VGF&HKL szaklap

Bonjour energiatakarékosság!

| |  326 | |

Bonjour energiatakarékosság!

Francia egyetemi csapat nyerte a Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe 2019 házépítő versenyt! Egy élhető, és minden szempontból megvalósítható házat terveztek.

A versenyről dióhéjban

10 egyetemi csapat 2 hét alatt felépített egy-egy házat az ÉMI ipari parkjában Szentendrén, amit két héten át különböző módszerekkel mért egy szakértő zsűri, majd 10 külön versenyszámban értékelte a működő mintaházakat.

A tízpróba összesített versenyét a Habiter2030 team nevű nagyjából 300 fős francia egyetemi válogatott nyerte (összehasonlításként a koeb magyar csapat kb. 40 fős volt) néhány ponttal megelőzve a Holland MOR Team-et. Az egész verseny alatt fej fej mellett halattak, de az utolsó pillanatokig a holland csapat vezetett, míg az utolsó 3 versenyszámban olyan sok pontot gyűjtöttek, hogy bár csak 3-4 ponttal, de a franciák kerültek az élre. Gyakorlatilag a bónuszpontok döntöttek, ha durva hasonlattal élhetek a 11-esek döntöttek a Francia-Holland döntőben.

A győztes ház méltán szerezte meg a győzelmet, hiszen rengeteg fejlesztés, tervezés, dokumentáció, élő munka, nem kevés pénz jellemezte és végül kiváló mérési eredményeket is szerzett. A versenyszámokat külön zsűrik pontozták, illetve több versenyszámban mérési eredmények alapján kaptak pontokat. Végül 853 ponttal szerezték meg az aranyat.

Összefogás

A Lille-i Nemzeti Építészeti és Tájépítészeti Főiskola vezetése mellett további közel 20 francia iskola csatlakozott a tervezéshez és kivitelezéshez. A házuk koncepciója egy tipikus múltszázadbeli Lille környéki emeletes ház rekonstrukciója, energetikai fejlesztése sok innovatív megoldással. A gondolkodásukban a közösségi terek újragondolása mellett az energiatakarékosság volt az elsődleges. A meglévő „régi” szerkezetre egy üvegházat álmodtak és valósítottak meg, ami segít a komfort elérésében, hiszen passzív szellőzésben és fűtésben is szerpe van, miközben napelemekkel áramot termelnek és napkollektorokkal állítanak elő meleg vizet. A ház építészetileg és belsőépítészetileg is érdekes.

Nekem személyesen nagyon tetszett a falon kívüli épületgépészeti és villanyszerelés, amit nem elrejtettek, hanem olyan minőségben és stílusban kiviteleztek, például látszó rézcsövekkel, amik egy kis loft hatást kölcsönöz az ipari forradalomban épült épületeknek. A mennyezeten is minden látszik, példaértékű gépészeti megoldásokkal és hűtő-fűtő radiátor panelekkel. Meglepő és triviális megoldásokat is alkalmaznak, a passzív megoldásokat, például mobil függönyökkel választanak el tereket a lakáson belül, amivel nem csak a funkciókat különítik el igény szerint, de szigetelnek is. A passzív szellőztetés, fűtésszabályozás, akár egy ablaknyitással megoldott a házban.

Bejártuk

A francia épület falszerkezetének rétegrendje

Alkalmi barangolásra is módunk volt, ahol csinos idegenvezetőnk bővebben beavatott minket az épület rejtelmeibe. Egy olyan házat láthatunk, amely akár meg is valósítható, és élhető, bár nem mondható el ez minden, a versenyben részvevő épületről. Nem gépészet, de rendkívül izgalmas a kenderszár törmelékkel erősített belső vakolat. Alkalmazásával a falak átszellőző és hőszigetelő képessége nagymértékben javul, így egészségesebb belső levegőt teremt az otthonoknak. Ezt a technológiát elsősorban a Bretagne-i régióban alkalmaznak, Észak-Franciaországban, maga az épület is ennek a klímának megfelelően került kialakításra. Fontos szempont volt az épület CO2 kibocsátásának minimalizálása. Az épület a tervek szerint az észak Franciaországra jellemző ipari környezetben került kialakításra, a vörös téglás terrakotta falak, és a vastag ablakkeretek ezt szimbolizálják.   Az emeletre egy lift is felvezet, amely az akadálymentes kialakítást reprezentálja. Az eredetileg háromszintes épületből két szint valósult meg, a legfelső emeletet deszkából összeépített szerkezet reprezentálja.

A konyhában jól látszik a falon kívüli szerelés

És a többiek...

A harmadik helyen a román Over4 team végzett. Magyar érdekeltségű csapatok is voltak, a BME „koeb” csapata és a Miskolci Egyetem a Pécsi Egyetem és a Blidai Saad Dahlad Egyetem közös csapata a SOMEshine Team. A BME csapata a kilencedik, míg a SOMEshine Team az ötödik helyen végzett.

A 10 mintaház még szeptember 29-ig díjmentesen meglátogatható és nagyon ajánlom mindenkinek, nagyon jó családi program lehet hétvégén, míg az építőiparban dolgozó szakembereknek vissza nem térő lehetőség, hogy megismerjék a jövő fejlesztéseit és kézzel fogható közelségben, saját hazánkban nézhetjük meg ezeket a modern épületeket.

A meghosszabbított kiállítás nyitva tartása július 29. – augusztus 31. között:

  • hétfő: zárva
  • keddtől péntekig: 15:00-19:00 (kivétel augusztus 20., amikor zárva tart a kiállítás)
  • szombattól vasárnapig: 10:00-17:00

Cím: ÉMI Szentendre Tudományos és Technológiai Park, 2000 Szentendre, Dózsa György út 26.