VGF&HKL szaklap

Érdemi változások a gázellátást szabályozó jogszabályok rendelkezéseiben

Megjelent a VGF&HKL márciusi lapszáma

| |  480 | |

Érdemi változások a gázellátást szabályozó jogszabályok rendelkezéseiben

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent 3 új műszaki-biztonsági rendelet, vagyis kihirdették a régóta várt MBSZ-t. Szakértő szerzőnk pontokba szedte a legfontosabb tudnivalókat. Ezúttal is széles merítést adunk az épületgépészet témakörében; összevetjük a polipropilén csőrendszereket és a felületfűtő és -hűtő rendszereket, nem maradunk adósak a szokásos tanulságos történetekkel sem, és a szakmák nemzetközi versenyeinek világába is elkalauzoljuk olvasóinkat, akik a tudásukat is próbára tehetik azoknak a teszteknek a kitöltésével, amelyekkel a versenyzők elméleti tudását is mérik.

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent három jogszabály, amely alapjaiban új fejezetet nyit(hat) a a gázellátás szabályozásában, átrendezve a jogszabályok tartalmi, formai felépítését, nem utolsó sorban a szakmagyakorlók felelősségét. A hivatkozott három jogszabály:

 1. a gáz csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló 1/2020. (I. 13.) Korm. rendelet;
 2. az olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló 2/2020. (I. 13.) Korm. rendelet – hiányt pótol.
 3. a csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre, az olajfogyasztó technológiai rendszerekre és a gáztárolókra vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokról szóló 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet módosításáról szóló 3/2020. (I. 13.) ITM rendelet.

Cikkünk bemutatja a főbb változásokat, terjedelmes összeállításban vesszük sorra a gázipart szabályozó rendeletek március közepétől élő módosításait.

Tovább a cikkhez →

Ízelítő a tartalomból

 • Átnézzük, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változtak a gázkészülékek,
 • Közreadunk egy tesztet, amelyet a WorldSkills 2021 Shanghai sersenyre jelentkező ifjú víz-gáz-fűtésszerelőknek kellett kitölteniük a nemzeti válogatón. Egyben játékra is invitáljuk olvasóinkat, töltsék ki a tesztet!
 • Áttekintő táblázatainkban a polipropilén csőrendszereket és a felületfűtési és felülethűtési rendszereket vetjük górcső alá,
 • Fontos dolgokat tárgyalunk a távfűtéses lakások radiátorcseréi kapcsán,
 • Bővebben is írunk a csőfagyasztásról,
 • Áttekintjük a manapság egyre gyakrabban szóba kerülő távhűtés-rendszerek  lehetőségeit, dilemmáit,
 • Most is közzéteszünk tanulságos történeteket és mutatunk mekkmester furcsaságokat az épületgépész szakmából,
 • Megemlékezünk a sokáig oly népszerű eternitcsőről.

Tovább a márciusi lapszámhoz →

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap