VGF&HKL szaklap

Lejárt az ÉMI ideje?

| |  2520 | |

Lejárt az ÉMI ideje?

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ÉMI) kapacitása nem elegendő a rendeletben meghatározott vizsgálatok 90 napos határidőn belüli elvégezésére, laboratóriumának mérőeszközei nem korszerűek, és a szükséges méréseket csak korlátozottan tudja elvégezni – fogalmaz a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) pártoló tagjainak az ÉMI tevékenységét érintő visszatérő kritikája. Az ÉMI monopolhelyzetben van a piacon ezzel a szolgáltatással; a versenyhelyzet hiánya meglátszik az árazásban és a hatékonyságban is – teszik hozzá.

Golyán László MÉGSZ-elnök levelet küldött az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, dr. György Lászlónak. A levelet Biró Gábor, a MÉGSZ Gyártói és Márkaképviselői Tagozatának elnöke és Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke állította össze. A levélírók szerint a magyar rendelet nem tölti be a feladatát. Bonyolultabb és hosszabb az eljárás, mint az EU legtöbb tagállamában, ami jelentősen hátráltatja a jó minőségű, korszerű építési termékek forgalomba hozatalát – fogalmazzák meg a levél tartalmát a MÉGSZ honlapján. Ráadásul a rendszeres ellenőrzés hiányában továbbra is rossz minőségű termékek kerülhetnek az építményekbe. A levélben tíz pontban vannak összefoglalva az ÉMI tevékenységével és a vonatkozó jogszabállyal kapcsolatos észrevételek, nézzük a legfontosabbakat:

 • Az ÉMI kapacitása nem elegendő a rendeletben meghatározott vizsgálatok 90 napos határidőn belüli elvégezésére. Az ajánlatkéréstől a műszaki értékelés kiállításáig gyakran több mint egy év is eltelhet.
 • Az ÉMI monopolhelyzetben van a piacon ezzel a szolgáltatással; a versenyhelyzet hiánya meglátszik az árazásban és a hatékonyságban is. Laboratóriumának mérőeszközei nem korszerűek, és a szükséges méréseket csak korlátozottan tudja elvégezni.
 • Az ÉMI saját építésitermék-besorolását kell elfogadnia mindenkinek, ami a gyakorlatban értelmezési vitákat eredményez. Az ÉMI ezzel hatósági szerepet vállal fel, ami viszont összeférhetetlen a szolgáltatási tevékenységével. Tapasztaltuk az elmúlt időszakban, hogy olyan termékek is bekerültek az építési termékek közé, amelyeket az épület élettartama alatt a természetes elhasználódásuk folytán többször is cserélni kell.
 • Nem logikus az ivóvízzel érintkező építési termékek bevizsgáltatási rendje. A higiéniai tanúsítást az ÁNTSZ 5 évente végzi, az ÉMI a műszaki szempontból történő tanúsítást ezzel szemben évente: feleslegesen gyakran. Ráadásul a magyar tanúsító a higiéniai tanúsításhoz a hasonló tanúsítást végző intézetek eredményeit teljes mértékben elfogadja, míg az ÉMI a műszaki eredményeket csak részben, és minden tanúsítás alkalmával helyszíni ellenőrzésre utazik a jellemzően külföldi gyártóhoz.
 • Számos olyan építési termék van a piacon, amelyek gyenge minőségűek, nincs meg a tanúsítványuk, mégis beépítésre kerülnek az építményekbe. Ezek gyártóinak komoly versenyelőnyük származik abból, hogy az ellenőrzéseket kijátszva jutnak a piacra. Az építési termékek minőségtanúsítványának ellenőrzése nem megoldott.

A tapasztalatok alapján a kormányrendelet és egyes, ezzel kapcsolatos előírások módosítása időszerű lenne, írták a szerzők a levél második felében, majd konkrét javaslatokat is megfogalmaztak.

