Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Magyar sikerek a szakmák olimpiáján

A víz-, gáz, fűtésszerelők versenyében kiválósági érmet szerzett Török Balázs Máté

2019. szeptember 2. | VGF&HKL online |  1661 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Magyar sikerek a szakmák olimpiáján

Egy arany és tizenegy kiválósági éremmel tért haza a magyar csapat a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills Kazan 2019 versenyről, melyen 24 magyar fiatal, 22 szakmában képviselte hazánkat.

Az oroszországi Kazan városában rendezték augusztus 22–26 között a 45. WordSkills versenyt, vagyis a szakmák olimpiáját. A magyar csapat legeredményesebb tagja a bútorasztalos Simon Krisztián volt, aki aranyérmet szerzett, s egyben a nemzet legjobbja címet is elnyerte.

A víz-, gáz-, fűtésszerelők versenyében a budapesti Török Balázs Máté remek munkát végzett, és kiválósági éremmel érkezett haza. Mivel viszonylag keveseknek adatik meg, hogy személyesen tekintsenek meg egy világversenyt, most az ő versenyfeladatainak az ismertetésével igyekszünk bepillantást adni abba, hogy az ifjú szakembereknek milyen komoly teljesítményre volt szükségük a sikerhez.

Török Máté Balázs 29 másik kiváló szakemberrel mérte össze a tudását. A feladatot csupán egy nappal a verseny előtt ismerték meg a résztvevők, vagyis nem sok idejük volt a felkészülésre –a a teendőket azért természetesen átbeszélhették az őket elkísérő és támogató szakemberrel. Onnantól azonban magukra voltak utalva, a bekiabálás, tanácsadás pontlevonással járt. A versenyzőknek rajz alapján kellett elkészíteniük egy összetett fűtési, vízellátási, csatornázási és szaniterrendszer kiépítését. A modulokra felosztott munka elvégzésére 3 nap, egészen pontosan 19,5 óra állt rendelkezésre.

Török Balázs Máté

A vízellátás modulban hideg és melegvíz-vezetéket kell kiépíteni felszálló vezetékről a berendezési tárgyakig – meghatározott nyomvonalon. A szaniter részben egy mosdó, egy WC, zuhanytálca és zuhany felszerelését, szerelvényezését és bekötését kell elvégezni. Az összetett feladat mellett egy dizájn, és két gyorsasági betétfeladat is vár a versenyzőkre. Ezeket a sorsolással kapott csoportbeosztás alapján végezték el. Ez azt jelenti, hogy volt, akinek az első napon, volt, akinek az utolsón kellett elvégezniük ugyanazt a feladatot.  A dizájnfeladat egy előre meghatározott paraméterekkel rendelkező törölközőszárítós radiátor elkészítését jelentette. Az első gyorsasági feladatban szivattyúkötést kellett illeszteni két karima közé, illetve többszörös hajlítással, menetvágással, nyomáspróbával kellett elkészíteni egy acélcső-elemet. Természetesen időre. Az összetett feladat szintén nyomáspróbával és a zsűri felé történő átadás-átvétel protokolláris résszel zárult, amit a teljese munkaterület összepakolása és végtakarítása előzött meg. Innentől már csak a zsűritagok dolgozhattak, akik bonyolult értékelési rendszer alapján pontozták le a munkákat.

Török Máté Balázs mellett ők szereztek még kiválósági érmet a magyar csapat versenyzői közül:

Átlag feletti teljesítménnyel kiválóság érmet szerzett:

  • Orosz Nikolett, ápolás és gondozás
  • Fekete Martin, épületasztalos
  • Simon Olivér, festő
  • Nagy Nikolett, fodrász
  • Mészáros Bálint, informatikai rendszerüzemeltető
  • Homokay Ádám és Stummer Gergő, kertépítő
  • Balogh Krisztián kőfaragó
  • Cságoly Laura, szépségápoló
  • Krehely István, villanyszerelő
  • Török Balázs Máté, víz-, gáz- és fűtésszerelő
  • Balogh Ákos, webfejlesztő

A versenyen 63 ország legjobbjai vettek részt. Magyarország a huszadik helyen végzett az éremtáblázaton. Gratulálunk a versenyzőknek!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

WorldSkills

Kapcsolódó

Szurkoljunk a magyaroknak a szakmák olimpiáján!

Szurkoljunk a magyaroknak a szakmák olimpiáján!

A víz- gáz- és fűtésszerelők mezőnyében a budapesti Török Balázs Máté képviseli hazánkat