etika és céginformációs kultúra fejlesztése, és ezt pedig úgy tudja a rendszer támogatni, hogy bárki számára elérhető szolgáltatást biztosít, hogy felhívja az összes vállalkozó és magánszemély figyelmét az üzleti partnereivel kapcsolatos kockázatokra és lehetőségekre. Pertics Richárd hozzátette, ha mindenki legalább a Nemzeti Cégtár által összeállított céginformációs csomagot használná, a kifizetetlen számlák és üzleti visszaélések száma drasztikusan csökkenne, hiszen a jogi kiskapukat kihasználókat csak az rettentheti vissza, ha a más üzleti partnereket veszélyeztető tevékenységük minél nagyobb nyilvánosságot kap. Az adatok megbízható forrásból származnak, hiszen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a NAV és az MHK biztosítja a szükséges információkat. Ennek megfelelően a szolgáltatás igen népszerű, kb. 5000 felhasználó veszi igénybe naponta.

Legjobb ingyenes szolgáltatás

A díjmentes céginformációs szolgáltatások közül a nemzeti cégtár messze a legmagasabb hozzáadott értékkel rendelkezik (pl pénzügyi mutatók, tulajdonosi kör, kiemelt kockázatú veszélyes kapcsolt vállalkozások aránya),  ugyanakkor a riport a fizetős szolgáltatásoknak egy egyszerűsített kivonata, pl kevesebb keresési funkciót tud, illetve az elérhető emelt szintű céginformációk is összevonva, leegyszerűsítve jelennek meg. Ez a riportcsomag elsősorban azoknak a KKV vállalkozások számára készült, akik eddig nem tudtak, vagy nem akartak fizetni a céginformációért, de összességében kényelmi és teljességi szinten elmarad a fizetős szolgáltatásoktól. Ugyanakkor az adatminősége és frissítése gyakorisága megegyezik a fizetős szolgáltatásokkal.

Cégügyek

Kapcsolódó

Leállhatnak az építkezések a fővárosban

Leállhatnak az építkezések a fővárosban

Összeomlás küszöbén a közműszolgáltató – oknyomozásba kezdett a VGF Szaklap