Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

testo Smart Probes eszközök a hűtéstechnikában

| |  322 |

testo Smart Probes eszközök a hűtéstechnikában

Egy hűtéstechnikai szakember számára nélkülözhetetlen a megfelelő műszer, akár a klímarendszer időszakos karbantartása, akár a beüzemelés, vagy akár a hibakeresés a cél. A megfelelő szolgáltatás nyújtásához viszont nem elég csupán precízen lemérni a rendszert. A professzionális dokumentáció épp olyan fontos. Ebben kínál megfelelő választást a testo Smart Probes termékcsaládja.

Legyen szó akár a hűtőrendszer túlhevítési és utóhűtési számításáról, akár a csőhálózat tömörségi teszteléséről a testo Smart Probes műszerek tökéletes választást nyújtanak. Az okos műszercsalád megannyi előnnyel rendelkezik. A 8 féle műszertípusból álló termékpaletta kedvező árával és innovatív kialakításával nélkülözhetetlen eszköz egy hűtéstechnikus felszereléséből. A műszerek vezetéknélküli kialakítással bírnak így kényelmesen, a mérőszemélytől akár nagy távolságra is használhatóak. A mért értékek okostelefonunk/tabletünk kijelzőjére szinkronizálódnak, a díjmentesen iOS és Android rendszerekre elérhető testo Smart Probes App szoftveren keresztül. A mért értékek nem csupán többféle megjelenítéssel szemléltethetőek, hanem digitálisan is exportálhatóak.

További információk →

Hűtéstechnikában az egyik legfontosabb mérendő terület a hűtőrendszer csővezetékének felületi hőmérséklete. Ilyen méréseknél többnyire a hűtési rendszer előremenő és visszatérő ági hőeloszlást vizsgáljuk. Illetve a túlhevítés és utóhűtés számításához a felületi hőmérsékletet. Ezen méréseknél nagyon fontos, hogy precíz műszerrel mérjünk, lehetőleg rövid beállási idővel és a felületre való megfelelő felfekvéssel. A csövek mérésére egy sztenderd felületi érzékelő többnyire nem felel meg a lapos kialakítása miatt, ugyanis nem tud megfelelően érintkezni az íves cső felülettel. A megfelelő választás tehát egy csipeszes csőhőmérsékletmérő. Ezek viszont gyakorta K-típusú érzékelővel rendelkeznek, amelynél az NTC-s érzékelők nagyobb precizitással bírnak. A testo 115i okos csőhőmérsékletmérő ideális választás az ilyen típusú mérésekre ugyanis csipeszes kialakítása mellett NTC-s érzékelővel, így kiváló precizitással bír.

Köszönhetően a vezeték nélküli Bluetooth csatlakozásnak, a testo 115i műszerekkel egyszerre több, akár szétszórt pontokon is mérhetünk. A megújult műszer akár 100 métereshatótávolsággal is bír. A testo Smart Probes applikációban ilyenkor választhatunk az alapnézet és a differenciálhőmérséklet mérési menük között. Az alapnézet használata esetén akár több mint 8 csatlakoztatott ugyanolyan, vagy különböző típusú testo Smart Probes eszköz értékét is áttekinthetjük. A lista nézetben egymás alatt láthatjuk az összes csatlakoztatott okos érzékelő aktuális értékét, míg a grafikonos nézetben az értékek gyors mérési változásait követhetjük figyelemmel. A táblázat nézet pedig az összes mért értéket jeleníti meg egymás alatt. Az értékek 2 másodpercenként frissülnek. A differenciálhőmérséklet mérési menü segítségével mért hőmérsékleti értékeket tudunk valós időben összehasonlítani (delta T). A testo 115i használható továbbá a hűtéstechnika és az elvárt túlhevülés mérési menükkel is. Mind a kettő menü használatához 2-2 darab okos csőhőmérsékletmérőre van szükségünk, illetve ezen felül 2-2 darab testo 549i okos nagynyomásmérő műszerre is. A hűtéstechnika módban az applikáció automatikusan számítja a túlhevülést és az utóhűtést. Továbbá egyszerűen választhatunk a közel 90 féle hűtőközeg közül, amelyek listája folyamatosan frissül. Az elvárt túlhevülés módban a 4 okos eszköz kombinációját gyakorlatilag szervízcsaptelepként használhatjuk a hűtéstechnikai rendszeren, amely nem tartalmaz termosztatikus expanziós szelepet (TXV). Ebben a módban az applikáció automatikusan számítja a túlhevülést, az utóhűtést és az elvárt túlhevülést. Ez utóbbit szelepvezérléshez is használhatjuk. Ezen felül megadhatjuk az App-ban a száraz (ODDB) és az elszívott nedves (RAWB) hőmérsékleti értékeket is.

A testo 549i okos nagynyomásmérő a testo 115i műszerhez hasonlóan nem hiányozhat egy hűtéstechnikus repertoárjából. A megújult műszer, úgy, mint a testo 115i akár 100 méteres hatótávolsággal is bírhat. Továbbá új, hattyúnyakas kiképzése révén még könnyebb a mérés. A tömlő nélküli használat előnye az alacsony hűtőközeg veszteség. Az eszközt ugyancsak használhatjuk az alapnézet, hűtéstechnika és az elvárt túlhevülés mérési menükkel. Így akár tömörségi tesztet is végezhetünk hűtőrendszereinken. Az okos érzékelőt önállóan is vagy szettben is beszerezhetjük. Szett vásárlása esetén még piros és kék jelölő matricákat is találunk a csomagban, amellyel könnyedén megkülönböztethetjük a jövőben a műszereinket a mért területhez mérten. A szett tartalmaz egy praktikus táskát (ami külön is beszerezhető), amely védi és rendszerezi az okos mérőműszereinket.

A testo Smart Probes eszközökkel hatékony és professzionális méréseket végezhetünk. A hűtéstechnikai szett elfér a kisméretű táskájában, amelyhez néhány kiegészítő eszközön felül nincs szükségünk másra egy lakossági klíma rendszer vizsgálatánál. Nem szükséges megannyi műszerbőröndöt, többféle manuális mérőórát magunkkal vinnünk az ügyfélhez. A mérési eredmények pedig azonnal jegyzőkönyvre emelhetőek digitálisan. Ezen műszerek használata nem csupán a mi munkánkat könnyíti meg, de megrendelőnk felé profizmust mutat és megelégedettséget generál. Mindezt néhány praktikus műszerrel, amelyek ráadásul kedvező költséggel is bírnak, akár önállóan, akár szettben vásároljuk meg őket.

További információk →

MéréstechnikaTesto

Kapcsolódó