 • Az építési termékek pontosabb meghatározása, a lista évenkénti frissítése.
 • Az ivóvízzel érintkező termékek besorolása a már meglévő listába.
 • Az ÉMI-t képessé kell tenni a 90 napos vizsgálati határidő betartására.
 • Több hazai bevizsgáló intézet kijelölése a tanúsításokra. A versenyhelyzet a legtöbb esetben a szolgáltatás javulásához és az árak csökkenéséhez vezethet.
 • A tanúsító intézmények számlái részletesen tartalmazzák az elvégzett tevékenységet.
 • Ivóvízzel érintkező építési termékekre a higiéniai tanúsítást észszerű sűrűbben végezni, mint a műszaki ellenőrzést. (pl. 3-5 év).
 • Nemzetközileg elismert tanúsító intézetek által bevizsgált termékek könnyített bevizsgálása, pl. a gyártóhelyi ellenőrzések eredményének kölcsönös elismerése.
 • Célszerű lenne a Magyar Épületgépészek Szövetségét és más szakmai szövetségeket bevonni a rendeletmódosító munkába.

Solar Decathlon Europe 2019

Az idei évben az ÉMI telephelyén és szervezésében került megrendezésre a Solar Decathlon Europe 2019 Szentendre, ami további hatalmas erőforrásigényt követelt a szervezettől. A rendezvény nemzetközi szinten többszáz egyetemista részvételével hónapokon át adott extra munkát az ÉMI munkatársainak.  Az egyetemi házépítő verseny és az abból továbbfejlesztett elképzelés a mintaház park üzemeltetésével további feladatokat jelent az ÉMI számára. A rendezvény alatt a benne dolgozók lelkiismeretesen nyújtottak maximumot, de mégis sok területre már nem jutott idő, hiszen elmondásuk szerint a rendezvény szervezéséhez szükséges költségkeretet késve kapták meg. Nem véletlen, hogy több egyetemi csapat nem is tudott elindulni a versenyen és akik nagy nehezen versenybe szálltak, kénytelenek voltak kutyafuttában kivitelezni.

Az ÉMI a szakmánk felé történő kommunikációja gyakorlatilag egyenlő volt a nullával. A szaksajtók részére nem küldtek sajtóanyagot, nem kaptunk meghívót sem az eseményre, sem egyik betét rendezvényükre sem. Véletlenül értesültünk magáról a versenyről is nem hivatalos forrásból, majd így írtunk cikket, amit azért jóváhagyattunk az ÉMI kommunikációs vezetőjével. Szerveztünk egy szakmai bemutató túrát a szaklapjaink előfizetői részére, ahol a bemutatásra nagyon színvonalas körbevezetést kaptunk (külön köszönet dr. Matolcsy Károlynak lelkiismeretes előadásáért), bár az előadóterem elől az ÉMI belső szabályzatára hivatkozva a szaklapunk mobil tábláját elrakatták, nehogy véletlenül valaki meglássa abban a 20 percben.

A 3 milliárdos költségvetésből sajnos nem maradt az épületgépészeti, épületvillamossági, építőmérnöki szakemberek tájékoztatására keret, nem kaptunk mi sem hirdetési vagy PR anyagot, és más szakmédiumban se találkoztunk fizetett megjelenéssel. Közvéleménykutatásunkban rákérdeztünk vezető mérnökök, építészek, építőipari vezetők között a Solar Decathlonra, de a legtöbben nem is hallottak róla, a maradék kb. 10%-a, aki hallott sem látogatta a rendezvényt. Pedig a Solar Deathlon Europe 2019 egy példaértékű rendezvény, sok lelkes szakember (kiemelném Jenei Dávid projekvezető és Szikra Csaba versenymenedzser professzionális teljesítményét) és a diákok kemény munkájának az eredménye. Kár, hogy az ÉMI kommunikációs vezetője nem fordított figyelmet a szakmánk tájékoztatására. Mi azért igyekeztünk mindent megtenni és díjmentes tudosításokkal, cikkekel, bemutatótúra szervezéssel támogattuk az eseményt, de jó lett volna, ha minimum a levelinkre válaszolnak, nyilván erre már nem jutott energia, pénz, idő.

Kérjük a gyártókat, szakembereket, gyártói képviseleteket, hogy írják meg észrevételeiket az ÉMI-vel kapcsolatban hozzászólásban, vagy az info@vgfszaklap.hu e-mail-címre!

Solar Decathlon