Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nem csak a gázkazánt kell karbantartani

| |  2260 |

Nem csak a gázkazánt kell karbantartani

Forró őszünk van, de az idei gázkészülék-karbantartási időszak már megkezdődött. Bár még kevesen kapnak észbe, hogy gondoskodjanak gázkészülékek zavartalan működéséről, a szakembereknek érdemes felhívni a figyelmet arra, nem csak egy gázkazán igényli a törődést.

Szemed a készüléken!

A készülékek élettartamát jelentős mértékben befolyásolja a karbantartás. Tapasztalatok szerint a rendszeresen ellenőrzött, kitisztított gázkészülékek élettartama akár 60-80 százalékkal is megnőhet. Sajnos akadnak olyan készülékek is, amelyek beépítési, szerelési hibáknak köszönhetően két három éves üzem után már nem működnek megfelelően, vagy tönkremennek. A karbantartás során a gázkészülék szerelő a jövőben kialakuló hibákra is fel tudják hívni a figyelmet. Ilyen például, ha elfelejtettek a telepítés során szűrőt, iszapleválasztót beépíteni, vagy nem szakszerűen mosták át a fűtési rendszert. Vagy nem szabályozták be műszeresen a beüzemelés során a készülék működési paramétereit, esetleg valamitől elállítódott a megfelelő érték. De a szakember észreveheti a karbantartás során az esetleges égéstermék elvezető hibákat is. Így időben megakadályozható egy készülék idő előtti tönkremenetele.

A porszívó nem megoldás

Ismételten fel kell hívni a figyelmet a nem szakszerű karbantartása. A porszívó nevéből adódóan a por eltávolítására szolgáló készülék, szükséges, de nem elégséges feltétele a gázkészülékek karbantartásának. Ha csak a por tűnik el a készülék házáról, belsejéről, akkor ez egyfajta hamis biztonságérzetet ad a készülék tulajdonosnak, aki úgy érzi, megcselekedte, ami az idei évben szükséges. A „porszívós”, olcsó karbantartók minden évben jelentős kárt okoznak nemcsak a tisztességes szakmagyakorlóknak, hanem a gázkészülék tulajdonosoknak, akik a legváratlanabb pillanatban szembesülnek majd a gázkazán, konvektor, gáz fali vízmelegítő meghibásodásával. Miből is áll egy karbantartás? Sokszor leírtuk már, de nem árt hangsúlyozni.

Gázkazánok karbantartása

Először is a szerelőnek le kell próbálnia a készülékeket, mielőtt hozzálát a karbantartásnak. Ez az ő érdeke, mert tapasztalt szakemberek is belefutnak olykor karbantartásnak álcázott hibás készülékek szerelésébe. Utólag már hiába is védekezik a gyanútlan szerelő, hogy nem a karbantartás miatt hibásodott meg a készülék (például gázszelepe), a megrendelő csak azt fogja „hajtogatni”, hogy eddig a készülék ment, és miután hozzányúltunk, attól romlott el. Mindketten tudjuk, hogy nincs igaza, és sokszor egy ilyen javítást a szerelőnek kell a saját zsebéből finanszírozni. Tehát a próba a karbantartás megkezdése előtt döntő fontosságú. Amúgy is a működés ellenőrzése fontos, meg kell vizsgálni, nincsenek-e rendellenes zajok stb. Ha minden rendben van, indulhat a karbantartás. A készüléket szét kell szedni, ezt nem lehet megspórolni. Alapvetően más egy nyílt égésterű vagy turbós készülék tisztítása, mint egy kondenzációs gázkazáné. Előbbi esetén az égősort ki kell szedni, bő csapvízzel átöblíteni, majd a feladat elvégzése után át kell törölni, szárítani kell, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne. Meg kell vizsgálni a hőcserélő állapotát. Kevésbé elszennyezett esetben ecsettel alaposan át kell tisztítani.

Szennyezettebb esetben kompresszorral át kell fújni a lamellákat, hogy a korom és egyéb szennyeződések eltávolításra kerüljenek. Turbós készülékeknél a ventillátort kímélni kell, mert a nagy, erőteljes légáramtól tönkremehet a készülék. Mondanunk sem kell, hogy ez a munka sok kosszal jár, ezért előzetesen a helyiséget megfelelően ki kell üríteni, illetve a gázszelepet le kell takarni. Ha a hőcserélő drasztikusan el van koszolodva, ki kell szerelni, és folyó vízzel át kell öblíteni, esetleg – ha lehet – savval kezelni. A készülék deflektorát is érdemes leszerelni, átmosni, mert a megtelepedett szennyeződések könnyen visszajutnak a hőcserélőbe.

