VGF&HKL szaklap

Háromezer gázszerelő hiányzik a piacról

A szakemberek szerint átképzéssel lehetne enyhíteni a problémán

| |  760 | |

Háromezer gázszerelő hiányzik a piacról

Az idei ősz a szokásosnál is melegebb volt, ami kicsit több időt engedett a fűtőberendezések ellenőrzésére. Erre szükség is volt, hiszen az országban olyan méreteket öltött a szakemberhiány, ami mára az őszi biztonsági ellenőrzéseket is veszélyezteti. Több helyen akár heteket is kell várni egy ellenőrzésre vagy a hibás fűtőberendezés javítására.

Ahogyan a gazdaság számos egyéb területén, az épületgépészetben is jellemző a szakemberhiány. ennek egyenes következménye, hogy a munkadíjak is megemelkedtek. Egy ellenőrzés 8000–35 000 forintba is kerülhet attól függően, milyen régi és milyen teljesítményű kazánról van szó. Aki nem az utolsó pillanatra halasztja az ellenőrzést, sokat spórolhat, hiszen a szakemberek már márciustól javasolják a fűtőberendezések felülvizsgálatát és kevesebbet számolnak fel egy korábbi ellenőrzésért. Nagyon sokan azonban egyáltalán nem ellenőriztetnek költségtakarékossági okokból.

A világ egyik vezető fűtéstechnikai cégének hazai leányvállalata adatai szerint az ország csupán 30 százaléka ellenőrizteti a fűtőberendezéseit éves rendszerességgel. Az ország nagyobb részére azonban az a jellemző, hogy csak akkor hívja a szerelőt, ha már baj van a kazánnal vagy a konvektorral és azonnali segítségre van szükség. Ez leginkább az energiaszegénységben élő falusi vagy olyan városi lakásokra jellemző, ahol nyugdíjas is van a háztartásban. Ilyenkor pedig sokat kell várni, mert jó szakemberből az ország minden részén hiány van már évek óta.

Váradi Tamás, a társaság vevőszolgálati vezetője szerint „hazánkban jelenleg közel 7000, engedéllyel rendelkező gázszerelő szakember van. Ennek még az 50 százalékára lenne szükség pluszban.„

Magyarországon jelenleg 4 459 000 lakást fűtenek ki évente. Ebből 1 787 100 lakásban csupán egy szobát fűtenek azt is konvektorral vagy kályhával. Hagyományos kazánnal fűtött háztartás jelenleg 1 011 200 van az országban, míg kondenzációs kazánnal, hőszivattyúval és biomasszával összesen 450 000 háztartást fűtenek ma Magyarországon. A jövőben tehát várható még több mint 1 000 000 régi típusú kazán cseréje és karbantartása országszerte, amik szintén szakembert igényelnek. Váradi Tamás vezetője szerint az általuk vezetett országos szervizhálózat munkatársai nem ritkán megszakítás nélkül dolgoznak még vasárnaponként is. Ez 300 cég 450 szakemberét jelenti országos szinten. – A szakemberek annyira túlterheltek, hogy jelen pillanatban az átképzés lehet a leghathatósabb segítség. A megszűnő szakmákban dolgozó középkorú emberek átképzése áthidalhatja azt az időszakot, amit a most tanuló fiatalok képzése, munkába állítása és gyakorlatuk megszerzése kíván – mondta a szakember.

A vezető épületgépész azt is elmondta, hogy jelenleg 500–600 fiatal pályakezdőt bocsátanak ki a szakiskolák évente. Nekik egy technikusi képzésen kell részt venniük és igazolniuk kell szakmai gyakorlatot is, majd csak ezután kaphatnak fényképes gázszerelő igazolványt. Közöttük azonban nagyon sok a pályaelhagyó. Váradi Tamás szerint hosszútávon a szakképzésben és az oktatás piaci igényekhez való igazításában lehet a jövő. Erre a szakminisztérium is egyre nagyobb figyelmet fordít. A második szakképesítés elsajátítása ingyenes és egyre hangsúlyosabbak a duális, gyakorlatközpontú képzések hazánkban.

Gázszerelés

Kapcsolódó