Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az óradíjak növelésével további áremelkedés jön az építőiparban

2018. november 27. | Simon Andrea |  3241 |

Az óradíjak növelésével további áremelkedés jön az építőiparban

Megjelent az építőiparban alkalmazandó minimális rezsióradíjról szóló rendelet a Magyar Közlönyben: a két évvel ezelőtti 2,4 százalékkal és a tavalyi 12,5 százalékkal szemben most 15 százalékos emelkedést hirdettek, ami további drágulást jelez az ágazatban.

A korábbi 2870 forintos rezsióradíj a jövőben legalább 3300 forint lesz, áfa nélkül. 

Az áfa nélküli építőipari rezsióradíj

Ide tartozik az összes olyan költség – a banki vagy bizttosítási kiadásokat is beleértve –, amelyek minimálisan szükségesek ahhoz, hogy egy építőipari vállalkozás jogszerűen működjön. Vagyis a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített – a kivitelező tényköltségei alapján számított vagy tervezett – összes költsége. Számítási alapját az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződésben évente meghatározott Ágazati Bértarifa Megállapodásban szereplő minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek képezik. A teljes összeg tartalmazza az adójogszabályok által minimálisan elvárt (2 százalékos árbevétel-arányos) profitot is.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendelete szerint az építőipari minimális rezsióradíj az eddigi 2870 forintról 3300 forintra emelkedik. Az új összeget a miniszter az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján állapította meg, a 15 százalékos drágulás szombaton lép hatályba. Két év alatt ezzel összesen mintegy harmadával nőtt a munkaerő minimális költsége az építőiparban. 

Az óradíjemelés mellett döntöttek a

  • a szektorban kialakult jelentős kereslet miatt (az uniós forrásoknak, illetve az állami beruházásoknak és lakásépítéseknek köszönhetően tavaly 30 százalékkal, az idei év első kilenc hónapjában pedig 23 százalékkal nőtt a termelés), 
  • mert az építőiparban foglalkoztatottak száma még úgy is jelentősen emelkedett, hogy közben mégis munkaerő- és kapacitáshiány sújtja az ágazatot (a magasabb fizetések miatt rengeteg szakember ment külföldre, de a kereslet következtében még a magas árak mellett is jókora gondot jelent megfelelő szakembert találni, aki időben el is végzi a rábízott munkát)
  • éa az emelkedő anyagköltség miatt (cca 20 százalékkal nőtt 2010 óta).
 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpületgépészetSzabályozásTanulságos

Kapcsolódó