Kondenzációs készülékeknél az égőfejet ki kell emelni, és a hőcserélőt ecset segítségével át kell pucolni. Nem árt óvatosan, egy-két pohár vízzel átmosni a hőcserélőben lerakódott szennyeződéseket. Kondenzációs kazánoknál a kondenzációs szifon tisztítása nagyon fontos. Ha nem tud a kondenzátum megfelelően távozni a kazánból, az a készülék leállását okozhatja, hosszabb távon meghibásodáshoz vezethet. Az elektródákat is óvatosan meg kell tisztítani, ha esetleg sérült, kopott, nem árt cserélni. Az alapos tisztítás után a készülékeket (nyílt, turbós, kondenzációs) gondosan össze kell szerelni, majd a végén jöhet az átporszívózás, hogy minél kevesebb por maradjon a készülék közelében.

Figyeljünk a konvektorokra!

Konvektorok karbantartása is elengedhetetlen évente egyszer. Valamiért nem fordítanak kellő figyelmet a tulajdonosok, de még a szakemberek sem ezekre a készülékekre, pedig az elhanyagolt konvektor nagy veszélyeket rejthet. Itt is célszerű egy próbát végezni karbantartás előtt. A legtöbb gondot a pók okozza. A gáz szagosítására szolgáló merkaptán ugyanis hasonlít a pók párzási hormonjára, ezért előszeretettel költöznek be a készülékek legeldugottabb zugaiba, alumínium csöveibe. Behálózzák a vékony vezetéket, és a gáz nem tud ezeken a torlaszokon áramolni.

A burkolatot le kell szerelni. Célszerű a dobot alaposan átvizsgálni, nem repedt-e, nem korrodált-e. Ha igen, tovább felesleges is dolgozni, mert a konvektort cserélni kell. Használata ugyanis ebben az esetben életveszélyes és tilos. Ha a dob ép, kiszerelhetem az égőt. A fúvóka két irányba fúj, az egyik a termoelemet melegíti, a másik pedig az égősor őrlángja. Fontos, hogy mindkét irányban megfelelő láng legyen. Ha a termoelemet nem melegíti a láng, akkor a gázszelep elenged, nem lehet a konvektort begyújtani. Nagyobb baj akkor van, ha csak a termoelemre megy a láng, az égősorra nem. Ekkor ugyanis a gázszelep ki tud nyitni, és a gáz tölteni kezdi a dobot, mindaddig, míg el nem éri a termoelemet melegítő lángot, és a készülék egyszerűen berobban. A detonáció olyan erejű is lehet, hogy a falról leszakítja a készüléket (megtörtént eset). Tehát a fúvókát alaosan meg kell tisztítani, és az égését ellenőrizni kell. Ha az alumínium vezetékek eltömődtek, át kell őket fújni, tisztítani, szükség esetén cserélni. A gyújtó rész beeszerelése után a szivárgást ellenőrizni kell. Ha a gáz szivárog cserélni kell a fúvókát.

Problémát jelenthet még a termoelem. Ha hosszas melegítésre sem húz be a szelep, akkor a termoelemet is cserélni kell. Egyik legnehezebb a szikráztató piezo beállítása. A megfelelő beállítás időigényes, de a szakszerű és igényes munkához ennek az eszköznek a tökéletes beállítása is hozzátartozik, hogy a megrendelő könnyedén be tudja gyújtani a készüléket, ha az őrláng esetleg elalszik. Ha a gázszelep nem működik megfelelően, nem nyit ki, nem zár el, tönkrement, cserélni kell. Az égősort is célszerű átvizsgálni, ha nagyon szennyezett ki kell szerelni, át kell mosni, tisztítani. A sérült máriaüvegeket is cserélni kell. Összeszerelés után mindenképp szivárgásvizsgálatot kell tartani! A burkolat felhelyezése előtt át kell porszívózni a készüléket.

Látható, hogy egy konvektor karbantartása sem egyszerű feladat, sőt, a tulajdonosokat viszonylag nehéz meggyőzni az árakról. Szinte ugyanannyi munkával, ha nem többel jár, mint egy kombi készülék, mégis kevesebb munkadíj kérhető el. Hogy ez mennyire van jól így, azt a kereslet és a szakma dönti el. A karbantartás fontosságára viszont nyomatékosan fel kell hívniuk a tulajdonosok figyelmét a szakma gyakorlóinak.

KarbantartásKazán

Kapcsolódó