VGF&HKL szaklap

Hétvégi házak, nyaralók épületgépészete

| |  673 | |

Hétvégi házak, nyaralók épületgépészete

Javában fut már a nyaralási szezon, tehát a legtöbb tulajdonos már „kinyitotta” a hétvégi házát, nyaralóját, mégsem haszontalan talán sorra venni, mit is kell tudnunk ezekről az épületekről gépészeti szempontból.

A nyaralók legfőbb jellemzője, hogy csak időszakosan használjuk őket, ehhez kell igazítanunk a komfortot, illetve az épületgépészetet is ennek megfelelően megterveznünk. A klasszikus nyaralók esetén a házakat, lakásokat csak nyáron látogatjuk, esetleg késő tavasztól kora őszig. Vannak persze négy évszakos nyaralók is, de nem ritka, hogy szigeteletlen ingatlanokkal találkozunk, ahol a tél beálltával megszűnik az élet. A használat nemcsak a hideg évszak miatt időszakos, hanem azért is, mert hétköznapokon jellemzően üresen állnak, de a nyári hónapokban is jellemzően csak a hétvégék felén jutnak el hétvégi házaikba a családok.

Készüljünk a nyitásra

A nyaraló karbantartása külön feladat, mind a tulajnak, mind a karbantartónak. A téli leállások esetén a fagy miatt gondoskodni kell a rendszer víztelenítéséről. A csapok vízmentesítéséhez – ha lehet – tegyünk fel megfelelő, többjáratú ürítő szelepeket és gondoskodjunk a csaptelepek leeresztéséről. A szifonok, wc kagylók esetén is legyünk figyelmesek és használjunk környezetbarát fagyálló folyadékot. Ha a fürdőszobában különálló törülközőszárító radiátor található, akkor vagy eleve fagyállóval töltsük fel, vagy ürítsük a téli leállásoknál.

A rendszer újraindításánál is mindent le kell ellenőrizni, a szűrőket, perlátorokat ki kell tisztítani, és figyelni kell az esetleges fagykárokra, üzembe helyezés közben és után. Egy kis odafigyeléssel nagyon sok kellemetlenségtől és költségtől menekülhet meg így a nyaralótulajdonos.

Ne felejtsük el, hogy a rendszerünkben maradhatott pangó víz, amelyben megtelepedhetett a súlyos légúti fertőzést okozó legionellabaktérium. Az épületen belüli melegvízellátó rendszerekben a legionellák túlszaporodása megelőzésének Magyarországon leginkább elterjedt módja a termikus fertőtlenítés. Ez azt jelenti, hogy a hálózat teljes víztartalmát időszakosan 65-70 °C fölé emeljük, ami az esetlegesen megjelent baktériumok pusztulását idézi elő. Az eredményesség feltétele, hogy a teljes hálózat minden ágát, szerelvényét, berendezését legalább 3–5 percig a forró vízzel áramoltassuk át.

Főzés és víz

Sok hétvégi ház épült olyan helyen, ahol nincs miden közmű elérhető távolságban. Ezeken a helyeken gyakran még a tisztálkodás is alternatív módon történik, például egy szolár zuhanyzóval (akár fúrt kútból nyerve a vizet) lezuhanyozik a kertben a család. Ennek az egyszerűbb kivitele, a 80-as évek retró napkollektora, azaz a feketére festett kültéri hordózuhanyzó még a mai napig megtalálható néhány nyaralóban. Persze, azóta felkerültek a tetőkre a napkollektorok is, melyek a teljes nyaralás alatt tudnak meleg vizet biztosítani egy család részére.

Szolárzuhanyzó

De ma már kaphatunk kifejezetten erre a célra fejlesztett szolárzuhanyzókat is, különböző méretekben és formában. Ha van medencénk, annak a vizét is melegíthetjük napkollektorral, több gyártó is készít komplett, szűrőt és szivattyút is tartalmazó rendszereket erre a célra.

Medencefűtés napkollektorral

 Ha be van kötve a nyaralóba a vezetékes víz, vagy pedig fúrt kúttal és házi vízművel van megoldva a vízellátás, és áramunk is van, a legegyszerűbb villanybojlert használni a meleg víz elkészítésére. Az is előfordul, hogy a fürdőszobai és a konyhai használati meleg víz külön bojlerre van kötve, mert olcsóbb és egyszerűbb egy kis átfolyós vízmelegítőt vagy kisebb űrtartamú villanybojlert felszerelni a mosogató alá, mint átszerelni a vízvezetéket a nyaralón.

Ha már árammal oldjuk meg a melegvíz-ellátást, adja magát, hogy a főzéshez is elektromos berendezést használjunk, mert nem kell bajlódnunk a gázpalackok cseréjével. Érdemes energiatakarékos főzőlapban, akár indukciós mobil főzőlapban gondolkodni. Ha már árammal készítünk meleg vizet és árammal főzünk, akkor gondoljuk át, mire használhatunk még áramot. Nyilván a világítást is ezzel oldjuk meg, célszerű néhány LED-es fényforrással csökkenteni az amúgy is alacsony fogyasztást.

Fűtés és hűtés

A fűtés egy külön kérdés. Leginkább azért, mert használata elenyésző, mégis nagyon jó szolgálatot tehet egy hidegfront esetén, a hűvösebb éjszakákon. A csak nyáron használt üdülők esetében tényleg elég csak kiegészítő fűtésről kell gondoskodnunk. Erre több alternatívánk is van. Fürdőszobában esetén kiváló megoldás egy törölközőszárító radiátor, amibe elektromos fűtőpatront szerelünk, így különálló fűtőtestként működhet. A fűtés mellett még a törölközők szárazon tartására is használhatjuk, ami fontos lehet egy vízparti nyaralóban. A legújabb termosztátos, energiatakarékos fűtőpatronok teljesítménye igény szerint állítható, előre programozhatók, automatikus időkapcsolóval vannak ellátva.

Hidegburkolat alá nagyon jó komfortfokozó lehet a fűtőfólia, lefektetésével akár az egész nyaraló fűtését megoldhatjuk. Nyilván ezt utólag nehéz beépíteni, de ha burkolunk, érdemes vele számolni, hiszen nagyon gyorsan lehet vele fűteni és nagyon pontosan programozható. Egyéb mobil elektromos fűtőtestek is elérhetők a piacon, választani közülük a fogyasztásukat és a teljesítményüket összevetve érdemes.

Mobilklíma elhelyezése bel- és kültéren

Az alternatív fűtési megoldások közül az egyik legjobb megoldás egy split klíma, illetve, ha van rá keret, akár egy levegő-levegő hőszivattyú beépítése. Ezzel ugyanis a lakás hűtését is megoldjuk, amire szinte minden ott töltött napon szükségünk lehet. Nyilván azt kell megtervezni, hogy melyik helyiségbe helyezzük, esetleg, hogy szükségünk lehet-e több beltéri egységre. Talán pont egy nyaraló esetén, az utólagos beépítés költségeit megtakarítandó lehet célszerű egy mobil klíma, amit igény szerint át is rakhatunk abba a helyiségbe, ahol éppen tartózkodunk. A mobil és split klímák között az alapvető különbség, hogy a split osztott rendszerű (kültéri, beltéri egység), míg a mobil megoldás osztatlan. Az általánosan használt mobilklímák jellemzője, hogy a berendezést a hűtendő helyiségben helyezik el, és egy az ablakba illesztett gégecsövön keresztül távolítják el a hőcsere során létrejött meleg levegőt a szobából. A keletkezett cseppvizet a berendezésben elhelyezett, úszókapcsolóval ellátott tartályban fogják fel. Az ilyen gépeknél az előállított hideg levegőért cserében vállalni kell a mobilklímákban lévő kompresszor zaját. A zavaró hatás kiküszöbölésére kínál megoldást a kültéren is elhelyezhető mobil klíma. A kondenzátorra csatlakoztatható gégecső szabadon áttehető a kezelt levegős oldalra, így a mobil klímát már nem kell feltétlenül a hűtendő helyiségben elhelyezni, hanem telepíthetjük például az erkélyre is, vagyis a berendezés zaja nem zavarja a szobában tartózkodókat. Az ilyen készülékek ellenállók az időjárás viszontagságaival szemben, elektromos szempontból IP44-es védettséggel rendelkeznek. Az általunk hűteni kívánt helyiségben csak egy esztétikus, állítható befúvórács jelenik meg, amelynek kezelőfelületén beállíthatók mindazon funkciók, amelyeket magán a mobilklímán is paraméterezhetünk (például üzemmód, hőmérsékletet, ventilátor-fordulatszám). Amennyiben a befúvórács kezelőfelületéig sem akarunk elmenni, úgy egy LCD kijelzős távirányítóval is lehet szabályozni a készüléket.

Csatorna

Az egyéb közművek, például a csatorna hiánya egyedi megoldásokat kíván. A csatorna kiváltására használhatunk előre gyártott, földbe helyezhető derítőt. Ezek készülhetnek fémből vagy műanyagból. Jellemzően nem igényelnek betonozást, és a tetejük járható. Különböző űrméretben kaphatóak, de egyszer a legnagyobb is megtelik, és akkor bizony ki kell hívni a szippantóst.

Házi szennyvíztisztító berendezés

Ha mélyebben a zsebünkbe nyúlunk, ugyanakkor vásárolhatunk házi szennyvíztisztító berendezést is. A magasabb árért cserébe megszabadulunk a szippantás nyűgjétől, ráadásul, ha megfelelő minősítésű terméket választunk, mentesülhetünk a talajterhelési díj megfizetése alól is. Az elszikkasztott, tisztított víz a telken belül a talajban marad, azaz újrahasznosul.

MedenceNapkollektor

Kapcsolódó